`Slava Ukraina = slogan fascist`, susține președintele Croației/ Nu e nici o diferență între salutul ustaș și cel al radicalilor ucraineni

`Slava Ukraina = slogan fascist`, susține președintele Croației/ Nu e nici o diferență între salutul ustaș și cel al radicalilor ucraineni

`Slava Ukraina = slogan fascist`, susține președintele Croației/ Nu e nici o diferență între salutul ustaș și cel al radicalilor ucraineni

Primarul „bombardier” Alin Moldobeanu verifică asfaltarea electorală dintr-un Porsche de 110.000€

Președintele croat Zoran Milanovic, cunoscut pentru opiniile sale pro-ruse, a spus că sloganul „Slava Ukraina” [Glorie Ucrainei] are aceeași origine cu sloganul mișcării Ustașa, un grup de extremă dreaptă care a activat în țară în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează Ukrainska Pravda.

Nanu şi Volo, de vorbă cu ploieştenii din cartierele Mihai Bravu şi M. Eminescu

În timpul unei ceremonii de la Zagreb, Milanovic a comentat în fața jurnaliștilor despre utilizarea de către forțele de dreapta a sloganului mișcării Ustașa, un salut echivalent salutului nazist, „Za dom spremni!” [Pentru patrie – gata!], care este interzis oficial în Croația.

Mădălina Lupea, disperată să-şi ascundă problemele cu legea! A cerut Curții de Apel să-i treacă numele „la secret”. Instanța a refuzat solicitarea!

„Nu există nicio diferență între „Pentru patrie – gata!” și Slavă Ucrainei. Acesta este strigătul celor mai radicali șoviniști din vestul Ucrainei, care au colaborat cu naziștii și au ucis mii de evrei și polonezi. Eu nu vreau să aud asta în Croația”, a spus el.

„Nu mă interesează faptul că unii lideri s-au „agățat” de asta. Lasă-i să vină cu un alt salut”, a adăugat președintele croat.

Pentru referință, Ukrainska Pravda sccrie cs Sloganul „Glorie Ucrainei” (și răspunsul „Glorie peste tot pământul”) există cel puțin din secolul al XIX-lea și a devenit larg răspândit în armata Republicii Populare Ucrainene la începutul secolului al XX-lea.

Zoran Milanovic împotriva sancțiunilor impuse de Occident Rusiei

Președintele croat a mai făcut declarații controversate înainte. De exemplu, în ianuarie, el a cerut să nu se compare situația din Kosovo cu anexarea Crimeei, spunând că Crimeea nu va mai fi niciodată teritoriu ucrainean.

De asemenea, președintele croat a afirmat că sancțiunile impuse de Occident împotriva Rusiei nu pot reprezenta o soluție pentru a opri războiul din Ucraina

În timp ce premierul croat Andrej Plenkovic s-a arătat favorabil sprijinului militar pentru Ucraina, preşedintele Zoran Milanovic s-a manifestat împotriva acestei susţineri şi a respins în noiembrie propunerea guvernului de la Zagreb ca ţara sa să participe la instruirea soldaţilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a UE (EUMAM) pentru a se opune agresiunii ruse.

Preşedintele Zoran Milanovic a motivat că această acţiune ar încălca Constituţia Croaţiei, întrucât nu clarifică baza pentru declararea Ucrainei ţară aliată, în contextul în care ea nu este nici membră a UE, nici a NATO.

Apoi, în decembrie, parlamentarii croaţi au respins la limită propunerea ca ţara lor să se alăture misiunii de sprijin a UE pentru armata ucraineană, după ore de dezbateri încinse ce reflectă diviziunile profunde între premier şi preşedintele ţării.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191