Oamenii de știință pun la punct o nouă tehnică pentru a descoperi cauzele și potențiale tratamente în bolile autoimune

Oamenii de știință pun la punct o nouă tehnică pentru a descoperi cauzele și potențiale tratamente în bolile autoimune

Oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnică potențial transformatoare care ar putea ajuta la descoperirea și dezvoltarea de noi terapii pentru o serie de boli autoimune răspândite la nivel mondial.

Premierul Ciolacu, vizită în Prahova/ A anunțat mai mulți bani pentru Educaţie și Sănătate: Sunt peste 2 miliarde de euro în acest moment

Afecțiuni precum lupusul, artrita reumatoidă și bolile inflamatorii intestinale (BII) – precum și eșecurile în transplanturile celulare – sunt toate cauzate de secreția modificată de citokine a celulelor sistemului imunitar din organismul uman.

Congresul Societății Române de Neurochirurgie va avea loc la Sinaia, pe 11-14 septembrie

 

Primarul Alin Moldoveanu demolează Rafinăria „Steaua Română”, distrugând, astfel, un simbol tehnologic național

Atunci când caută tratamente pentru astfel de boli, experții trebuie să identifice reglatorii genetici ai acestor modificări, astfel încât să poată explora cele mai eficiente modalități de inhibare a acestora.

O echipă internațională de cercetători a dezvoltat recent o nouă metodă, denumită SECRE (Secretion-Enabled Cell Ranking and Enrichment) pe care au detaliat-o într-un studiu publicat luni, în revista Nature Biomedical Engineering.

 

Aceștia au demonstrat că metoda este precisă în sortarea a sute de milioane de celule editate CRISPR pe baza tiparelor de secreție și în identificarea reglatorilor genetici ai secreției de citokine într-o afecțiune autoimună.

 

În plus, metoda ia în considerare profilurile detaliate ale tratamentelor aprobate și ale celor în curs de dezvoltare, pentru a stabili dacă terapiile deja existente pot fi reaplicate în noi moduri.

 

În studiu, cercetătorii detaliază modul în care și-au validat abordarea pe celulele cunoscute ca având un rol esențial în dezvoltarea și severitatea BII, dovedind că aceasta are potențialul de a găsi noi modalități de tratare a unor afecțiuni cu impact asupra a milioane de oameni la nivel global.

 

Cercetarea este rezultatul unui proiect care a durat aproximativ patru ani între oameni de știință din Marea Britanie, Statele Unite și Canada, experți de top la nivel mondial în crearea de noi instrumente pentru diagnosticarea și tratarea bolilor.

 

„Aceasta este o abordare incredibil de nouă, care poate aduce beneficii potențiale uriașe pentru pacienți, medici și companiile farmaceutice care lucrează pentru a stabili noi tratamente”, a declarat dr. Mahmoud Labib, conferențiar la facultatea de medicină de la Universitatea din Plymouth și principalul inventator al acestei abordări.

 

„Metoda ne oferă capacitatea de a sorta un număr mare de celule pe baza tiparelor de secreție și de a identifica ținte terapeutice care ar putea fi aplicate pentru a ajuta persoanele cu afecțiuni pentru care există în prezent puține opțiuni terapeutice”, a precizat cercetătorul.

 

El a precizat că va aborda și cancerul, inclusiv la unele dintre cele mai agresive tipuri de tumori cerebrale.

 

Un potențial tratament pentru boala inflamatorie intestinală?

 

Boala inflamatorie intestinală (BII) este o afecțiune de lungă durată care se estimează că afectează aproximativ 7 milioane de persoane din întreaga lume.

 

Aceasta se caracterizează printr-o inflamație cronică a tractului digestiv, care poate avea ca rezultat dureri severe de burtă și diaree, iar în prezent nu există niciun tratament cunoscut.

 

Ca parte a activității de validare a abordării lor, cercetătorii au examinat efectul mai multor inhibitori de kinază asupra celulelor T CD4+, care sunt cunoscute ca producând interferon gamma, o proteină implicată pe scară largă în mai multe boli autoimune, inclusiv în BII.

 

Printre inhibitorii analizați se numără XMU-MP1, o moleculă mică explorată anterior ca tratament pentru insuficiența cardiacă, căderea părului și o serie de alte afecțiuni medicale.

 

În acest caz, cercetătorii au folosit XMU-MP1 pentru a trata șoarecii cu o formă de colită care are un profil de secreție celulară similar cu cel întâlnit la oamenii cu BII.

 

Ei au constatat că șoarecii prezintă o pierdere în greutate semnificativ mai mică și simptome reduse de colită, în timp ce colonul lor a rămas practic normal ca aspect și nu a prezentat nicio pierdere semnificativă de celule stem intestinale.

 

Pe baza acestor constatări, rezultatele sugerează că utilizarea XMU-MP1 ca mijloc de inhibare a producției de interferon gamma în intestin ar putea reprezenta un mijloc ideal de a controla BII, scriu autorii.

 

De asemenea, ei spun că aceasta oferă o strategie viitoare promițătoare pentru terapii țintite la nivel molecular care ar putea aborda această afecțiune, subliniind însă necesitatea unor studii clinice extinse înainte de a putea fi luată în considerare ca tratament.

 

Cum funcționează tehnica SECRE

 

Tehnica SECRE captează citokina secretată pe suprafața celulei. Aceste citokine sunt apoi marcate cu nanoparticule magnetice și sortate la rezoluție înaltă în cadrul unui dispozitiv microfluidic, fabricat cu ajutorul imprimării tridimensionale la scară.

 

Tehnica SECRE permite sortarea rapidă și cu randament ridicat a celulelor pe baza modelelor de secreție ale acestora, ceea ce o face potrivită pentru testele genetice funcționale la scară largă.

 

Această abordare leagă, de asemenea, semnătura funcțională a celulei de fenotipul acesteia, permițând sortarea selectivă a unor subseturi specifice de celule imune pe baza unor markeri specifici de suprafață celulară, precum și a unor factori specifici de secreție.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191