Recorduri în fotbalul din România

Recorduri în fotbalul din România

Tot mai puține meciuri de fotbal din Liga 1 au rezultat previzibil sau cel puțin aduc o evoluție neașteptată a jocului, ceea ce face respectivele partide mult mai plăcute în a fi urmărite de către public, pe stadion, la TV și desigur online. Chiar în ultimele etape de campionat, am avut parte de două rezultate greu de anticipat: mai întâi 7-2 pentru Farul Constanța în meciul cu Rapid București, apoi 5-1 pentru giuleșteni contra rivalei FCSB.

Primarul „bombardier” Alin Moldobeanu verifică asfaltarea electorală dintr-un Porsche de 110.000€

Acum, cu doar câteva zile înainte de startul noului sezon, vă propunem o scurtă recapitulare a unor recorduri înregistrate în fotbalul românesc de-a lungul timpului.

Nanu şi Volo, de vorbă cu ploieştenii din cartierele Mihai Bravu şi M. Eminescu

33-0, scor astronomic in liga județeană

Mădălina Lupea, disperată să-şi ascundă problemele cu legea! A cerut Curții de Apel să-i treacă numele „la secret”. Instanța a refuzat solicitarea!

Astfel de scoruri sunt însă departe de unele consemnate în ligile inferioare. Spre exemplu, în 2012, a fost consemnat un scor astronomic: 33-0 în liga județeană din Brașov, meci câștigat de CSM Făgăraș cu Izvorul Hoghiz. Echipa care a pierdut cu un astfel de rezultat umilitor a evoluat însă în inferioritate numerică încă din start, căci nu aveau destul de mulți jucători în lot! Au jucat cu juniorii, iar în ultimele 20 de minute au rămas fără portar, care a părăsit terenul din cauza încălțărilor rupte.

Un scor asemănător a fost înregistrat în același an în Cupa României. În turul 4, ACS Berceni (Liga a III-a) a trecut de CS Buftea (Liga a II-a) cu un scor neverosimil 31-0 (12-0 la pauză). Practic, în astfel de partide, s-a marcat aproximativ un gol la fiecare 3 minute de joc! Cea mai mare victorie în prima divizie datează din 7 decembrie 1988: Steaua București – Corvinul Hunedoara, scor 11-0.

Cele mai multe trofee în fotbalul românesc

FCSB / Steaua București a câștigat cele mai multe titluri de campioană a României la fotbal, fiind la un singur pas să obțină o nouă performanță în sezonul trecut și favorita numărul doi la pariuri online antepost pentru sezonul 2023/2024, cu o cotă destul de apropiată de cea a ardelenilor de la CFR Cluj – favorita numărul 1.

Astfel, formația care în anul 1986 a câștigat Cupa Campionilor Europeni (actuala UEFA Champions League) are în palmares 26 de trofee în Divizia A / Liga 1. În vitrina clubului există și multe trofee reprezentând Cupa României – nu mai puțin de 23.

În 2022, când a câștigat campionatul, CFR Cluj bifa 5 reușite consecutive la acest capitol. Dacă nu ar fi pierdut trofeul în sezonul 2022 / 2023, echipa din Cluj-Napoca ar fi putut egala recordul de titluri consecutive încă deținut de Chinezul Timișoara (1922 – 1927) și Steaua București (1993 – 1998).

La capătul sezonului trecut, Farul Constanța a câștigat trofeul cu un avans de 7 puncte în clasament. Recordul în această privință îl deține FCSB, care a devenit campioană în 2013 având 16 puncte în plus față de următoarea clasată. La polul opus, Petrolul Ploiești este singura formație din România care a cucerit titlul prin prisma golaverajului superior, în condițiile în care a terminat la egalitate cu echipa de pe locul 2 (CCA București) în anul 1958.

Alte date interesante – recorduri din Liga 1

Menționată de mai multe ori în statisticile de mai sus, FCSB se remarcă și cu un alt record special: are cele mai multe sezoane petrecute în Liga 1. De altfel, din 1947, are o prezență continuă în primul eșalon, fără a retrograda vreodată. În 1989, într-o perioadă în care reunea jucători legendari, Steaua București stabilea un record greu de egalat vreodată: 21 de victorii consecutive.

Orașul București a avut mai mereu reprezentate în prima ligă. Dacă pe vremuri Venus București reușea performanțe deosebite, de-a lungul timpului cele mai constante prezențe în top au fost reușite de Steaua, Dinamo și Rapid. În 21 de sezoane, Capitala României a avut câte 5 reprezentate în prima divizie! Dacă ne referim însă la județe, Clujul se remarcă – a avut trei participante în Divizia A în sezonul 1947 / 1948: CFR Cluj, CSU Cluj și Dermata Cluj. În sezonul 2022 / 2023, Cluj-Napoca a fost reprezentată de CFR Cluj și Universitatea Cluj.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191