Prag major: Populația lumii a ajuns marți la 8 miliarde / Când vom fi 9 miliarde și care va fi vârful demografic al acestui secol

Prag major: Populația lumii a ajuns marți la 8 miliarde / Când vom fi 9 miliarde și care va fi vârful demografic al acestui secol

Populația lumii a depășit marți 8 miliarde de locuitori, potrivit estimării oficiale a Națiunilor Unite, care consideră că acest lucru reprezintă „o etapă importantă în dezvoltarea umană” și o reamintire, în plină desfășurare a COP27, a „responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră”, transmite AFP.

Paznic de la Spitalul Municipal Câmpina, condamnat la inchisoare. Acesta a lovit un barbat venit sa isi viziteze ruda internata

Pentru ONU, „această creștere fără precedent” – în 1950 erau 2,5 miliarde de oameni – este rezultatul „unei creșteri treptate a speranței de viață datorită progreselor în domeniul sănătății publice, al nutriției, al igienei personale și al medicinei”.

Una dintre cele mai eficiente institutii de stat se „blindeaza”! ANPC isi mareste flota auto si se doteaza cu barca, pentru a ajunge la controale in Delta Dunarii

Dar creșterea demografică reprezintă, de asemenea, o provocare formidabilă pentru țările cele mai sărace, unde are loc cea mai mare creștere de populație.

Un băiețel din Ploiești are nevoie urgentă de ajutorul nostru! La doar 4 anişori, Andrei se luptă cu un cancer agresiv

În timp ce, până în anii 1800, lumea avea mai puțin de un miliard de oameni, acum a fost nevoie de doar 12 ani pentru a crește de la 7 la 8 miliarde.

Ca un semn al încetinirii demografice, va fi nevoie de aproximativ 15 ani pentru a ajunge la 9 miliarde, în 2037. ONU preconizează un „vârf” de 10,4 miliarde în anii 2080 și o stagnare până la sfârșitul secolului.

O problemă majoră pentru țările sărace
Pragul de 8 miliarde a fost atins în timpul conferinței mondiale privind clima, COP27, de la Sharm el-Sheikh, care subliniază încă o dată dificultatea țărilor bogate, care sunt cele mai responsabile de încălzirea globală, și a țărilor sărace, care cer ajutor pentru a-i face față, de a conveni asupra unei reduceri mai ambițioase a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de activitățile umane.

ONU subliniază că „în timp ce creșterea populației amplifică impactul dezvoltării economice asupra mediului”, „țările cu cel mai mare consum de resurse materiale pe cap de locuitor și cu cele mai mari emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor sunt, în general, cele cu cel mai mare venit pe cap de locuitor, nu cele cu o creștere rapidă a populației”.

„Impactul nostru asupra planetei este determinat mult mai mult de comportamentul nostru decât de cifrele noastre”, a rezumat pentru AFP Jennifer Sciubba, cercetător rezident la think tank-ul Wilson Center.

În țările în care sărăcia este deja ridicată, creșterea populației reprezintă o provocare majoră. „Persistența unor niveluri ridicate de natalitate, care determină o creștere rapidă a populației, este atât un simptom, cât și o cauză a progresului lent în dezvoltare”, scrie ONU.

India va depăși China anul viitor
De exemplu, India, o țară de 1,4 miliarde de locuitori, care va deveni cea mai populată țară din lume până în 2023, depășind China, se așteaptă să cunoască o explozie a populației urbane în următoarele decenii, cu megaorașe deja supraaglomerate și lipsite de infrastructura esențială.

În Mumbai, aproximativ 40 % din populație trăiește în cartiere sărace, zone de mizerie supraaglomerate, alcătuite din barăci improvizate, majoritatea fără apă curentă, electricitate și instalații sanitare.

Cifrele globale ascund o mare diversitate demografică.

Potrivit ONU, mai mult de jumătate din creșterea demografică până în 2050 va proveni din doar opt țări: Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.

Iar până la sfârșitul secolului, cele mai populate trei orașe din lume vor fi africane: Lagos din Nigeria, Kinshasa din RD Congo și Dar Es Salaam din Tanzania.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191