PRESCRIPTIE PE FONDURI UE DUPA DECIZIA CJUE – Instantele continua sa respecte hotararile CCR si ICCJ privind prescriptia. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus solutii de incetare a procesului penal pe motiv de prescriptie fata de doi inculpati trimisi in judecata de DNA pentru obtinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene

PRESCRIPTIE PE FONDURI UE DUPA DECIZIA CJUE – Instantele continua sa respecte hotararile CCR si ICCJ privind prescriptia. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus solutii de incetare a procesului penal pe motiv de prescriptie fata de doi inculpati trimisi in judecata de DNA pentru obtinere pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene

Nu doar Inalta Curte de Casatie si Justitie, ci si restul instantelor continua practica sanatoasa si legala de respectare a deciziilor CCR si ICCJ pe prescriptie, chiar si dupa aberanta hotarare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care sugera ca judecatorii ar putea lasa neaplicate deciziile CCR si ICCJ pe prescriptie in cazul dosarelor cu infractiuni contra intereselor financiare ale Uniunii Europene, atunci cand exista un risc sistemic de impunitate si de inchidere a unui numar marede procese cu acest obiect. Cea mai recenta hotarare judecatoreasca prin care au fost respectate deciziile CCR si ICCJ pe prescriptie a venit de la Curtea de Apel Alba Iulia.

Se lucreaza „la foc automat” pe Bulevardul Castanilor. A fost decopertat asfaltul vechi aproape în totalitate

S-a intamplat in 4 august 2023, deci la zece zile de la decizia CJUE pe prescriptie. Concret, prin decizia penala 697 din 4 august 2023, pronuntata in dosarul 3447/97/2020, judecatorii de la Curtea de Apel Alba Iulia au dispus definitiv incetarea procesului penal fata de doi inculpati, solutie intemeiata pe art 16. alin. 1 lit. f) din Codul de procedura penala – “a intervenit prescriptia”. Cu adevarat interesant este ca decizia Curtii de Apel Alba Iulia a fost pronuntata intr-un dosar care viza chiar infractiuni cu fonduri europene. Mai exact, cei doi inculpati, trimisi in judecata in septembrie 2020 de DNA-ul lui Crin Nicu Bologa (foto), erau acuzati de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei.

Nu o fi Volosevici „pe sufletul” tuturor, dar şi nouă ne place să găsim probleme la soluții! Cum o dai, tot nu e bine…

Iata minuta deciziei penale nr. 697 din 4 august 2023 pronuntata de Curtea de Apel Alba Iulia (dosar 3447/97/2020):

Un student de la UPG, dealer de droguri în Ploieşti. Tânărul şi iubita lui au primit închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunității

“In baza art.421 alin.1 pct. 2 lit.a Cod procedura penala admite apelurile declarate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie–Serviciul Teritorial Alba Iulia, partea civila Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura si inculpatul Draia Cornel impotriva sentintei penale nr.115/25.10.2021 pronuntata de Tribunalul Hunedoara in dosar nr.3447/97/2020. Desfiinteaza sentinta penala atacata si procedand la o noua judecata a cauzei: in baza art.396 alin.6 Cod procedura penala raportat la art.16 al.1 lit. f Cod procedura penala inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatului Draia Cornel pentru infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prevazuta de art. 18/1 alin 1 din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 al.1 Cod penal (8 acte materiale), ca efect al intervenirii prescriptiei raspunderii penale. In baza art.396 alin.6,8 Cod procedura penala raportat la art.16 al.1 lit. f Cod procedura penala inceteaza procesul penal pornit impotriva inculpatei Draia Valeria infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, prevazuta de art. 18/1 alin 1 din Legea nr. 78/2000.

 

In baza art. 397 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 25 alin. 1 ?i 5 Cod procedura penala, raportat la art. 1357 si art.1382 Cod civil, obliga inculpata Draia Valeria sa plateasca in favoarea partii civile Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura suma de 122.647,84 lei cu titlu despagubiri civile la care se adauga dobanzile si penalitatile aferente creantei principale incepand cu data constituirii de parte civila si pana la achitarea integrala a debitului. In baza art. 397 alin. 1 Cod procedura penala raportat la art. 25 alin. 1 si 5 Cod procedura penala, raportat la art. 1357 si art.1382 Cod civil, obliga inculpatul Draia Cornel sa plateasca in favoarea partii civile Agentia pentru Plati si Interventie in Agricultura suma de 267.711 lei cu titlu despagubiri civile la care se adauga dobanzile si penalitatile aferente creantei principale incepand cu data constituirii de parte civila si pana la achitarea integrala a debitului.

 

Mentine sechestrul asigurator instituit in cursul urmaririi penale prin ordonanta nr. 99/P/2017/01.09.2020 (modificata prin ordonanta nr.99/P/2017 din 04.09.2020) a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia asupra bunurilor apartinand inculpatului Draia Cornel.

 

In baza art. 275 al.3 Cod procedura penala cheltuielile judiciare avansate de stat in cursul urmaririi penale, in fata instantei de fond si apel raman in sarcina acestuia.

 

Definitiva. Pronuntata azi, 04.08.2023, prin punerea la dispozitia partilor si a procurorului, prin mijlocirea grefei instantei. Document: Hotarare 697/2023 04.08.2023”.

 

 

 

Prezentam comunicatul DNA din octombrie 2020 prin care parchetul anticoruptie a anuntat trimiterea in judecata, in luna precedenta, a celor doi inculpati:

 

 

 

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a doi inculpati pentru savarsirea a cate unei infractiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, una savarsita in forma continuata si cealalta in forma simpla.

 

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

in perioada 2012-2014, inculpatii ar fi depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente si declaratii inexacte in scopul de a obtine in mod injust, in cadrul schemelor de plata unica pe suprafata, sume de bani din bugetul Uniunii Europene.

 

In documentele respective ar fi fost precizate date eronate cu privire la numarul de animalele care pasuneaza pe suprafetele de teren pentru care se cerusera fonduri si la proprietarii/detinatorii acestora. In acelasi context, un numar de trei cereri au fi fost excluse de la plata in urma verificarilor efectuate de functionarii A.P.I.A.

 

Prin aceste demersuri, inculpatii ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in valoare de 390.359 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura a comunicat ca se constituie parte civila in cauza.

In cauza s-a instituit masura sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor mobile si imobile ce apartin celor doi inculpati.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza”.

Sursa: www.luju.ro

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191