În urmă cu un an, Nazmi Hanafiah, inginer IT de 30 de ani s-a mutat în Forest City, un complex de locuințe imens construit de chinezi în Johor, sudul Malaeziei. A închiriat un apartament cu un dormitor într-un bloc turn cu vedere la mare.
Cele 5 greşeli din campania lui Geoană
După șase luni se săturase și nu mai voia să trăiască în „orașul fantomă”, așa cum este cunoscut Forest City.
„Nu mi-a păsat de garanție, nu mi-a păsat de bani. Trebuia doar să plec„, a declarat el pentru BBC.
PSD Prahova a început campania de strângere a semnăturilor pentru Marcel Ciolacu
El s-a întâlnit cu un jurnalist de la publicația amintită în holul blocului în care a locuit, pentru că între timp s-a mutat. „Mi se face pielea de găină doar când trec pe aici. Ești complet singur aici, doar tu și gândurile tale.”
Cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, Country Garden, a construit Forest City, un mega-proiect de 100 de miliarde de dolari, în cadrul Inițiativei Belt and Road, în 2016.
La acea vreme, boom-ul imobiliar chinez era în plin avânt. Dezvoltatorii împrumutau sume colosale de bani pentru a construi atât în țară cât și în străinătate, pentru cumpărătorii din clasa de mijloc.
În Malaezia, planul Country Garden a fost să construiască o metropolă ecologică, cu un teren de golf, parc acvatic, birouri, baruri și restaurante. Compania a spus că Forest City era proiectat pentru un milion de oameni.
Opt ani mai târziu este o oglindă fidelă a crizei imobiliare din China. În prezent, doar 15% din întregul proiect a fost fnalizat și, conform estimărilor recente, doar 1% dintre locuințe sunt ocupate.
În ciuda faptului că are datorii de aproape 200 de miliarde de dolari, Country Garden a precizat pentru BBC că este „optimistă” că proiectul va fi finalizat.
Forest City a fost caracterizat drept „un paradis pentru întreaga populație”. În realitate, a vizat în mod direct piața chineză, oferind oamenilor șansa de a deține o a doua locuință în străinătate. Prețurile de vânzare erau inaccesibile pentru majoritatea malaezienilor de rând.
Pentru cumpărătorii chinezi, o locuință de aici era o investiție. Urma să fie închiriată malaezienilor, așa cum a fost cazul lui Nazmi, sau putea fi folosită ca locuință de vacanță.
Însă Forest City este extrem de izolat, fiind construit pe un teren recuperat din strâmtoarea Johor, departe de cel mai apropiat oraș important Johor Bahru. Prin urmare, potențialii chiriași au întârziat să apară, așa că Forest City și-a câștigat porecla de „Oraș fantomă”.
„Ca să fiu sincer, este înfiorător. Aveam așteptări mari de la acest loc, dar a fost o experiență foarte neplăcută. Nu este nimic de făcut aici”, a spus Nazmi Hanafiah.
Forest City are aerul unei stațiuni abandonate. Pe plaja pustie există un loc de joacă pentru copii degradat și o mașină de epocă ruginită. Lângă apă există panouri care anunță că înotul este interzis din cauza crocodililor.
În centrul comercial uriaș, multe dintre magazine și restaurante sunt închise, iar alte spații sunt șantiere.
Alături, în showroom-ul Country Garden, există o machetă uriașă care arată cum ar fi trebuit să arate Forest City după finalizare.
De departe, cea mai atractivă caracteriscă a zonei este statutul de duty-free, iar sutele de sticle de alcool goale aruncate pe plajă arată cam care este principala activitate de aici.
Când se lasă noaptea, Forest City este scăldat în întuneric. Blocurile enorme au fiecare sute și chiar mii de apartamente, dar în cele mai multe luminile sunt stinse. Este greu de crezut că încă sunt oameni care locuiesc aici.
„Locul ăsta este ciudat”, spune Joanne Kaur, unul dintre puținii rezidenți întâlniți pe stradă de jurnalistul BBC.
Ea și soțul ei locuiesc la etajul 28 al unuia dintre blocurile turn și sunt singurii locatari de la acel etaj. La fel ca și Nazmi, sunt chiriași și plănuiesc și ei să plece de aici cât mai curând posibil.
„Îmi pare rău pentru oamenii care au investit și au cumpărat o locuință aici. Dacă vei căuta pe Google Forest City, o să vezi că nu este ceea ce se vede la fața locului”, a spus Joanne.
BBC a reușit să ajungă la câțiva proprietari chinezi din Forest City, dar aceștia s-au abținut de la comentarii, chiar dacă li s-a promis că identitatea le va fi protejată. Însă rețelele sociale oferă câteva indicii despre dezamăgirea care pe care a provocat-o Forest City. Cei care au cumpărat locuințe aici ar vrea să vândă, dar există două probleme: nimeni nu vrea să cumpere, iar prețurile au scăzut extrem de mult față de perioada în care au fost scoase la vânzare de către dezvoltator.
Forest City este uriaș: se întinde pe de hectare, fiind de patru ori mai mare decât orașul-stat Monaco. Se estima că aproximativ de oameni vor locui aici doar într-o primă etapă, iar în final – 1 milion. Dar în 2019, doar aproximativ 500 de persoane locuiau în oraș, potrivit unui raport oficial. Cifra nu s-a mărit foarte mult în următorii ani, însă acum majoritatea celor care locuiesc aici vor să plece.