O colecţie istorică de comori antice a fost returnată Ucrainei, după o dispută de aproape 10 ani cu Rusia privind proprietatea acesteia, anunţă Kievul, potrivit , care citează BBC.
Ucraina afirmă că 565 de obiecte – inclusiv bijuterii şi sculpturi scitice şi sarmatice – s-au întors din Olanda.
Colecţia, în mare parte din muzeele din Crimeea, a fost împrumutată la Muzeul Allard Pierson din Amsterdam când Rusia a anexat peninsula ucraineană în 2014.
Atât Ucraina, cât şi Rusia au revendicat obiectele, însă instanţele olandeze au susţinut Kievul.
Într-o declaraţie de luni, Muzeul Naţional de Istorie a Ucrainei din Kiev a precizat: „După aproape 10 ani de audieri în instanţă, artefactele din patru muzee din Crimeea care au fost prezentate în cadrul expoziţiei „Crimeea: Aurul şi secretele Mării Negre’ din Amsterdam s-au întors în Ucraina„.
Acesta a adăugat că respectiva colecţie, care include săbii de bronz, coifuri de aur şi pietre preţioase, va fi păstrată în muzeu până la „de-ocuparea Crimeii”.
Serviciul de securitate ucrainean SBU a postat luni o înregistrare video în care se vede un camion cu artefactele care cântăreşte kg şi care se îndreaptă spre Kiev.
Cât despre tezaurul României aflat în Rusia, recent, guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a spus că aceasta este o problemă ”în mare parte necunoscută”.
„Trebuie să ne gândim la ce vom face în viitor. Proiectele noastre de viitor pornesc de la constatarea că, în plan extern, chiar la nivelul decidenţilor europeni, problema Tezaurului evacuat la Moscova a rămas în mare parte necunoscută.” – a spus oficialul român.
De asemenea, guvernatorul BNR a anunţat că anul acesta se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a Tezarului României.
În 1916, în decembrie, casete cu aur al Băncii Naţionale şi două casete cu bijuteriile Reginei Maria, au fost încărcate într-un tren cu destinaţia Moscova, unde au fost depuse în Tezaurul Băncii de Stat al Rusiei, aflat în „Sala armelor”, de la Kremlin.
Până acum, rușii ne-au returnat doar 33 de kilograme de aur și 122 de lucrări pictate de Grigorescu. În 1956 am reușit să recuperăm și Cloșca cu puii de aur.
Nu știm ce a mai rămas din Tezaur, dar este un subiect care rămâne la fel de actual ca acum 100 de ani, deși decizia politică rămâne la Moscova. O estimare e greu de făcut, dar după ultimele cifre ale BNR, valoarea Tezaurului ar depăși trei miliarde de euro.