Trei scenarii pentru războiul din Ucraina în 2024. Ben Hodges: Moralul rușilor e la pământ. Crimeea va fi „terenul decisiv”

Trei scenarii pentru războiul din Ucraina în 2024. Ben Hodges: Moralul rușilor e la pământ. Crimeea va fi „terenul decisiv”

Războiul din Ucraina este pe cale să intre în al treilea an calendaristic. „Linia frontului cu greu s-a mutat în ultimele luni, dar s-ar putea schimba cursul războiului în 2024?”, se întreabă jurnaliștii de la BBC, într-un articol în care trei analiști militari explică cum ar putea evolua conflictul anul viitor.

Mircea Cosma, sfat pentru politicienii prahoveni: „Dacă nu aveți aceste răspunsuri, nu mai candidați prin acest județ!”

Președintele Volodomir Zelenski a recunoscut că ofensiva de primăvară a țării sale nu a avut succesul așteptat. Rusia controlează încă aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei.

Luju.ro: Aşa trebuie să judece un judecător!

Trei analiști militari au explicat pentru BBC cum cred ei că se pot desfășura evenimentele în următoarele 12 luni.

Situație dramatică în Provița de Sus şi Provița de Jos! 4000 de prahoveni nu au apă potabilă

Războiul va dura, dar nu la infinit

Perspectivele pentru încheierea războiului din Ucraina rămân sumbre. Comparativ cu această perioadă a anului trecut, Vladimir Putin este mai puternic, mai mult politic decât militar, este de părere Barbara Zanchetta, de la Departamentul pentru Studii de Război al King’s College din Londra.

Situația pe câmpul de luptă rămâne incertă. Recent, ofensiva de iarnă a Ucrainei pare să se fi oprit. Dar nu există nici o breșă în defensiva rusă. Mai mult ca oricând, rezultatul depinde de deciziile politice luate la kilometri distanță de centrul conflictului – la Washington și la Bruxelles.

Spectacolul impresionant de unitate al Occidentului, afișat în 2022 și care a durat pe tot parcursul anului 2023, începe să aibă probleme.

Pachetul de ajutor al SUA este blocat de ceea ce președintele Biden a numit pe bună dreptate „politică meschină” la Washington. Iar viitorul ajutorului economic al UE depinde aparent de poziția incongruentă a Ungariei.

Ezitarea din capitalele occidentale l-a încurajat pe Putin. Recentele sale apariții publice și declarațiile sfidătoare demonstrează că, în ceea ce-l privește, Rusia vede războiul pe termen lung.

Deci, va avea Occidentul puterea și rezistența de a continua să se opună lui Putin?

Decizia UE de a deschide discuțiile de aderare cu Ucraina și Moldova este mai mult decât simbolică. Înseamnă implicit sprijinire continuă pentru Kiev, deoarece un viitor în UE pentru Ucraina ar fi imposibil cu o victorie în toată regula a Rusiei.

La Washington, este puțin probabilă o inversare completă a politicii.

Deși suntem tentați să vedem scenarii apocaliptice pe măsură ce scorul lui Trump crește în sondaje, fostul președinte, pe fondul tuturor teatralităților, nu a ieșit din NATO în 2016. Și nu ar putea de unul singur să schimbe complet politica externă a Statelor Unite.

Acest lucru nu înseamnă că fisurile recente din tabăra vestică sunt lipsite de sens. Pentru Occident și, prin urmare, pentru Ucraina, 2024 va fi un an mai dificil.

Pentru democrații, consensul pe termen lung în sprijinul războiului a fost întotdeauna mai complicat decât pentru autocrații fără responsabilitate.

Deși este probabil ca războiul să se prelungească pe tot parcursul anului 2024, acesta nu poate dura la infinit.

În condițiile în care ezitarea occidentală întărește Rusia și în absența unei lovituri de stat sau a unei probleme legate de sănătate care să ducă la dispariția lui Putin, singurul rezultat previzibil va fi o înțelegere negociată pe care deocamdată ambele părți continuă să o refuze.

Urmează un an de întărire pentru ambele armate

Invazia rusă a Ucrainei din 2022 a dus la întoarcerea unui război major pe continentul european. Cursul conflictului din 2023 a marcat faptul că și războiul din era industrială a revenit, este de părere Michael Clarke, fost director general al Royal United Services Institute.

Războiul din epoca industrială îndreaptă părți semnificative sau, în unele cazuri, economii întregi, spre producția de materiale de război ca chestiuni prioritare. Bugetul de apărare al Rusiei s-a triplat din 2021 și va consuma 30% din cheltuielile guvernamentale anul viitor.

