Ucrainenii au lansat rachete spre teritoriul Rusiei. Răspunsul Moscovei: Zece răniți într-un atac asupra unui bloc

Ucrainenii au lansat rachete spre teritoriul Rusiei. Răspunsul Moscovei: Zece răniți într-un atac asupra unui bloc

Ucraina a anunțat oficial că va sărbători Crăciunul pe 25 decembrie, la fel ca cea mai mare parte a lumii creștine, rupându-se astfel de Biserica Ortodoxă Rusă, care îl sărbătorește pe 7 ianuarie.

Cristian Terheș cere CCR revizuirea cererii de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, pe baza documentelor declasificate din CSAT

Între timp, rușii susțin că două rachete lansate din Ucraina, care ținteau teritorii rusești, au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană ale Moscovei. Iar drept răspuns, rușii au bombardat un bloc de locuințe din Ucraina.

Prezidenţiale2024/Rectorul SNSPA: Primul tur al alegerilor trebuie reluat, în condiţii de legalitate deplină

O scurtă înregistrare difuzată pe rețelele sociale arată momentul în care o explozie a zguduit centrul orașului rusesc Taganrog, aflat la circa 50 de kilometri de frontiera cu Ucraina. Oficialii ruși susțin că deflagrația a fost cauzată de resturile unei rachete ucrainene, care a fost doborâtă de sistemele de apărare aeriană ale Rusiei. Însă imaginile par a-i contrazice pe liderii de la Kremlin și surprind o rachetă căzând, nu doar resturi.

Ion Cristoiu: „Se va face un guvern minoritar PNL+USR+UDMR, cu amenințarea alegerilor ANTICIPATE”

Reporter: „Aceea este mașina dumneavoastră?”.

Localnic: „Da, este a mea”.

Localnic: ”Am auzit alarmele mașinilor, am coborât să văd ce se întâmplă și am văzut un crater mare de aproximativ trei-patru metri”.

Guvernatorul regiunii Rostov susține că o a doua rachetă ucraineană a fost doborâtă, de data aceasta în apropiere de Azov.

Cel puțin zece persoane au fost rănite în Dnipro, după un atac al rușilor

La scurtă vreme după acest incident, rușii au lovit o clădire rezidențială de 12 etaje și un sediu al serviciilor de securitate din Dnipro, în estul Ucrainei. Cel puţin zece persoane au fost rănite.

Localnic: ”După prima explozie, pur și simplu nici nu mai puteam să gândesc. Și apoi am început să-mi strâng hainele și am plecat la subsol”.

Între timp, la Sankt Petersburg, s-a încheiat summitul Rusia-Africa, găzduit de Putin. La reuniune au participat însă doar lideri din 17 state de pe continent, față de 43 în 2019. Putin s-a erijat în liderul care va salva lumea de o ”criză alimentară”, pe fondul retragerii Rusiei din acordul privind exportul grânelor ucrainene. Cât despre războiul din Ucraina, Putin s-a arătat din nou dornic să negocieze, dar, bineînțeles, în condițiile impuse de el.

Vladimir Putin, președintele Rusiei:”Esența conflictului, baza conflictului țin de amenințările la adresa securității Rusiei de către Statele Unite și NATO. Și ei, repet încă o dată, refuză să negocieze pentru asigurarea securității egale pentru toți, inclusiv pentru Rusia. Și Ucraina însăși, mai exact, actualul regim ucrainean refuză să negocieze”.

Prigojin a participat la summitul lui Putin

Culmea e că la summit și-a făcut apariția, zâmbitor și relaxat, și fostul lider al mercenarilor Wagner. Nu că n-ar fi avut ce căuta acolo, din moment ce gruparea are contracte în mai multe țări africane. Este prima oară când Prigojin apare în public, în Rusia, după bizara rebeliune armată de luna trecută.

Nic Robertson, jurnalist CNN: ”Ce pedepse i-au fost aplicate lui Prigojin nu e deloc limpede. Potrivit Ministerului britanic al Apărării, gruparea Wagner a cam rămas fără bani lichizi și își vinde din bunuri, din Rusia și străinătate, ca să-și plătească oamenii. Iar directorul CIA, Bill Burns, spune că nici vorbă ca Prigojin să se …pensioneze ori să îndure un exil dur în Belarus. Dimpotrivă, e liber să se miște cum poftește în Rusia”.

În altă ordine de idei, Ungaria continuă să facă notă discordantă în coaliția occidentală pro-Ucraina.

Viktor Orban, premierul Ucrainei: ”Ăsta nu mai e un război al ucrainenilor. Firește, ei sunt cei care suferă cel mai mult. Dar cu toții știm că Ucraina nu mai are suveranitate. O țară fără venituri proprii, o țară care nu-și poate finanța singură războiul nu mai e o țară suverană”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191