Salariul minim european va fi implementat în România/Cât vor câștiga angajații, de la 1 iulie

Salariul minim european va fi implementat în România/Cât vor câștiga angajații, de la 1 iulie

Revine în atenție subiectul salariului minim european. Ce află salariații din România, în acest context?

Crimă cu premeditare! Ploieştenii, ucişi de marii poluatori sub privirile nepăsătoare ale autorităților plătite SĂ TACĂ! CAMPANIE Phonline.ro şi Observatorulph.ro

Ei bine, salariul minim european va fi introdus în acest an și în România. Ceea ce înseamnă că țara noastră se aliniază la standardele europene în ceea ce privește salariul minim.

Primarul Volosevici a dispus depunerea celui de al doilea proiect cu finanțare europeană pentru creșterea eficienței energetice a CET Brazi

Salariul minim european devine obligatoriu pentru toate țările din Uniunea Europeană. Și ar trebui să intre în vigoare, cel mai târziu, în 15 noiembrie.

Teroare în Păuleşti! Un urs umblă nestingherit prin comună, în timp ce primarul „Tudorică” îşi vede liniştit de concediu

Se lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare

În România, salariul minim european intră în vigoare la 1 iulie – atunci, acesta va crește de la 3300 lei brut la 3700 lei brut, potrivit antena3.ro.

Inițiativa reprezintă un pas semnificativ pentru atingerea obiectivului european, care presupune că angajații cu venituri mai mici să fie plătiți cu cel puțin jumătate din salariul mediu pe economie. Iar câștigul salarial mediu luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei, potrivit aceleiași surse.

Ministerul Muncii lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Odată ce directiva este transpusă, firmele și angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor ști care sunt majorările care trebuie aplicate.

 

„PSD își asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România”

În cursul zilei de marți, 2 aprilie, social-democrații anunțau, într-un comunicat, faptul că PSD „își asumă ca obiectiv politic major” implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024.

 

„În acest sens, specialiștii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislația națională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, se precizează în comunicat.

 

Propunerea va fi realizată, din câte s-a mai anunțat, în colaborare cu ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

 

Conform social-democraților, introducerea salariului minim european va reprezenta un beneficiu important îndeosebi pentru salariații din sectorul privat.

 

„PSD consideră că trebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, într-o manieră predictibilă, care să garanteze creșterea nivelului de trai și a puterii de cumpărare pentru toți salariații din România.

 

Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor.

 

Introducerea salariului minim european va constitui un beneficiu important în special pentru salariații din sectorul privat, unde există cel mai mare număr de angajați încadrați cu acest nivel minim de salarizare”, s-a mai transmis în comunicatul de presă.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191