S-a oprit contraofensiva ucraineană? Soldați epuizați, trupe mutate la Avdiivka și Kupiansk și succese limitate pentru armata Kievului

S-a oprit contraofensiva ucraineană? Soldați epuizați, trupe mutate la Avdiivka și Kupiansk și succese limitate pentru armata Kievului

Pe măsură ce se apropie iarna, observatorii se uită la evoluția contraofensivei în trei direcții a Ucrainei, care continuă să se miște foarte încet, scrie The Kyiv Independent, într-o analiză despre contraofensiva ucraineană.

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Forțele ucrainene încă nu au spart pe deplin liniile defensive ale Rusiei și nu reușesc să înainteze spre orașe-cheie: Tokmak, Berdiansk și Vasilivka. Tempo-ul lor este puternic limitat de câmpurile de mine, loviturile aeriene, lipsa de echipamente specializate, epuizarea trupelor și semnalele incerte de la Washington.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

Mulți analiști se întreabă dacă operațiunea și-a atins limitele. Kyiv Independent a vorbit cu aceștia despre evoluția pe front a armatei ucrainene.

Cândva, Prahova avea lideri, nu politicieni! Cel mai mare parc industrial din țară, construit la Ariceşti, continuă sa atragă sute de milioane de euro din investiţii private

Foarte probabil ca progresele ucrainene, în special în sud, să rămână foarte lente și izolate pentru o perioadă. Atenția ambelor părți se va muta spre est, spre Avdiivka și, într-o măsură mai mică, spre Kupiansk, în timp ce brigăzile de asalt ucrainene se odihnesc și așteaptă armamentul de care au nevoie.

O sursă din serviciile de informații militare a declarat pentru Kyiv Independent că Ucraina așteaptă în special avioanele pe care aliații occidentali le-au promis. „Pentru că atunci va fi un război total diferit”, a spus sursa, sub rezerva anonimatului.

Asta nu înseamnă neapărat că forțele din sud-est sunt epuizate. Încă fac progrese lângă Robotyne, în ciuda tuturor lucrurilor care îi țin pe loc.

Există semne că Ucraina are rezerve disponibile, dar trebuie să fie foarte atentă la modul în care le desfășoară.

„S-a oprit contraofensiva? Este greu de spus”, a precizat Serhiy Kivliuk, un colonel ucrainean în retragere de la Centrul pentru Strategii de Apărare. „Personal cred că ofensiva în direcția Azov s-a oprit; următoarea fază va fi Kupiansk și Avdiivka”.

„Pe de altă parte, lângă Verbove și Robotyne, Forțele Armate avansează decent și, dacă pot crește presiunea acolo, pot pătrunde și se pot mișca spre Tokmak”.

britanic în retragere Glen Grant, acum consilier militar, spune că Ucraina are încă un avantaj în faza actuală.

„Balanța s-ar putea schimba destul de ușor”, este de părere acesta.

Lipsa resurselor și trupe epuizate

Lipsa avioanelor reprezintă o provocare majoră pentru brigăzile de asalt ale Ucrainei. Fără sprijin aerian, trupele sunt pradă ieşirilor zilnice ale avioanelor ruseşti care lovesc din afara razei de apărare aeriană de la sol.

„Aceste avioane îi pot lovi fără să întâmpine rezistență”, a spus Kivliuk. F-16 sunt așteptate la un moment dat în următoarele trei sau patru luni.

Nico Lange, de la Centrul pentru Analiza Politicii Europene (CEPA), a scris că Ucraina încearcă să distrugă avioane și elicoptere rusești. 

Armele occidentale critice au permis Ucrainei să treacă la ofensivă, dar pentru că multe pachete au ajuns cu întârziere, Ucraina nu a avut ocazia să lovească cu o forță copleșitoare în iunie. Acest lucru îi ține pe ruși în luptă.

Cu toate acestea, noile rachete ATACMS au vizat deja un aerodrom de lângă Berdiansk, distrugând elicoptere acolo. Dacă Rusia nu mai poate folosi acest aerodrom, avioanele și elicopterele sale vor trebui să realimenteze mult mai departe de front, în Crimeea.

Fortificațiile și câmpurile minate rusești sunt încă o problemă majoră.

Nu există suficiente instrumente avansate de defrișare, nici suficiente echipamente de terasare și poduri portabile pentru a oferi rapid spațiu de manevră vehiculelor ucrainene.

Grant a subliniat limitele antrenamentului. Batalioanele funcționale necesită ani de pregătire – noile unități ucrainene au avut la dispoziție doar câteva săptămâni.

