Rusia deschide un nou front în Europa. Moscova ar fi responsabilă pentru o serie misterioasă de atacuri pe continent

Rusia deschide un nou front în Europa. Moscova ar fi responsabilă pentru o serie misterioasă de atacuri pe continent

Câteva săptămâni mai târziu, un magazin Ikea din Vilnius, Lituania, a luat foc în mod misterios.

Nicolae Ciucă recunoaște că imaginea i-a fost AFECTATĂ de scandalul „Baronului Lamborghini”, Iulian Dumitrescu: „Da, mi-a dăunat, ca imagine”

Anchetatorii suedezi analizau deja posibilitatea ca mai multe deraieri de cale ferată să fi fost provocate de un sabotor susținut de ruși.

Luju.ro: Aşa trebuie să judece un judecător!

Apoi, infernul a cuprins cel mai mare centru comercial din Varșovia, capitala Poloniei. Donald Tusk, premeirul țării, a fost cel care a sugerat că Occidentul este atacat de spionajul rusesc.

Situație dramatică în Provița de Sus şi Provița de Jos! 4000 de prahoveni nu au apă potabilă

„Este destul de probabil că serviciile rusești au avut ceva de-a face cu incendiul de la Marywilska”, a declarat Tusk.

Afirmațiile sale au fost întărite și mai mult atunci când un fost soldat rus a fost arestat la nord de Paris în această săptămână, după ce în camera sa de hotel s-a produs o explozie, scrie publicația The Telegraph, citată de Yahoo News.

Avertismentele agențiilor se crete de informații din Europa potrivit cărora Rusia pregătește acte de sabotaj pe continent în contextul escaladării conflictului cu alianța militară NATO au fost aduse în prim-plan.

O evaluare a serviciilor de informații împărtășită cu guvernele occidentale susține că faimoasa agenție de informații militare GRU a Rusiei, cunoscută pentru atacurile sale derulate în străinătate cu ajutorul unor agenți foarte bine pregătiți, își îndreaptă atenția spre bandele criminale pentru a comite atacuri în Europa.

Rețeaua de spionaj a Kremlinului a primit o lovitură dură în săptămânile care au urmat invaziei ruse în Ucraina, când peste 600 dintre ofițerii săi de informații din Europa cu acoperire diplomatică au fost expulzați.

Marea Britanie a recurs la o tactică similară atunci când James Cleverly, ministrul de Interne, l-a expulzat pe colonelul Maxim Elovik, atașatul militar al Moscovei, după ce un depozit din estul Londrei din care era furnizat ajutor Ucrainei a fost incendiat. Patru bărbați vor fi judecați în acest caz.

Lipsa de sofisticare

Alexander Lord, analist principal pentru Europa-Eurasia la Sibylline, o companie care se ocupă de riscul geopolitic, a declarat: „Capacitățile pe care le pot oferi aceste bande sunt destul de scăzute, dar ele pot totuși să atingă obiectivele politicii externe rusești, și anume, destabilizarea Occidentului, descurajarea factorilor de decizie europeni în ceea ce privește susținerea Ucrainei și exacerbarea polarizării și a tensiunilor societale nu numai în cadrul NATO, ci și în Uniunea Europeană”.

Lipsa de sofisticare este o preocupare deosebită pentru serviciile de informații occidentale, fiind mai probabil ca proxyii pe care se bazează acum Kremlinul să provoace pagube colaterale din cauza lipsei lor de abilități în folosirea explozibililor.

Un ofițer occidental de contrainformații a declarat pentru Financial Times: „Există o șansă mai mare de producerede colaterale și de victime, deoarece proxyii nu sunt calificați în domeniul tehnic, cum ar fi explozibilii”.

Teoria lor a fost demonstrată la începutul acestei săptămâni, când fostul soldat rus, din regiunea Donbas din estul Ucrainei, a suferit arsuri grave într-o explozie produsă, marți, într-o cameră de hotel din Roissy-en-France, în apropiere de aeroportul Charles de Gaulle din Paris.

Anchetatorii au confirmat că au descoperit materiale pentru fabricarea unei bombe, în timp ce Volodimir Zelenski, președintele ucrainean, a sosit în Franța pentru a se alătura comemorărilor care marchează cea de-a 80-a aniversare a Zilei Z.

