Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Muceniţă Filoftea. De ce nu se taie pâinea cu cuţitul pe 7 decembrie

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Muceniţă Filoftea. De ce nu se taie pâinea cu cuţitul pe 7 decembrie

Pe 7 decembrie, Biserica Ortodoxă o sărbătoreşte pe Sfânta Muceniţă Filoftea, una dintre cele mai tinere sfinte din calendarul ortodox.Sfânta Muceniţă s-a năcut din părinţi cu frică de Dumnezeu. Este crescută în dreapta credinţei, mai ales de către mama ei, care moare când sfânta era doar o copilă.

Evz.ro: Cum au motivat judecatorii de la Tribunalul Bucuresti achitarea in dosarul inventat de Lucica Onea

Deşi era doar un copil de doar 12 ani, Sfânta Muceniţă Filoftea postea, asculta Scripturile şi era milostivă.
Imediat după trecerea la cele sfinte a mamei sale, tatăl se recăsătoreşte. Soţia tatălui nu a iubit-o niciodată pe Sfânta Filoftea, iar de cele mai multe ori, aceasta era lovită şi certată de către mama ei vitregă.

Castrul roman de la Drajna de Sus, acceptat in Programul „Romania atractiva”. Care sunt beneficiile

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Muceniţă Filoftea, sărbătoare cu cruce roşie în calendar ortodox
Tânăra fecioară nu se oprea din înfăptuirea binelui şi le împărţea săracilor şi celor flămânzi hainele ei, dar şi mâncarea.

Cand o sa infunde puscaria „Zdreanță”? Fostul procuror „Portocala”, acuzat de santaj: Ofiterul DGA Ionut Radulescu sustine ca procurorul Mircea Negulescu i-a cerut bani unui afacerist ca sa nu-l „paradeasca”

Văzând acţiunile pe care Filoftea le făcea, tatăl acesteia este biruit de mânie şi o loveşte ori de câte ori acesta face un gest de milostenie. Într-una din zile, nemaifiind stăpân pe el, tatăl aruncă un topor asupra sfintei şi o răneşte la picior. Din această rană, sfânta moare pe loc.

Astfel că, potrivit tradiţiei populare, de sărbătoarea Sfânta Muceniţă Filoftea nu se foloseşte cuţitul sau orice alt obiect ascuţit din casă. Bătrânii satelor spun că nici pâinea nu e bine să fie tăiată cu cuţitul, ci se rupe cu mâna, căci altfel cei care vor face asta vor avea ghinion anul ce urmează.

Întrucât Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, azi, 7 decembrie, este bine să se ofere pomană copiilor sărmani.

Se spune că dacă aceștia primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.

 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191