De asemenea, antrenametele NATO nu reușesc să pregătească ucrainenii pentru tipul de război cu care se confruntă. Kivliuk a spus că antrenamentul se ciocnește adesea de inerția post-sovietică a armatei.

„Cu alte cuvinte, trupele știu să facă un lucru, dar personalul de comandă îi obligă să facă altul”, a spus el. „Un alt lucru este că mulți dintre ofițerii mai în vârstă sunt complet nepregătiți pentru războiul modern. Ei nu înțeleg „noile invenții surprinzătoare”, cum ar fi UAV-urile, spațiile de luptă interconectate și munițiile moderne”, a declarat acesta.

Lange a scris că contraofensiva sudică a Ucrainei este acum limitată la încercări minime de a avansa în centrul de greutate lângă Robotyne. După aproape cinci luni – și cel mai recent, doar avansări foarte laborioase pe jos – trupele sunt epuizate.

În opinia sa, Ucraina face o pauză operațională pe această secțiune a frontului și, în general, redistribuie în prezent trupe și resurse, parțial din precauție, având în vedere actualul impas bugetar al SUA privind ajutorul suplimentar ucrainean.

Forțele disponibile

Ucraina are probabil rezerve operaționale, dar cel mai probabil nu le-a aruncat în luptă, a spus Kivliuk.

Sursa de informații militare a fost de acord că există forțe disponibile, dar nu ar fi înțelept „să le aruncăm fără a obține mai întâi sprijin aerian și a identifica punctele slabe în strategia rusă.”

Pe lângă exercitarea presiunii pe frontul de sud, o ascensiune bruscă a trupelor ucrainene poate fi folosită pentru a înconjura garnizoana Rusiei de până la de oameni din Bahmut.

„Se agață de orașele de la nord și de la sud (din Bahmut)… cu înțelegerea că, dacă începem lupte de stradă, nu vor dura mult acolo”, a spus Kivliuk.

Atacurile Rusiei către Kupiansk, Lîman și Avdiivka ar putea fi „o încercare de a forța Statul Major General să desfășoare rezerve”. 

Deocamdată, forțele de atac de lângă Avdiivka, dintre care multe sunt miliții absorbite controlate de ruși, au aruncat un număr imens de oameni fără un beneficiu apreciabil. De exemplu, ei loveau la amiază în teren deschis, spre poziții puternic fortificate.

Sursa de informații a spus că ucrainenii se așteptau și s-au pregătit pentru acest asalt.

Toți experții intervievați cred că Rusia este angajată să atace Avdiivka, cel puțin până în primăvara lui 2024. Pe lângă faptul că încearcă să determine Ucraina să angajeze rezerve și să reducă presiunea în altă parte, operațiunea este un obiectiv politic pentru Kremlin.

Capturarea orașului ar putea ridica moralul rușilor și ar putea crește înrolarea și recrutarea luptătorilor contractuali. Dar nu va exista un beneficiu strategic mai larg.

Având în vedere că rușii folosesc fosta miliție proxy și batalioane de voluntari din Donețk, Brigada 20 de pușcași și probabil redistribuind Armata a 2-a din direcția Lîman (și posibil și pe cele 15 și 30), este un semn că Moscova nu economisește resurse pentru Avdiivka.

O altă ofensivă rusă încearcă să ajungă la Kupiansk, cu Armata 1 de tancuri și Armatele 6 și 20 de arme combinate înghesuite într-un mic teatru operațional. Ei au ocupat un anumit teritoriu, dar s-au luptat să facă progrese semnificative pentru a captura districtul, au spus analiștii.

Între timp, ucrainenii ar putea pregăti atacuri peste râul Nipru, în regiunea Herson.

Trupele au traversat râul Nipru pentru a ataca pozițiile artileriei ruse și ar putea încerca să asigure un cap de pod pentru atacuri mai mari.

„Dacă au capacitatea de a muta o brigadă blindată peste râu și de a lovi în spatele liniilor defensive, i-ar paraliza pe ruși”, a spus Grant.

Lange a spus că nu este clar dacă pot crea un cap de pod sigur cu superioritatea aeriană a Rusiei.

Una peste alta, situația poate fi mai fluidă decât pare. Pentru trupele ucrainene, un lucru nu s-a schimbat – sunt încă în situația de a trebui să facă mult prea mult într-un timp scurt.

„Au făcut o treabă fenomenală în aceste circumstanțe”, a concluzionat Grant.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191