Pensii 2024. Un român care a avut salariul minim va primi aceeaşi pensie ca unul care nu a muncit nicio zi. Anunţul făcut de ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu

Pensii 2024. Un român care a avut salariul minim va primi aceeaşi pensie ca unul care nu a muncit nicio zi. Anunţul făcut de ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu

Pensia minimă socială, cea de care beneficiază românii care au împlinit doar stagiul minim de cotizare, va creşte şi ea după majorarea veniturilor pensionarilor, a anunţat ministrul Muncii, Simona-Bucura Oprescu. Românii care nu au muncit deloc au o pensie minimă garantată de stat de 1.125 de lei.

INREGISTRARE AUDIO HALUCINANTĂ! Patronul firmei de casă a primarului Sandu Tudor (Păuleşti) înjură ca la uşa cortului un reporter: „Să-mi bag …. în mă-ta şi în copiii tăi. Să vă dau la m…. la toată familia!”

Pensionarii care au muncit pe salariul minim pe economie vor beneficia şi ei de o creştere a pensiei, potrivit noii legi, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. După majorare, pensionarii care au muncit o viaţă pe salariul minim vor avea parte de o creştere însemnată a pensiei, a spus ministrul Muncii.

Virgiliu Nanu: Prahova trebuie să fie în top 5 județe ale țării, aşa cum a fost odată!

„Este foarte interesant să privim împreună situația celor care primesc indemnizația minimă socială. Printre cei care, de la 1 ianuarie primesc 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi – au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar au indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate.

Volo îşi întăreşte legăturile cu ploieştenii, în cursa pentru primărie. Discuții constructive cu locuitorii din Malu Roşu si Mihai Eminescu

Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani – adică stagiul complet de cotizare – dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie.

Din această cauză, pe actualele reglementări, practic venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei, cât era până anul trecut, dar 1.281 de lei, de la 1 ianuarie 2024. Și aici se face dreptate. Domniile lor vor avea o pensie ajustată.

 

În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante – de exemplu, faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate.

Punctele de stabilitate sunt bonusuri, sunt puncte suplimentare care se acordă pensionarilor care au muncit peste 25 de ani.

Cu alte cuvinte, pensionarul nostru, despre care am spus că a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, va ieși din indemnizația minimă pe economie.

 

De ce? Pentru că, între 25 și 30 de ani de contribuții, va primi un punctaj suplimentar de 0,5 puncte pe an. Pentru perioada 30-35 de ani va primi un punctaj suplimentar de 0,75 de puncte pe an. Datorită acestor puncte de stabilitate va avea o creștere a punctajului, ceea ce înseamnă că va avea o creștere a pensiei. Pe simulările noastre, după recalculare, de la 1 septembrie 2024, vor primi pensiile majorate.

 

Românul nostru care până de curând avea o pensie de 1.125 de lei, are o pensie de 1.281 de lei la 1 ianuarie 2024, iar din septembrie 2024 va avea undeva peste 1.900 de lei, adică o creștere de 87,4%, pe calculele noastre.

Este clar că pensiile tuturor românilor vor creşte datorită majorării din ianuarie care va produce atât o creştere a punctului de pensie, cât şi o creştere a valorii punctului de referinţă. Deci toate pensiilor vor creşte.

Este important ca românii să mai ştie că, din septembrie, ca urmare a recalculării, nicio pensie nu va scădea, pentru că se va menţine cuantumul cel mai mare în plată”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu-

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191