România, țara în care se toacă milioane din bani publici pentru ca angajații să joace Solitaire. „Fă-te că lucrezi!”

România, țara în care se toacă milioane din bani publici pentru ca angajații să joace Solitaire. „Fă-te că lucrezi!”

Mari măsuri nu iau, însă ar putea începe de la comasarea primăriilor mici, care ar intra în faliment dacă n-ar trăi cu bani din bugetul statului multe miliarde de lei în fiecare an. Avem 146 de comune care n-au nici măcar de locuitori. Sunt 117 orașe cu populație de sub de cetățeni. Primăriile au, însă, armată de angajați care, pur și simplu, stau degeaba, plătiți din banii statului.

Acuzații grave la adresa Spitalului Municipal Câmpina: „Şpagă la greu! Începând de la portar şi infirmiere, până la ultimul medic!”

Vașcău, orașul încremenit în timp, unde angajații sunt plătiți să stea degeaba

Orașul Vașcău, strada principală. Rar vezi pe cineva pe acest drum trecând. Este un loc încremenit în timp, din care lumea pleacă, nu și primarul, care se află la cel de-al cincilea mandat, iar lângă primar stă o echipă numeroasă de angajați, plătiți pe banii statului. Acolo, este primăria bine păzită.

Spune NU drogurilor, cât încă mai poți!/ Directorul Gabriel Țaga, interviu exclusiv. Cum se „prezintă” Colegiul „Mihai Viteazul” la acest capitol

Instituția funcționează în Casa de Cultură a orașului, în care plouă pe toate părțile. Un paznic păzește cu strășnicie intrarea. Pe ușa Primăriei, un afiș avertizează că accesul persoanelor străine este strict interzis. După un ghișeu, stă ascunsă doamna de la Relații cu Publicul. Acest hol e singurul loc în care cetățenii orașului au acces. Primarul Florin Porjeni ajunge, de obicei, la muncă, aproape de ora 10:00, adus cu mașina condusă de șeful Protecției Civile din primărie. Are și șoferi,

ITM Prahova: De la 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut se stabileşte la 3.300 lei

Paznic:L-a atacat un viespe și l-a dus la spital”.

Orașul Vașcău are cinci sate arondate. Împreună, au doar de locuitori. Organigrama Primăriei are, însă, posturile unui oraș în toată regula. Sunt mai bine de 40 de angajați. Ca să dea bine în fața camerei, primarul îi îndeamnă să lucreze. Unii dintre ei stau câte doi, îngrămădiți în fața unui calculator.

Alex Dima: Aici ce faceți?

Angajați:Facem un ”.

Sub un tavan care stă să-i pice în cap, lucrează șeful Protecției Civile. Mai toate ușile sunt încuiate. Din taxe și impozite, primăria încasează două milioane de lei pe an, care se duc pe salariile angajaților. Dacă n-ar exista ajutorul de la stat, instituția ar intra în faliment. Anul trecut a primit lei de la Ministerul Finanțelor și de la Consiliul Județean.

Alex Dima: Fără ajutorul de la Finanțe și de la Consiliul Județean, n-ați putea să funcționați?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Da, da, nu, nu”.

Primarul are și consilier personal.

Alex Dima: Ce face un consilier de primar?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Păi, are atribuțiile lui. Are fișa postului în care preia tot ce e și pune la dispoziție. Mai discutăm legat de probleme”.

Alex Dima: Dați-mi exemplu de ceva concret, ce face?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Preia de la Registratură tot ce intră într-o zi, vine și-mi aduce mapa”.

Alex Dima: Și asta nu poate să facă direct Registratura, să vă aducă documentele respective?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Domnule, e un post acolo, în organigramă, în ”.

Alex Dima: Dumneavoastră dacă renunțați la postul de consilier

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Dar de ce să renunț? Că vreți dumneavoastră? De ce?”.

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Nu tai, fiindcă v-am spus că e un loc de muncă, e o pâine a cuiva. Aici nu pleacă în Oradea sau în Timișoara. M-ați înțeles? Asta e părerea mea și principiul meu, da? Mai departe”.

Alex Dima: Și așa aveți un aparat destul de mare.

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Aparatul este exact după modelul orașului Vașcău”.

Alex Dima: V-ați gândit vreodată să renunțați la statutul de oraș și să fiți comună?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Nu”.

În Vașcău, blocurile sunt gri. Oamenii care au mai rămas, își încălzesc apartamentele cu sobe. Casele sunt dărăpănate, iar piața e pustie. Trenul nu mai ajunge aici de aproape 20 de ani. Singura clădire proaspăt construită în oraș este blocul ANL, ridicat din banii statului. Cum tineri în oraș nu mai sunt, blocul e gol. Când minele din zonă funcționau, erau de locuitori. Acum, locul e mort.

Alex Dima: Dar nu mai aveț A fost oraș în 50′ și ceva, când erau de oameni.

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Și ce problemă? Deci am spus că, dar n-are importanță. Poate să aibă 400 sau 300. Ce problemă? De ce? Ce vedeți în neregulă chestia asta?

Alex Dima: Că orașul nu arată ca un oraș.

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:N-arată că, păi normal că nu arată. Arată cum arată. Asta e părerea dumitale”.

Alex Dima: Părerea dumneavoastră e că arată a oraș?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău:Domnule, arată cum arată. Arată bine încă. La cum l-am găsit, arată bine”.

