România încheie un contract în valoare de 321 milioane dolari în vederea achiziționării de drone turcești

România încheie un contract în valoare de 321 milioane dolari în vederea achiziționării de drone turcești

Potrivit unor documente publicate recent, Ministerul român al Apărării a încheiat un contract cu Baykar, o firmă turcească pentru aparatură de apărare, un contract în valoare de 321 milioane de dolari în vederea achiziționării unor avioane-dronă fără pilot de tip TB2, transmite Defense News, citată de Rador.

Se îngroaşă gluma! Gheorghe Sîrbu a plecat din PNL şi candidează la Primăria Ploieşti din partidul SOS, al Dianei Şoşoacă

Demersul vine după ce, în luna august a anului trecut, Ministerul român al Apărării și-a anunțat intenția de a achiziționa trei asemenea drone TB2 de la firma Baykar Makina contra sumei de aproximativ 300 de milioane de dolari, urmând ca demersul să fie aprobat de Parlament.

Primarul Volosevici: Elevii primesc mere stricate şi biscuiți „de carton” în programul „Cornul şi laptele” derulat prin Consiliul Județean. Am sesizat Prefectura Prahova

„Sistemele UAS (Unmanned Aircraft Systems – sisteme de avioane fără pilot, n. red.) vor fi destinate Forțelor Terestre Române. Fiecare sistem cuprinde șase platforme aeriene dotate cu obiective (în total, 18 drone). Programul prevede totodată și achiziționarea unor aparate de sprijin logistic, instructajul necesar și echipamentul)”, se sublinia într-o declarație a Ministerului de la acea dată.

Aviz „paraditorilor”! Președinta CSM, mesaj tranșant pentru DNA: ‘Tentaţia exercitării discreţionare a puterii’ să fie ‘de domeniul trecutului’!

În această săptămână, pagina web Tenders Electronic Daily, o versiune online a Suplimentului Jurnalului Oficial al Uniunii Europene concentrată asupra proiectelor de achiziții publice, a publicat avizul contractului oficial adresat furnizorului turc în vederea producerii acestor sisteme.

Dronele urmează să ajungă la Timișoara, unde Forțele Aeriene Române sunt mobilizate de obicei la Baza Aeriană 92, care adăpostește avioane de tip MiG-23, înainte ca aceste avioane să fie scoase din uz. Prin primirea lor, România va deveni cea de-a doua țară din UE, după Polonia, care folosește drone TB2 și cea de-a treia țară membră NATO care le comandă, după Turcia.

BGNES amintește că dronele Bayraktar TB2 au devenit extrem de populare după numărul mare de înregistrări ale utilizării lor cu succes de către armata ucraineană împotriva forțelor ruse. Bayraktar a fost unul dintre motivele pentru apărarea cu succes a Kievului în primele etape ale războiului.

Aceste achiziții ar urma să răspundă ambițiilor vizând modernizarea Armatei Române până în anul 2040 – proiect care urmărește să asigure forțelor sale noi aparaturi militare și sisteme de armament care să sporească flexibilitatea, un sistem de avertizare extins și o putere sporită de atac.

Potrivit relatărilor difuzate de canalul Bloomberg, în anul 2023, România intenționează să-și sporească bugetul pentru apărare, făcându-l să atingă 2,5% din PIB. Anul trecut, țara a alocat 6 miliarde pentru cheltuieli în sectorul de apărare.

La începutul acestei luni, o declarație apărută pe pagina web a președintelui român Klaus Iohannis sublinia că Bucureștiul intenționează să achiziționeze și avioane de tip F-35 în vederea modernizării forțelor sale aeriene.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191