Singurul cuvânt din limba română care se termină în 4 consoane. E mai ușor de pronunțat decât ai fi crezut

Singurul cuvânt din limba română care se termină în 4 consoane. E mai ușor de pronunțat decât ai fi crezut

Limba română e plină de cuvinte interesante, mai mult sau mai puțin cunoscute. Și poate ai fi surprins să afli că există un cuvânt care se încheie cu mai mult de trei consoane. Acest cuvânt din Dicționarul Explicativ al Limbii Române iese în evidență, în mod special, prin faptul că este singurul care se încheie cu patru consoane. Tu știi care este?

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

La fel ca în cazul oricărei alte limbi, și în vocabularul limbii române există anumite cuvinte care sunt mai mult sau mai puțin cunoscute, care pot ascunde uneori curiozități interesante legate de originea lor, semnificație sau evoluție. De asemenea, limba română este extrem de complexă, iar mulțimea de arhaisme, neologisme și alte cuvinte împrumutate, este de-a dreptul impresionantă.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Iar printre cuvintele care ies în evidență în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, se numără și acesta, deoarece se termină în 4 consoane. Este vorba despre „kitsch”. Potrivit DEX, „kitsch” este un „termen folosit pentru a determina un obiect decorativ de prost gust”, desemnează însă și „reproducerea sau copierea pe scară industrială a unor opere de artă, multiplicate și valorificate comercial”.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Totodată, un alt cuvânt interesant care are patru consoane consecutive, fapt pentru care poate fi mai greu de pronunțat, este „abstract” – „care este gândit în mod separat de înfățișarea materială, de exemplele particulare, de ansamblul concret (senzorial) din care face parte; care este detașat de obiecte, de fenomene sau de relațiile în care există în realitate”.

·        Cel mai lung cuvânt din limba română: „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” – denumirea completă a unei boli pulmonare cronice, numită pe scurt „silicoză”, care apare în general la lucrătorii din mine, carierele de piatră sau alte industrii extractive, din cauza inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.

·        Cel mai lung cuvânt românesc, format doar din două vocale este „uiuiu” – reprezintă o interjecţie care semnifică un „chiot de bucurie la dansurile populare”;

·        În limba română există cuvinte din şapte litere, formate dintr-o singură silabă, ca de exemplu „trunchi” sau „ştreang”.

·        Limba română conține şi un cuvânt care înglobează toate cele opt vocale dacă este articulat hotărât la forma de plural -„autoînsămânţările”;

·        Cel mai lung cuvânt care are o singură vocală este „abracadabranta” (14 litere) şi semnifică ceva cu totul neobişnuit, ciudat, bizar;

·        Cel mai lung cuvânt care începe şi se termină cu o vocală, în corpul acestuia existând doar consoane este „înspre”

·        „C” este litera care se regăsește la începutul celor mai multe cuvinte românești. Dictionar explicativ al limbii române numără definitii ale cuvintelor ce încep cu litera „C”;

·        Cel mai lung cuvânt, în care fiecare literă se repetă fix de două ori, este „angionefrografie” (16 litere). Acesta este un termen medical ce reprezintă o radiografie a sistemului vascular renal, realizată cu ajutorul unei substanţe de contrast.

·        Singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC este „Abces”.

·        Cea mai mare diferenţă de litere între forma de singular și cea de plural aparține substantivul „om” – „oameni” (4 litere)

·        Cel mai lung cuvânt, format din 11 litere, care conţine doar consoane nazale (m şi n) este „amenomanie” = înseamnă delir cu dispoziţie veselă.

·        Cea mai lungă denumire de localitate din România formată dintr-un singur cuvânt este Streisângeorgiu (15 litere), iar localitatea cu cea mai scurtă denumire este Ip (2 litere), o comună din judeţul Sălaj, relatează

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191