Școlile și magazinele au fost transformate în capele mortuare. Sebastian Bursașiu e preotul orașului. Tocmai vine de la o înmormântare.

Sebastian Bursașiu, preotul orașului Vașcău:Am 21 de ani de când sunt preot și am 580 de înmormântări”.

Alex Dima: 580 de înmormântări în 21 de ani?

Sebastian Bursașiu, preotul orașului Vașcău:Da”.

Adică, o cincime din locuitorii orașului.

În România sunt de comune, din care au sub de locuitori, 890 nu au nici măcar de oameni. Avem 216 orașe din care 117 au sub de cetățeni. Au, însă, aparate birocratice stufoase care le conduc, în mai toate cazurile cu ajutor de la stat. de localități au beneficiat anul trecut de fonduri din bugetul statului pentru a putea să funcționeze.

Ilie Bolojan conduce Consiliul Județean Bihor, de unde a dat afară 600 de angajați.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor:Primăriile care sunt gestionate prost, ar trebui să fie lăsate să intre în insolvență. Ori, am avut de fiecare dată în acești ani acțiuni ale Guvernului în care primăriile, care au acumulat arierate, au gestionat catastrofal activitatea, au primit bani direct prin Hotărâre de Guvern la propunerea Ministerului de Finanțe, pentru a li se șterge, practic, aceste datorii. Ori practic, în aceste condiții, mesajul care este? Orice faceți, cineva vă salvează, aveți o plasă de siguranță. Dacă ar păți ceva și, practic, ar fi în situația în care acea comună să li se spună la cetățeni va gestiona prost, aveți două variante: sau vă alăturați comunei alăturate ca să puteți să funcționați, sau dacă nu, uite, veți plăti impozite de trei, patru ori mai mari ca să-l aveți pe domnul primar în continuare în funcție. Și, sigur că cetățenii, în aceste condiții, ar lua niște decizii raționale”.

Cum încearcă guvernanții să se organizeze

Împărțirea teritorială a României în comune, orașe și județe datează din 1968. Între timp, multe localități au rămas fără oameni. Avem și 41 de consilii județene, plus unul la Capitală și 42 de prefecturi. În toate aceste instituțîi lucrează mai bine de de funcționari publici, la care se adaugă armate întregi de angajați fără statut de funcționar public.

Fiecare primărie are și un consiliu local. La sfârșitul lui 2022, în administrația centrală și locală erau angajați, plătiți cu 117 miliarde de lei pe an. Criza bate la ușă. Bani în bugetul statului nu mai sunt. Riscăm să pierdem finanțările europene pentru că nu suntem în stare să facem reduceri de personal și cheltuieli. Strânși cu ușa, guvernanții încearcă să se organizeze.

Marcel Ciolacu, premierul României:Cei care merg la serviciu, de zeci de ani, să se joace pe Solitaire, să caute în altă parte acest mod de a munci”.

Nimic, însă, concret.

Alex Dima: Domnule prim-ministru, câți oameni pleacă acasă în urma acestor măsuri pe care dumneavoastră le promiteți? Nu vreți să vorbiți cu

O soluție pentru reduceri serioase de costuri ar fi comasarea localităților mici. Spre exemplu, Vașcău s-ar putea uni cu două comune vecine. Și ele cu populație redusă. Camera de Comerț a venit cu propunerea să nu mai existe orașe sub de locuitori și comune sub

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț:Părerea mea că vom economisi cel puțin două treimi din ce cheltuim acum. Cel puțin”.

Cu doar două zile înainte să își predea mandatul, l-am întrebat pe premierul Nicolae Ciucă dacă ia în calcul comasarea localităților mici.

Nicolae Ciucă, fostul premier al României:Nu s-a înaintat pe o analiză dezvoltată, detaliată, astfel încât să putem să ajungem la o concluzie”.

Alex Dima: Cine și de unde ar trebui să pornească?

Nicolae Ciucă, fostul premier al României:De la partidele politice, de la toată lumea, sigur că da. Este foarte dificil acum”.

Atunci am încercat să-l întreb și pe viitorul premier.

Alex Dima: Vreau să vă întreb de comasare.

Marcel Ciolacu:E bine. Comasăm”.

Alex Dima: 20 de secunde?

Marcel Ciolacu:Nu!”.

Primăria Vașcău plătește un angajat ca să aibă grijă de o sală în care nu se întâmplă nimic. În biroul turistic, alt angajat.

Primăria are 12 paznici.

Alex Dima: Și ce obiective păzesc ei?

Florin Porge, primarul orașului Vașcău: „Izvorul de la Briheni de unde vine apa în oraș, izvorul de la Colești”.

Am ajuns la izvor cu Alin Țigan, consilier local.

Alex Dima: Aici ar trebui să fie unul dintre paznicii Primăriei. Nu e nici aici, nici jos la gheretă.

Am încercat la alt izvor. Baraca era goală. Apa plină de impurități pleacă pe țeavă și așa ajunge în casele localnicilor. Orașul are canalizare de aproape zece ani, finanțată de la bugetul statului, dar autoritățile locale n-au fost în stare să o pună în funcțiune. Și astfel de exemple sunt multe. La Vașcău nu se întâmplă nimic. Se toacă, însă, multe milioane de lei din bugetul statului.

Articol recomandat de

Reacția presei din Kosovo când a văzut ce fac ultrașii români pe Arena Națională

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191