Șah mat la firmele de asigurări. Se pregătește interzicerea practicii ”falimentează și fugi”

Șah mat la firmele de asigurări. Se pregătește interzicerea practicii ”falimentează și fugi”

Practica ”falimentează și fugi”, din sectorul asigurărilor, nu va mai fi posibilă. Potrivit unui proiect de lege depus la Senat, conducerea firmelor de asigurări care au probleme financiare sau care nu respectă legislația va fi înlocuită cu un administrator special, care va lua măsuri pentru redresarea companiilor. Mia mult, în cazul unui faliment iminent, activele companiei de asigurări vor fi înghețate până la plata tuturor despăgubirilor.

Se îngroaşă gluma! Gheorghe Sîrbu a plecat din PNL şi candidează la Primăria Ploieşti din partidul SOS, al Dianei Şoşoacă

Falimentele din ultimii ani de pe piața asigurărilor, care au avut efecte sociale și economice devastatoare, au scos la iveală carențele legislative din sistem. Parlamentarii susțin că este necesară introducerea unor instrumente de control pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), în scopul protejării drepturilor contractanţilor şi beneficiarilor de asigurări şi al diminuării riscului de intrare în faliment a societăţilor care se confruntă cu dificultăţi financiare, fără parcurgerea în prealabil a unei proceduri speciale de redresare, într-o perioadă de timp rezonabilă şi realistă. Aplicarea cadrului legislativ existent a relevat și necesitatea de a crea competenţe de supraveghere ulterior retragerii autorizaţiei de funcţionare, în vederea limitării efectelor negative pe care ieşirea din piaţă a unei societăţi le poate avea atât asupra creditorilor de asigurări şi altor sectoare economice, cât şi asupra celorlalte societăţi de asigurare rămase în piaţă, care adeseori îşi măresc expunerile prin absorbţia riscurilor rămase neasigurate, susțin parlamentarii.

Primarul Volosevici: Elevii primesc mere stricate şi biscuiți „de carton” în programul „Cornul şi laptele” derulat prin Consiliul Județean. Am sesizat Prefectura Prahova

 

Aviz „paraditorilor”! Președinta CSM, mesaj tranșant pentru DNA: ‘Tentaţia exercitării discreţionare a puterii’ să fie ‘de domeniul trecutului’!

”Proiectul de lege propune actualizarea prevederilor privind redresarea financiară a firmelor de asigurări în scopul suplimentării, eficientizării şi corelării instrumentelor de supraveghere, inclusiv control, ale ASF pe toate palierele de intervenţie: planificarea remedierii, prevenţia şi remedierea deteriorării situaţiei financiare şi a calităţii sistemului de guvernanță, redresarea financiară şi supravegherea exercitată de autoritate asupra societăţilor ulterior retragerii autorizaţiilor de funcţionare şi obligaţiile acestor societăți”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

 

ASF poate interveni direct

Proiectul de act normativ cuprinde dispoziţii referitoare la elaborarea planurilor preventive de remediere de către societăţile care deţin o pondere semnificativă în piaţa naţională de asigurări (cel puțin 5%), precum şi reglementarea măsurilor de înlăturare directă de către autoritatea de supraveghere a deficienţelor sau dificultăţilor care ar putea interveni în procesul implementării planurilor. În cazul deteriorării situaţiei financiare, a sistemului de guvernanță sau în cazul încălcării actelor normative specifice domeniului asigurărilor ori neimplementării măsurilor dispuse, ASF va putea solicita societăţilor de asigurări înlocuirea parţială sau integrală a conducerii sau de a numi administratori temporari sau un administrator special pentru o perioadă de maximum 18 luni. Totodată, oricare dintre măsurile de redresare pot fi dispuse de ASF oricând pe parcursul procedurii, în funcţie de situaţia concretă în care se află societatea şi având la bază principiile de supraveghere consacrate de legislaţia europeană şi, implicit, de Legea nr. 237/2015.

 

 

Se protejează activele

Potrivit proiectului de lege, ASF va putea numi un administrator interimar la societăţile pentru care sunt retrase autorizaţiile de funcţionare, promovându-se cererea de deschidere a procedurii falimentului. În situaţia în care nu sunt întrunite condiţiile stării de insolvenţă, pentru care este dispusă intrarea în procedura de dizolvare şi lichidare, ASF va numi un administrator al cărui mandat este limitat până la momentul numirii unui lichidator şi ale cărui atribuţii au drept scop conservarea patrimoniului societăţii în scopul protejării activelor din care urmează a fi achitate obligaţiile de asigurare. În această perioadă, activitatea permisă societăţii derivă exclusiv din gestionarea portofoliului de contracte de asigurare existent la data retragerii autorizaţiei.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191