Sfaturi esențiale pentru a avea grijă de ochii tăi

Sfaturi esențiale pentru a avea grijă de ochii tăi

Prezentul este plin de provocări în ceea ce privește ochii, cei care ne ajută să ducem ceea ce considerăm a fi o viață normală, în fiecare zi. Învață să ai grijă de tine și de ochii tăi pentru a te bucura de o acuitate vizuală de invidiat pentru cât mai mult timp! 

Verifică-ți vederea în mod regulat, cu frecvența recomandată de specialist

Verificarea regulată a vederii este o etapă esențială în menținerea sănătății oculare. Aceasta nu trebuie ignorată, indiferent dacă ai sau nu simptome evidente ale unor eventuale probleme de vedere. Prin verificarea regulată a acuității vizuale și a structurilor implicate, problemele pot fi identificate timpuriu, ceea ce poate duce la un tratament mai eficient și poate preveni deteriorarea vederii sau chiar orbirea. Dacă nu ești la zi în ceea ce privește evaluarea sănătății oftalmologice, programează o consultație gratuită de optometrie în Ploiești pentru a avea grijă de ochii tăi!

Frecvența controalelor oftalmologice poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv vârsta, istoricul medical și dacă deja porți ochelari sau lentile de contact. În general, pentru adulții sănătoși se recomandă un control oftalmologic o dată la doi ani. Pentru persoanele în vârstă sau cele cu probleme de sănătate care afectează ochii, aceste controale pot fi necesare mai frecvent. De exemplu, în cazul persoanelor cu diabet, este recomandat un control oftalmologic anual, deoarece acestea au un risc crescut de retinopatie diabetică [1].

Un control oftalmologic nu constă doar despre verificarea acuității vizuale. Medicul va efectua o serie de teste pentru a verifica presiunea intraoculară, percepția culorilor și câmpul vizual. Aceste teste pot ajuta la identificarea unei game largi de probleme de vedere și boli oculare, inclusiv miopie, hipermetropie, astigmatism, glaucom și degenerescența maculară [2].

Este responsabilitatea fiecărei persoane să își programeze și să se prezinte la controalele de specialitate. Dacă observi orice schimbări legate de vedere, apărute între controalele programate, este important să programezi o reevaluare cât mai curând posibil. Dacă specialistul îți spune că ai nevoie de ochelari in Ploiesti – magazine de încredere și cu prețuri avantajoase sunt cea mai bună alegere.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Protejează-ți ochii de lumina albastra a ecranelor digitale

Protejarea ochilor de lumina albastră a ecranelor digitale reprezintă o necesitate în societatea modernă. Cu un număr tot mai mare de oameni care lucrează sau studiază în fața unui ecran, expunerea la lumina albastră a devenit o problemă de sănătate publică. Lumina albastră emisă de ecranele digitale poate provoca oboseala oculară, uscăciunea ochilor, tulburări de somn și chiar poate deteriora retina [3].

Limitarea expunerii la ecranele digitale este esențială pentru sănătatea ochilor. În mod ideal, oricine petrece mult timp în fața ecranelor ar trebui să facă o pauză de 10 de minute la fiecare oră, pentru a-și odihni ochii.

Există mai multe tehnici prin care se pot proteja ochii de lumina albastră. Ochelarii cu filtru pentru lumina albastră sunt una dintre cele mai populare metode. De asemenea, setarea ecranelor pe modul de luminozitate redusă sau pe modul nocturn poate reduce semnificativ expunerea la lumina albastră. De asemenea, pauzele regulate pot ajuta la prevenirea suprasolicitării ochilor [1].

Pe piață există numeroase aplicații și software-uri care reduc lumina albastră. Unele dintre acestea ajustează automat luminozitatea și culoarea ecranului în funcție de oră sau filtrează lumina albastră după apus. Utilizarea acestor aplicații poate fi un pas important în protejarea ochilor de lumina albastră.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Evită daunele provocate de soare și poluare

Ochelarii de soare cu protecție UV joacă un rol esențial în protejarea ochilor de razele ultraviolete dăunătoare. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, expunerea oculară la razele UV poate duce la diferite afecțiuni, inclusiv cataractă și degenerescență maculară. Astfel, este imperativ să se aleagă ochelari de soare care blochează 100% din razele UVA și UVB.

Totodată, expunerea prelungită la soare, în special în timpul orelor de vârf (între orele 10:00 și 16:00), poate fi dăunătoare pentru ochi. Este recomandat să se limiteze timpul petrecut în soare între aceste ore și să se utilizeze pălării cu boruri largi pentru a oferi o protecție suplimentară [2].

Poluarea aerului, de asemenea, poate provoca iritații și alte probleme oculare. Expunerea la poluare a fost asociată cu un risc crescut de glaucom. Astfel, este important să se utilizeze ochelari de protecție în zonele poluate și să se evite frecarea ochilor, deoarece acest lucru poate duce la iritarea și deteriorarea suplimentară a structuriloe sensibile ale acestora.

În plus, vântul și praful pot irita ochii și pot provoca uscăciune. Pentru a preveni aceste probleme se recomandă utilizarea lubrifianților oculari, dacă este necesar, și purtarea ochelarilor de protecție pentru a preveni pătrunderea particulelor străine în ochi. 

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Grija pentru ochii tăi este vitală pentru menținerea unei vederi clare și sănătoase. Este esențial să-ți verifici vederea regulat, să te protejezi de lumina albastră a ecranelor și să eviți daunele provocate de soare și poluare. De calitatea vederii depinde și calitatea vieții tale, iar specialistul optometrist este cel mai bun partener care te va ajuta să le păstrezi pe amândouă!

 

Surse

  1. CDC. “Tips to Prevent Vision Loss | CDC.” Www.cdc.gov, 8 June 2020, www.cdc.gov/visionhealth/risk/tips.htm, accesat la 15.04.2024;
  2. “Eye Health – American Academy of Ophthalmology.” Aao.org, 2019, www.aao.org/eye-health, accesat la 15.04.2024;
  3. “Learn about Eye Health | National Eye Institute.” Nih.gov, 2019, www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health, accesat la 15.04.2024.

 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191