Este o tendință urmărită încă de la începutul anului, ofițerii de informații „bifând, bifând, bifând, bifând o listă cu toate lucrurile care au fost identificate ca fiind lucruri pe care Rusia le-ar face înainte de un conflict pentru a imobiliza”, a declarat Keir Giles, membru consultant senior la centrul de reflecție Chatham House.

„Și de atunci, acest model a devenit din ce în ce mai puternic”, a adăugat el.

Explozii inexplicabile

În ciuda lipsei de sofisticare a unora dintre presupusele acte de sabotaj, au fost vizate și facilități militare.

În Germania, doi bărbați au fost arestați pentru că ar fi complotat să arunce în aer o bază NATO din sudul țării, folosit de Occident pentru a sprijini Ucraina.

Indivizii, care aveau dublă cetățenie ruso-germană, au fost arestați după ce au fost prinși în timp ce efectuau, potrivit ministerului german de Interne, o „supraveghere” a unității militare americane.

La rândul său, Polonia a arestat un bărbat despre care a anunțat că este suspectat că a ajutat serviciile secrete rusești să pregătească un atac împotriva lui Zelenski. Căile ferate ale țării, care transportă ajutoare militare către estul Ucrainei, ar fi fost, de asemenea, vizate.

Un oficial occidental a declarat: „Vedem că sabotajul continuă ca o altă ascensiune a comportamentului Rusiei”.

Aceste incidente ridică și mai multe semne de întrebare cu privire la exploziile inexplicabile produse la o fabrică de muniții BAE Systems din Țara Galilor, care furnizează obuze folosite în Ucraina, și la o uzină similară deținută de firma germană de armament Diehl.

De asemenea, agenți ruși au fost învinuiți pentru un atac care a vizat un depozit de arme ceh în octombrie 2014, unde erau depozitate și arme destinate Kievului.

„Dacă începem să ne întrebăm de ce se întâmplă acest lucru acum, discuțiile din capitalele occidentale în jurul implicării tot mai mari a Occidentului în Ucraina, cred că rușii văd o potențială amenințare pentru ei”, a afirmat Lord.

„În ultimii doi ani și jumătate, am văzut cum au fost depășite «liniile roșii» anterioare, iar rușii nu au făcut nimic pentru a răspunde la acest lucru”, a mai spus acesta.

Încercări de „intimidare”

NATO, care luptă pentru un rol mai important în furnizarea de arme și muniții către Ucraina, a manifestat un interes sporit față de presupusele acte răuvoitoare ale agenților susținuți de Rusia.

Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianței, a declarat recent: „Pot spune că am observat o creștere a activității serviciilor de informații rusești pe teritoriul Alianței. Prin urmare, ne-am sporit vigilența”.

Înalți oficiali NATO au avertizat că Alianța ar putea intra în război cu Rusia în următoarele două decenii, aceste termene reducându-se drastic, la doar doi ani, în avertismente similare din partea guvernelor naționale.

Guvernul olandez a avertizat cu privire la încercările Rusiei de a „intimida” atât țările NATO, cât și pe cele din Uniunea Europeană.

Recent, Kajsa Ollongren, ministrul olandez al Apărării, le-a spus omologilor din UE că aprovizionarea cu energie electrică și apă, precum și infrastructura submarină, reprezintă puncte slabe.

„Este ceva de care toată lumea ar trebui să fie conștientă, deoarece este un alt exemplu de activitate ostilă a Rusiei, care urmărește să ne perturbe țările și ar putea fi o pregătire pentru ceva mai grav”, a afirmat, la rândul său, Keir Giles.

De asemenea, acesta a întrebat dacă Occidentul este capabil să facă față amenințărilor maligne venite din partea unui stat ostil, după ce s-a concentrat atât de mult timp pe activități de contrainsurgență în Orientul Mijlociu.

„Există lacune de capacitate în această privință. Accentul pus pe combaterea terorismului după 11 septembrie a fost incredibil de important, dar situația internațională relativ benignă, în afară de amenințările teroriste, de după căderea Uniunii Sovietice, a dus la un element de mulțumire că marea putere, competiția și confruntarea erau de domeniul trecutului”, a spus Lord.

„Invazia Ucrainei a răsturnat radical această noțiune, iar agențiile de informații, forțele de poliție și armatele occidentale se străduiesc acum să acopere lacunele de capacitate având în vedere gravitatea amenințării actorilor statali”, a încheiat acesta.

Articol recomandat de

”Incapabili!” Maghiarii i-au criticat pe tricolori! Ce scrie presa din Ungaria după scandările xenofobe

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191