Pentru a veni în sprijinul comunității, începem o serie de recomandări de trasee montane ușoare, care pot fi practicate în siguranță fără ghid montan, la orice vârstă vara și toamna, în condiții meteo favorabile, cu un minim de echipament montan.
De data aceasta punctul de plecare în drumeții ușoare este Bușteni.
Adevărul lui Andrei Volosevici: un interviu “pe bune” despre realitatea din ultimii 4 ani
ATENȚIE! Traseele propuse își pot modifica semnificativ dificultatea și pot pune probleme de orientare în cazul condițiilor meteo nefavorabile!
MENȚIUNI! Pe lângă nivelul de dificultate redus, majoritatea traseelor propuse se desfășoară de-a lungul unor drumuri forestiere și poteci frecvent circulate, multe dintre ele în zone cu semnal GSM, ceea ce le face sigure inclusiv în cazul unor schimbări bruște ale vremii sau a unor evacuări medicale de urgență.
RECOMANDĂRI! Celor care îți propun drumeții scurte în Bușteni le recomandăm să folosească cu încredere trenul pe Valea Prahovei. Traficul auto este infernal și crește foarte mult durata accesului în zonă.
1) Cabana Babele – Cabana Caraiman – Crucea Eroilor Neamului – Cabana Babele (timp total de parcurs 2,5 ore).
Urcăm cu telecabina din Bușteni până la Cabana Babele, după care începem o drumeție scurtă de 20-30 minute, marcată cu cruce albastră până la Cabana Caraiman.
Din acest punct se poate urmări Brâna Caraimanului marcată cu punct albastru până la Crucea Eroilor Neamului. Potecă este sigură și spectaculoasă, cu panorame extrem de generoase spre Valea Jepilor Mici și poate fi parcursă în aproximativ 1 – 1 ¼ ore (dus).
Întoarcerea la Cabana Babele se face pe poteca directă marcată cu cruce roșie, timp de parcurs 45-60 minute. Traseul este foarte frecventat de turiști, există semnal GSM tot drumul, iar singurele probleme care pot apare sunt cele de orientare pe timp de ceață.
2) Cabana Babele – Cabana Piatra Arsă și retur (timp total de parcurs 2,5 ore).
După ce urcăm cu telecabina din Bușteni până la Cabana Babele urmăm poteca largă marcată cu bandă galbenă spre Cabana Piatra Arsă. Drumul durează aproximativ 1,5 ore (dus) și este extrem de frecventat de turiști. Semnalul GSM este prezent tot timpul, iar singurele provocări întâlnite pe traseu sunt lipsa toaletelor publice.
3) Bușteni – Cascada Urlătoarea și retur
De la telecabina din Bușteni continuăm pe drumul forestier de sub telecabină până la intrarea în pădure, după care urmăm pentru scurtă vreme poteca pentru Jepii Mici. La un moment dat poteca noastră marcată cu punct roșu cotește la stânga și ne duce la destinație. Traseul durează aproximativ 1 oră (dus).
ATENȚIE! Pe măsură ce urcăm prin pădure, pierdem semnalul GSM. La destinație ne așteaptă una dintre cele mai spectaculoase cascade din țară, impresionantă ca debit și cădere de apă.
4) Gura Diham – Cabana Diham și retur (timp total de parcurs 3,5-4 ore).
De la Gura Gura Diham urmăm poteca marcată cu triunghi albastru spre Cabana Diham. Aceasta începe cu un urcuș destul de abrupt, dar care durează numai 10-15 minute. În vârful acestei pante se desparte poteca către Cabana Poiana Izvoarelor de cea spre Diham. Accesul pentru aceasta din urmă se face prin dreapta, pe triunghi albastru.
Chiar înainte de coborî spre cabană putem admira 4 munți magnifici: Piatra Mare, Postăvaru, Piatra Craiului și, evident, Bucșoiu care domină semeț zona.
Traseul durează aproximativ 1,5-2 ore (dus). ATENȚIE! Pe traseu semnalul GSM este intermitent.
5) Gura Diham – Cabana Poiana Izvoarelor – Cabana Diham – Gura Diham (timp total de parcurs 4 ore).
Acest traseu însemnă un plus de distanță și dificultate față de cel anterior. Sunt recomandați pantofi de drumeție și disponibilitate la efort.
De la Gura Diham urmăm poteca marcată cu bandă roșie spre Cabana Poiana Izvoarelor. ATENȚIE! Cabana Poiana Izvoarelor este închisă!
Aceasta începe cu un urcuș destul de abrupt, dar care durează numai 10-15 minute. În vârful acestei pante ținem poteca înainte spre Cabana Poiana Izvoarelor. După aproximativ 1-1,5 ore ajungem la cabană, de unde avem o perspectivă largă spre Munții Baiului.
Din acest punct urcăm poteca marcată cu cruce albastră prin dreapta cabanei. Urcăm aproximativ 10-15 minute o culme – Creasta Dihamului (sau Culmea Baiului) – după care începem coborârea prin pădure.
Aproape de Diham putem admira 4 munți magnifici: Piatra Mare, Postăvaru, Piatra Craiului și, evident, Bucșoiu care domină semeț zona. Durată traseu Poiana izvoarelor – Diham aproximativ 1 oră.
La întoarcere, după ce urcăm panta din fața cabanei Diham, o luăm în stânga, pe triunghi albastru, spre Gura Diham. Durată traseu Diham – Gura Diham 1-1,5 ore.