S-a aflat cum și-au petrecut ultimele zile din viață cei cinci pasageri de pe submersibilul Titan, cel care a făcut implozie, în timpul unei expediții către celebrul Titanic.
Într-un articol amplu The New York Times, publicația americană prezintă mărturia soției miliardarului britanic mort împreună cu fiul său în expediția spre epava Titanicului, despre cum s-au pregătit cei cinci pasageri și cum au arătat, cel mai probabil, ultimele lor clipe din viață.
Suleman Dawood și fiul său Shahzada (19 ani), miliardarul britanic Hamish Harding, pilotul francez Paul-Henri Nargeolet și Stockton Rush, directorul executiv al companiei OceanGate care deținea submersibilul, au murit, după ce nava Titan s-a făcut praf.
Ultima poză cu Shahzada și Suleman a fost publicată de familia acestora. Cei doi sunt fotografiați pe nava-mamă, Polar Prince, purtând o jachetă portocalie impermeabilă și o vestă de salvare chiar înainte de a se urca la bordul submersibilului Titan.
Au primit costume speciale
Mamai lui Suleman, care se afla și ea pe vas, povestește că au primit și costume special concepute de OceanGate, pantaloni impermeabili, cizme cu vârf de oțel și căști.
Femeia mai spune că soțul și băiatul ei au fost la un pas să scape cu viață, adică să rateze expediția, după ce zborul lor inițial de la Toronto la St John’s din Newfoundland a fost anulat și zborul următor a avut întârziere.
Familia britanică, de origine pakistaneză, i-a întâlnit pe Stockton Rush și soția sa în februarie, într-o cafenea din Marea Britanie, unde au discutat despre proiectarea și siguranța submersibilului.
Înainte să urce la bord, pasagerii au participat la întâlniri și prezentări la bordul navei-mamă a submersibilului, Polar Prince, un fost spărgător de gheață al Gărzii de Coastă canadiene.
Li s-a explicat că trebuie să mănânce puțin cu o zi înainte de scufundare și să nu bea cafea în acea dimineață. De asemenea, li s-a cerut să încarce melodiile preferate pe telefon pentru a le reda pe un difuzor Bluetooth în timpul scufundării, însă Stockton Rush a insistat să nu fie inclusă muzică country.
Mai mult, aceștia au fost sfătuiți să poarte șosete groase și o căciulă, deoarece se va răci temperatura cu cât submersibilul va coborî mai adânc. Cei cinci au fost, de asemenea, avertizați că s-ar putea uda la picioare din cauza condensului care s-ar forma pe podea.
Ce au văzut în ultimele momente din viață
În timp ce se scufundau, cei cinci pasageri care au murit ar fi văzut doar creaturi marine bioluminiscente prin hubloul îngust în drumul către epava Titanicului, în timp ce proiectoarele au fost stinse până când submersibilul ar fi ajuns pe fundul oceanului pentru a economisi bateria.
De obicei, pilotul Rush stătea în spatele submersibilului, departe de hublou. Ceilalți stăteau cu spatele la pereții curbați. Submersibilul cobora de obicei cu aproximativ 25 de metri pe minut, conform New York Times, astfel încât cei aflați la bord nu ar fi simțit niciun sentiment de mișcare.
Ziarul american a mai raportat că mai multe misiuni ale submersibilului Titan au fost anulate decât cele care s-au realizat. Primele patru scufundări OceanGate din acest an nu au ajuns la Titanic. Au existat preocupări extinse de siguranță, mai mulți experți în submersibile semnalând probleme.