Teroriștii Hamas erau drogați la atacul din 7 octombrie. Aveau buzunarele pline cu „cocaina săracului”

Teroriștii Hamas erau drogați la atacul din 7 octombrie. Aveau buzunarele pline cu „cocaina săracului”

Mulți dintre teroriștii Hamas care au participat la atacul din 7 octombrie din sudul Israelului aveau în buzunare un drog cunoscut și sub numele de „cocaina săracului”. Produs în Liban și Siria, drogul este folosit și de teroriștii ISIS, scrie La Stampa. 

ICCJ nu se abate de la respectarea legii! Inalta Curte a desfiintat o noua condamnare data de judecatorul CAB Ciprian Ghita

Armata israeliană a găsit tablete de Captagon în buzunarele militanților Hamas uciși în urma atacului din 7 octombrie.

INTERVIU/ Adrian Tăbîrcă, primarul din Vadu Săpat: „Cu sprijin financiar, putem să devenim zonă turistică”

Mulți dintre membrii Hamas care au participat la acel masacru au înghițit Captagon, o amfetamina produsă în Liban și Siria și cunoscută ca fiind folosită de teroriștii ISIS, dezvăluie postul israelian Channel 12, care a vorbit despre faptul că armata israeliană a descoperit astfel de tablete la locul masacrelor și în buzunarele prizonierilor Hamas: „S-au găsit pastile din acel narcotic în buzunarele membrilor Hamas care au fost uciși în lupte”. 

Cândva, Prahova avea lideri, nu politicieni! Cel mai mare parc industrial din țară, construit la Ariceşti, continuă sa atragă sute de milioane de euro din investiţii private

Este un drog cunoscut și sub numele de „cocaina săracului”. Cei care consumă aceste droguri au o rezistentă crescută la oboseală, o stare de euforie, nu mai simt durerea sau frica. De asemenea, pot să nu mănânce sau să nu doarmă zile întregi. 

Această amfetamină poate fi și injectată. De altfel, seringi cu urme de Captagon au fost găsite în casele atacatorilor din Europa. Amfetamina este un stimulent al sistemului nervos central, care provoacă hipertensiune arterială și tahicardie. Efectele după administrarea orală apar după 30 de minute și durează multe ore, scrie La Stampa.

Captagon este produs în principal în Siria și Liban, iar traficanții trimit drogurile în Arabia Saudită și în țările din Golf, principalele centre de trafic și consum de droguri. Observatorul European al Drogurilor consideră că grupările armate care au legătură cu regimul sirian din Liban și chiar în Siria joacă un rol major în comerțul cu această substanță. Răspândit printre militanții Statului Islamic, acesta a generat în ultimii ani o afacere de 10 miliarde de dolari pe an în Orientul Mijlociu.

Folosirea amfetaminelor de către teroriști nu este o noutate, dar confirmarea Israelului readuce în atenție momente întunecate din istorie. De exemplu, soldații lui Hitler au folosit pe scară largă amfetaminele, iar la începutul celui de-al Doilea Război Mondial drogul a fost distribuit soldaților de către medicii militari. Într-un raport al Der Spiegel se arăta că peste 35 de milioane de doze de câte 3 miligrame de Pervitin au fost ambalate pentru forțele terestre și aeriene germane între aprilie și iulie 1940.

Inclusiv despre autorii atacului de la Bataclan din 2015, din Franța, s-a spus că ar fi fost drogați cu Captagon.

Captagon este una dintre denumirile comerciale ale compusului medicamentos numit clorhidrat de fenetilină. În Siria de astăzi, pastilele vândute sub numele de Captagon conțin mai puțin fenetilină, compusul activ care se găsește în Captagonul ca marcă comercială. În schimb, pastilele produse în Siria sunt de obicei un cocktail de substanțe mai comune, inclusiv cafeină, amfetamină și teofilină. Formulele sunt adaptate în funcție de resursele disponibile.

Pastilele narcotice traficate de Siria sunt inscripționate în mod obișnuit cu o semilună, marcă a Captagonului autentic. În țară se găsesc însă pastile Captagon de două feluri: pastile galbene de calitate inferioară și pastile albe de calitate superioară. Acestea din urmă sunt mai scumpe și tind să fie exportate.

Acestui drog i se mai spune și „cocaina săracului”, pentru că este relativ ieftin. Consumul de Captagon în interiorul Siriei a devenit o obișnuință în întreaga țară, unde o pastilă avea, la începutul anului 2021, o valoare de stradă cuprinsă între 0,50 și 1 dolar, potrivit unor surse locale citate de COAR. Cu toate acestea, principala piață externă pentru Captagon este Peninsula Arabică – în special Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite – unde este folosit ca drog recreațional. În statele bogate din Golf, valoarea pilulei urcă vertiginos până la 20 de dolari sau chiar mai mult. O singură pastilă de Captagon poate fi fabricată cu costuri foarte mici, iar unitățile de producție sunt foarte mobile. Sintetizarea drogului necesită puțin echipament și doar cunoștințe chimice rudimentare.

Deoarece de pastile încap într-o cutie de pantofi care cântărește aproximativ 1 kg, drogul este extrem de ușor de ascuns pentru a fi exportat în cantități enorme. 

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191