Acest lucru va face din războiul din Ucraina o întreprindere mai lungă și mai traumatizantă decât orice a cunoscut Europa de la mijlocul secolului trecut. Anul viitor va demonstra dacă Rusia – și furnizorii săi din Coreea de Nord și Iran – sau Ucraina – și susținătorii săi occidentali – sunt capabili și pregătiți să facă față cererilor războiului din era industrială.

Ar fi greșit să spunem că linia frontului din Ucraina este blocată, dar ambele părți sunt capabile să lupte între ele până la un impas, în timp ce fiecare încearcă să ia inițiative strategice.

Forțele ruse ar putea încerca să împingă din nou armata ucraineană de-a lungul întregului front, cel puțin pentru a securiza toată regiunea Donbas. Ucraina va încerca probabil să exploateze succesul pe care l-a avut în restabilirea controlului asupra vestului Mării Negre și asupra coridorului său comercial vital către Bosfor.

Și, probabil, Kievul va încerca, de asemenea, să arunce mai multe surprize militare invadatorilor ruși pentru a-i dezechilibre în unele zone.

Dar, în esență, 2024 pare să fie un an de consolidare atât pentru Kiev, cât și pentru Moscova.

Rusia nu are echipamentul și forța de muncă instruită pentru a lansa o ofensivă strategică până în primăvara anului 2025, cel mai devreme.

Între timp, Ucraina are nevoie de banii din Occident și de sprijin militar pentru a o menține în război în cursul anului viitor, în timp ce și ea își construiește propria industrie de apărare pentru a crea condițiile pentru o serie de ofensive eliberatoare în viitor.

Războiul din era industrială este o luptă între societăți. Ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă devine în cele din urmă doar simptomul acelei lupte.

Cursul militar al acestui război în 2024 va fi determinat la Moscova, Kiev, Washington, Bruxelles, Beijing, Teheran și Phenian mai mult decât în ​​Avdiivka, Tokmak, Kramatorsk sau pe oricare dintre câmpurile de luptă devastate de-a lungul liniilor frontului.

Ucraina va continua să atace Rusia în Crimeea

Rusiei îi lipsește o capacitate decisivă, revoluționară, de a invada Ucraina și va face tot ce poate pentru a păstra ceea ce ocupă în prezent, folosind timpul pentru a-și consolida apărarea, în timp ce speră ca Occidentul să-și piardă voința de a continua să susțină Ucraina, este de părere Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa.

Dar Ucraina nu se va opri. Este într-o luptă pentru supraviețuirea sa și înțelege ce va face Rusia dacă se oprește. Mai multe națiuni europene vorbesc acum despre necesitatea de a intensifica ajutorul, în lumina temerilor că în SUA sunt probleme.

Totuși, anticipez că, la începutul noului an, SUA își vor redescoperi coloana vertebrală strategică și vor trece pachetul de ajutor care a fost amânat în Congres în decembrie.

Prin urmare, anticipez că Ucraina va face următoarele în lunile care vin:

  • reconstituirea unităților care au fost uzate de luni de lupte, care vor fi necesare pentru o nouă ofensivă;
  • îmbunătățirea sistemului de recrutare în Ucraina pentru a maximiza forța disponibilă;
  • creșterea producției de muniție și arme;
  • să-și îmbunătățească capacitatea de a opera împotriva capacităților puternice de război electronic rusesc – bruiaj, interceptare, localizare.

Până la începutul verii, Ucraina va putea folosi pentru prima dată avioanele de luptă F16 fabricate în SUA, ceea ce speră să-i îmbunătățească capacitatea de a contracara aeronavele rusești și de a-și consolida propria apărare antiaeriană.

Cea mai importantă parte strategică a Ucrainei care rămâne ocupată de Rusia este Crimeea, ceea ce numim „teren decisiv”.

Ucraina va face tot posibilul pentru a menține presiunea asupra rușilor de acolo pentru a face acest lucru insuportabil pentru marina rusă din Sevastopol.

Au demonstrat deja că pot face asta. Cu doar trei rachete de croazieră Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, l-au forțat pe comandantul Flotei Mării Negre să-și retragă o treime din flota sa din Sevastopol.

Ucrainenii nu au resurse nelimitate, desigur, în special muniție de artilerie și arme de precizie cu rază lungă.

Dar soldații ruși sunt într-o stare mai proastă. Războiul este un test de voință și un test de logistică. Sistemul logistic rusesc este fragil și sub presiunea continuă din partea Ucrainei.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191