Se schimbă regulile de circulație în sensul giratoriu

Se schimbă regulile de circulație în sensul giratoriu

Regulile de circulație în sensul giratoriu nu mai sunt bune și trebuie schimbate. La această concluzie a ajuns un grup de parlamentari, care și-a propus să să modifice prevederile legate de circulația în sensul giratoriu. Din cauză că nu sunt suficient de clare, apar interpretări diferite în cazul accidentelor auto petrecute acolo, susțin parlamentarii.

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Astfel, modificările pe care le au în vedere aleșii neamului urmăresc o clarificare a regulilor de circulaţie în sensul giratoriu.

Ioana Neagu, umilita public de liberali acum 4 ani, s-a inscris in PNL inaintea alegerilor

Sensul giratoriu, redefinit în noul Cod rutier

Primarul PNL „Tudorică”, de la Păuleşti, şi-a pus ginerele candidat la Primăria Blejoi, tot din partea PNL

Potrivit avocatnet.ro, proiectul de lege aflat în dezbatere la Senat vizează, de fapt, modificarea Codului rutier. Sensul giratoriu este redefinit în viitoarea lege ca „un drum principal cu sens unic şi traiectorie giratorie care se intersectează succesiv cu drumuri secundare pe partea dreaptă”. Astfel, din viitoarea definiție a unui sens giratoriu se va elimina ideea de intersecție, așa cum apare acum în Codul rutier – „intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu”.

Ce vor parlamentarii? Să introducă la circulația în sensul giratoriu obligațiile care există în prezent la schimbarea benzilor de circulație.

Concret, șoferul care execută o manevră de schimbare a direcției de mers, de ieșire dintr-un rând de vehicule staționate sau de intrare într-un asemenea rând, de trecere pe o altă bandă de circulație sau de virare spre dreapta ori spre stânga sau care urmează să efectueze o întoarcere ori să meargă cu spatele este obligat să semnalizeze din timp și să se asigure că o poate face fără să perturbe circulația sau să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

În plus, conducătorul autovehicului va avea obligația să semnalizeze schimbarea direcției de mers pe întreaga durată de efectuare a manevrei.

Potrivit inițiatorilor acestei propuneri legislative, modificarea regulilor privind circulația în sensul giratoriu este necesară deoarece „prevederile legale incidente în cazul circulaţiei în sens giratoriu sunt lipsite de claritatea necesară unor norme juridice, fiind susceptibile să dea naştere la numeroase interpretări din cauza cărora se produc accidente de circulaţie în sensurile giratorii şi sunt aplicate sancţiuni contravenţionale în mod neunitar, în funcţie de modul în care agentul constatator interpretează dispoziţiile legale în materia sensului giratoriu”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191