Se schimbă Codul Rutier în 2023. Ce vor face șoferii din România începând din acest weekend

Se schimbă Codul Rutier în 2023. Ce vor face șoferii din România începând din acest weekend

Codul Rutier a fost modificat. Klaus Iohannis a promulgat legea privind contestarea amenzilor de circulație. Așadar, șoferii din România au fost supuși unor schimbări majore în ultimele luni și trebuie să știe ce schimbări vor avea loc în următoare perioadă.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Schimbări în Codul Rutier

Chiar dacă, de mai mult de un an, plângerile contravenționale pot fi introduse și la judecătoria de domiciliu, în cazul contravențiilor rutiere acest lucru nu era posibil, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a unei abateri de la Codul rutier putând fi depusă doar la judecătoria din locul în care a fost constatată fapta, scrie Antena3

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Pentru a da posibilitatea șoferilor să conteste sancțiunile rutiere și la judecătoria de domiciliu, o lege ce vizează modificarea Codului rutier în acest sens a fost oficializată luni. Legea 254/ 2023 care a fost publicată luni în Monitorul Oficial și care intră în vigoare pe 27 iulie 2023, vizează, în esență, modificarea Codului rutier. Aceasta stabilește o competență alternativă de soluționare a plângerilor legate de contravențiile rutiere.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Ce s-a schimbat în Codul Rutier

Pe lângă judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta, așa cum era până acum, procesele-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor rutiere pot fi contestate și la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul. „Împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției se poate depune plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la judecătoria în a cărei rază de competență a fost constatată fapta ori la judecătoria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau sediul contravenientul”, prevede noua lege.

Legea pentru modificarea art. 118 alin.(1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost promulgată recent de președintele Klaus Iohannis.

La finalul lunii trecute, propunerea legislativă ce vine în sprijinul șoferilor, care pot contesta amenzile rutiere și la judecătoria din zona de domiciliu, a fost adoptată de Camera Deputaților, ca for decizional.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191