Previziuni pentru 2024. Alegerile din SUA decid viitorul omenirii

Previziuni pentru 2024. Alegerile din SUA decid viitorul omenirii

Pentru că 2023 s-a încheiat la fel cum a început, într-o baie de sânge (vezi conflictele din Ucraina și Gaza), este lesne de prevăzut că la fel vor sta lucrurile și-n 2024. Sau chiar mai rău! Nu avem (încă) cel de-Al Treilea Război Mondial, dar lumea trăiește într-un război. Națiunile puternice se luptă să împartă prada a ceea ce a fost cândva „Imperiul Unipolar” al Americii.

Mircea Cosma, sfat pentru politicienii prahoveni: „Dacă nu aveți aceste răspunsuri, nu mai candidați prin acest județ!”

Aceasta e post-globalizarea.

Luju.ro: Aşa trebuie să judece un judecător!

Cum este contestată hegemonia SUA

Situație dramatică în Provița de Sus şi Provița de Jos! 4000 de prahoveni nu au apă potabilă

Spre deosebire de cele două conflagrații, vedem că niciuna dintre puterile militare de pe glob nu își provoacă în mod direct dușmanul; cel puțin, nu deocamdată.

În schimb, hegemonia SUA (pax americana) este contestată oblic. Rivalii Washingtonului ciugulesc marginile imperiului, erodând încrederea statelor mai mici în puterea de apărare a lumii occidentale proiectată de Casa Albă. Se induce ideea, astfel, că Unchiul Sam nu posedă (acum) nici capacitatea logistică, nici stabilitatea politică internă necesară pentru a-și impune ordinea asupra întregii planete.

În anii ‘90, la apogeul politicii sale externe, SUA au transformat mapamondul într-un client – bani pentru securitate națională și puține au fost statele de pe glob care n-au plătit. Azi, America se luptă să încaseze „cecurile”, căci nu mulți mai cred în garanția siguranței promisă de Washington.

La fel ca falimentul, declinul apare încet la început, apoi se rostogolește la vale și nu mai poate fi oprit.

Tema principală a lui 2024 va fi spulberarea hegemoniei americane și grăbirea retragerii de la dominația asupra lumii. De la Marea Roșie până în Donbas, din America de Sud până în Orientul Îndepărtat, „incendii” locale amenință să se transforme într-o mare conflagrație.

Miza scrutinului prezidențial

Ca un mamut bolnav, slăbit de o succesiune de lovituri, hegemonul american se clatină sângerând pe scena globală.

Deși mai puternică decât orice rival individual, America nu este capabilă să susțină trei conflicte majore simultan împotriva unor dușmani atât de puternici. Nu fără a se mobiliza pentru un efort de război total, dar care este irealizabil în cadrul dinamicii sale politice actuale.

 

La apogeul puterii sale, când rivalii erau intimidați și izolați diplomatic și economic, SUA și-au asumat sarcini de securitate globale care păreau ușor realizabile la acea vreme. Dar, au distrus baza industrială necesară pentru a susține aceste promisiuni.

 

Alegeri proaste, care acum sunt greu de anulat.

 

Ca urmare, azi, în 2024, Statele Unite au trecut, deja, pe modul defensiv, încercând să păstreze cât mai mult din influența de odinioară. Casa Albă amână cât mai mult posibil reorganizarea ordinii mondiale, cerută de multe voci (BRICS+).

 

Spre deosebire de Rusia, Iran sau China, sistemul democratic din America oferă conducătorilor calea de evadare a transferului responsabilității pentru eșec către următoarea administrație care va prelua puterea. Îndreptându-se spre ceea ce pare a fi o înfrângere politică inevitabilă în 2024, Administrația Biden (și tot Partidul Democrat) este epuizată de autoritate, la fel de obosită și absentă ca gerontocratul de la cârma sa.

 

Într-o fază anterioară a istoriei, o astfel de predare iminentă a puterii ar fi fost realizată fără probleme și implicații majore. În 2024, o astfel de continuitate nu se poate aștepta.

 

Dușmanii Americii dau târcoale

 

Precedentele alegeri din Statele Unite au fost marcate de cele mai grave valuri de dezordine civilă (revolte sociale) și instabilitate politică din ultimele decenii. Fiecare partid a contestat legitimitatea reciprocă a celuilalt, desfășurând civili radicalizați de o presă care a pus etichete, nu a relatat faptele.

 

Mulți se așteaptă ca, în 2024, America să fie tulburată de o disfuncționalitate politică internă într-un mod pe care nu l-am mai văzut vreodată. Iar restul lumii va trăi sub o „pax americana” tot mai contestată.

 

Nu doar soarta conflictelor din Ucraina și Orientul Mijlociu va fi determinată de bătălia pentru putere de la Washington, ci și a NATO.

 

Pentru Netanyahu, obiectivul este să prelungească războiul până în 2025 (sau să-l extindă într-un conflict regional), mizând securitatea viitoare a Israelului pe presupusa indulgență mai mare a unei administrații republicane.

 

În mod similar, pentru Iran, Liban și Yemen, o prudentă și muribundă Administrație Biden reprezintă cea mai mare oportunitate de escaladare.

 

Pentru China, momentul optim să acționeze pentru a ocupa Taiwanul va fi când Washingtonul își va îndrepta privirea în altă parte, poate spre dezordinea internă de după alegeri.

 

Lumea trăiește cel mai periculos moment de după Al Doilea Război Mondial, iar logica evenimentelor, în fiecare piesă, duce la o escaladare suplimentară pentru anul următor.

 

Pentru 2024, tensiunile interne acumulate în SUA vor crea o buclă cu sângeroasele conflicte regionale răspândite pe tot globul, iar miza va fi devorarea imperiului american.

 

2023 a fost un an greu, plin de lupte și mizerie umană. Dar, să nu ajungem să-l considerăm „Ultima vară de pace” a ordinii mondiale în care am crescut. Furtuni tulburătoare (încă îndepărtate) se văd la orizont.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191