Șeful CJ Harghita cere intervenţia Jandarmeriei pentru discursul lui Viktor Orban. Organizaţii româneşti au anunțat că merg la Tușnad

Șeful CJ Harghita cere intervenţia Jandarmeriei pentru discursul lui Viktor Orban. Organizaţii româneşti au anunțat că merg la Tușnad

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, cere intervenţia forţelor de ordine la Băile Tuşnad, după ce mai multe organizaţii româneşti au anunţat că vor fi prezente, sâmbătă, la discursul pe care îl va susține premierul Ungariei, Viktor Orban.

Mădălina Lupea, disperată să-şi ascundă problemele cu legea! A cerut Curții de Apel să-i treacă numele „la secret”. Instanța a refuzat solicitarea!

Într-un comunicat de presă, Borboly susține că, potrivit unor informaţii care circulă în mediul online, „un grup de activişti extremişti, care au legătură cu Mihai Tîrnoveanu”, se pregătesc să participe sâmbătă la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, relatează Agerpres.

Nanu şi Volosevici, în dialog cu sute de ploieşteni din cartierele Muzicanți şi Bereasca

Borboly a adresat o scrisoare Ministerului de Interne, în care a solicitat ca forţele de ordine să intervină „pentru a nu expune comunitatea la o nouă ruşine, aşa cum s-a întâmplat în data de 8 iulie, la Valea Uzului”.

În atenția Poliției Prahova/ „3000 de cetățeni au obținut ilegal domiciliu sau viză de flotant în Câmpina!”

Reprezentanţii organizaţiilor româneşti care au anunţat că vor veni, alături de mai multe persoane, la Băile Tuşnad, pentru a asista la discursul lui Viktor Orban sunt aceiaşi care au organizat amplasarea celor 150 de cruci pentru eroii români, în cimitirul de la Valea Uzului, după ce fostele cruci de beton fuseseră îndepărtate, în urma unei decizii a instanţei.

Borboly spune că legea trebuie să fie mai presus de toate şi organele statului trebuie să intervină pentru ca aceşti oameni să fie opriţi.

„Legea trebuie să fie mai presus de toate şi toate organele statului trebuie să intervină pentru ca aceşti oameni care doresc să facă circ, să apară în presă, care instigă la ură şi nu ţin cont de lege, să fie opriţi. Eu sper ca de data aceasta, cel puţin acum, dacă la 8 iulie nu a fost posibil, Jandarmeria Română să intervină, şi cei care nu sunt invitaţi să participe la acest eveniment să fie opriţi în a genera escaladarea situaţiei de la Valea Uzului”, a spus Borboly.

De asemenea, în comunicat se mai arată că Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad „nu poate fi locul unor manifestări negative, ca cele din 8 iulie, deoarece la lucrările Universităţii participă personalităţi politice, diplomaţi din mai multe ţări, şi îngăduirea unor manifestări care nu-şi au locul ar dăuna imaginii statului român”.

Totodată, se mai precizează că Universitatea de Vară nu este un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Harghita, ci de o fundaţie, motiv pentru care se face apel la Ministerul de Interne pentru ca „forţele de ordine să facă tot posibilul pentru a nu denatura caracterul Universităţii”.

În premieră, organizatorii Universităţii Tusvanyos au anunţat că la discursul lui Orban Viktor pot asista doar cei care se înregistrează pe site-ul evenimentului, la ediţiile precedente participarea fiind liberă.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Nemeth Zsolt, i-a îndemnat, miercuri, pe participanţii la lucrările Universităţii de Vară Tusvanyos să nu dea curs provocărilor dacă vor avea oaspeţi neinvitaţi.

„Nu trebuie să dăm curs provocărilor, dar în acelaşi timp trebuie să fim atenţi unii la alţii, trebuie să ne ajutăm între noi şi dacă avem oaspeţi neinvitaţi trebuie să ne comportăm aşa cum trebuie. Pentru că suntem cu toţii oameni normali, oameni cumsecade şi trebuie să ne protejăm unii pe alţii, să ne ajutăm între noi. Dialogul ne va ajuta, cu siguranţă, sub toate aspectele, aşa că, vă rog frumos, nu daţi curs provocărilor”, a spus Nemeth Zsolt, în deschiderea lucrărilor.

Şi primarul din Băile Tuşnad, Butyka Zsolt, le-a cerut participanţilor să fie toleranţi.

„În ziua de sâmbătă vom avea, din păcate, oaspeţi neinvitaţi, musafiri neinvitaţi şi vă rog frumos, cei care sunteţi prezenţi, să fiţi toleranţi şi să dăm dovadă că, într-adevăr, a venit vremea păcii”, a spus Butyka Zsolt, referindu-se la mottoul din acest an al Universităţii de Vară, care este „Vremea păcii”.

Preşedintele Asociaţiei Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, unul dintre iniţiatorii acţiunii de la Valea Uzului, din 8 iulie, şi care a anunţat că va fi prezent sâmbătă la Băile Tuşnad, a asistat şi în 2022 la discursul lui Viktor Orban şi a afişat, împreună cu alte două persoane, un banner pe care scria: „Ceva este etern: Transilvania, pământ românesc”, cu trimitere la mottoul de anul trecut al evenimentului, care a fost „Unele lucruri sunt eterne”.

El a fost huiduit de unii participanţi şi a fost scos de forţele de ordine din zona în care Viktor Orban îşi ţinea discursul.

Mihai Tîrnoveanu i-a îndemnat, în aceste zile, pe cei care intenţionează să vină la Băile Tuşnad pentru a urmări discursul lui Viktor Orban să se înregistreze, aşa cum solicită organizatorii.

Acesta a anunţat că sâmbătă, la ora 9,30, cei care doresc vor porni din faţa Bisericii Ortodoxe spre locul unde Viktor Orban îşi va ţine discursul şi a dat asigurări că participarea lor la eveniment va fi paşnică şi că nu vor răspunde provocărilor.

„Transmitem tuturor că participarea noastră de sâmbătă nu va presupune niciun fel de violenţă verbală, cu atât mai puţin fizică. Nu vom răspunde la nicio provocare, vom fi exclusiv paşnici, impunând acest regulament intern al nostru tuturor celor care ne vor însoţi. Transmitem în acelaşi timp organizatorilor Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad că este mult mai bine să nu încerce să ne oprească să intram în incintă, să nu facă din punctele de control vămi de tip non Schengen sau să pună ‘borne de Graniţă’. Lăsaţi lucrurile să se desfăşoare civilizat, normal”, a scris Mihai Tîrnoveanu, pe Facebook.

Şi pe pagina de Facebook a Asociaţiei „Frăţia Ortodoxă” se face apel la susţinători să se înregistreze pentru a asista la discursul lui Viktor Orban.

Într-o înregistrare video, liderul asociaţiei, Dan Grăjdeanu, spune că cei care se vor înregistra vor participa la manifestare, iar cei care nu se vor înscrie „vor rămâne de jur împrejurul incintei, ca să se vadă că Viktor Orban este înconjurat de români patrioţi, care-i transmit că Transilvania este România”.

La fel ca în fiecare an, premierul Ungariei, Viktor Orban, va fi prezent la Băile Tuşnad în cursul zilei de sâmbătă şi îşi va ţine tradiţionalul discurs pornind de la tema centrală a evenimentului – „Timpul păcii”.

Ca de fiecare dată, alături de el, se vor afla, în acelaşi panel de discuţii, preşedintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, şi Tokes László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

Viktor Orban a ajuns miercuri la Băile Tuşnad, după ce a avut o întâlnire informală, la Bucureşti, cu premierul României, Marcel Ciolacu.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191