Un american bolnav de cancer în stadiu terminal s-a mutat în Grecia și a mai trăit 30 de ani. „Am uitat să mor”

Un american bolnav de cancer în stadiu terminal s-a mutat în Grecia și a mai trăit 30 de ani. „Am uitat să mor”

A părăsit America atunci când medicii i-au spus că mai are de trăit între 6 și 9 luni. Avea 66 de ani când le-a spus soției și celor trei copii că dorința lui este să se întoarcă în Grecia, țara natală, pentru a fi înmormântat alături de restul familiei. Cu un cancer pulmonar în stadiu avansat, nimeni nu s-ar fi gândit că bărbatul va trăi mai mult decât au prognozat medicii. Dar a mai trăit 30 de ani, iar motivul a fost insula pe care a ales-o ca loc pentru a-și încheia viața.

PSD Prahova, întâlnire cu seniorii social-democrați. Prefectul Virgiliu Nanu, primarul Volosevici şi parlamentarii PSD au prezentat proiectele de viitor

Moraitis, care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții de adult trăind în suburbiile New York-ului și în Florida, abia mai respira și nu reușea să mai facă nici activitățile ușoare din timpul zilei, scrie Insider.

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

Ikaria

Este un cancer pulmonar terminal, au spus toți medicii săi americani, iar bărbatul, grec la origine, a luat decizia să părăsească pentru totdeauna America și să se întoarcă în țara natală.

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

A ales insula izolată mediteraneană Ikaria unde s-a mutat împreună cu soția sa Elpiniki.

Nu voia ca familia lui să fie împovărată cu cheltuielile unei înmormântări americane, de mii de dolari și a cerut să fie îngropat lângă familia lui, lângă mare unde costul unei înmormântări era doar de câteva sute de dolari.

Pe inula Ikaria, situată între Atena și Turcia s-a întâmplat ceva remarcabil. Moraitis nu știa atunci că alesese un loc unic, izolat, o insulă în care oamenii trăiesc în mod obișnuit peste 100 de ani. Intrase într-o zonă albastră.

A început să respire

A respirat aer curat, a admirat apa limpede, albastră, a băut vin și a reluat legătura cu vechii prieteni. A decis să se apuce și de grădinărit.

Apoi a început să planteze viță de vie pentru o mică podgorie în curte. Spunea că nu va apuca să să vadă strugurii copți și nu s eva bucura de vinul lor, dar cel puțin soția lui ar avea vița care i-ar fi amintit de el.

Trei decenii mai târziu, era încă deasupra pământului și cultiva tot felul de fructe și legume, inclusiv struguri pentru vin și măsline pentru ulei, în gospodăria familiei sale.

„Care este secretul tău? – Am uitat să mor”

Autorul și expertul în longevitate Dan Buettner l-a vizitat în Ikaria pentru a afla despre trucurile de longevitate ale insulei.

„Care este secretul tău? l-a întrebat Buettner.

El doar ridică din umeri și spune „Nu știu! Presupun că am uitat să mor”.

Povestea grecului Moraitis se regăsește în noua serie de documentare Netflix „Live to 100: secrets of the Blue Zones”.

„Încă mai beau vin și muncesc”, a spus Moraitis pentru BBC la începutul anului 2013, cu doar câteva săptămâni înainte de moartea sa, la 98 de ani sau era 102 pentru că Moraitis spunea că nu mai știe nici numărul exact.

„Nu sunt doctor, dar cred că vinul a ajutat. N-am făcut nimic altceva decât să mănânc mâncare curată, vin pur, ierburi pure.”

Buettner bănuiește că există o legătură puternică între longevitate și ceea ce ne înconjoară – oameni, plante, aer, stil de viață – și contează mai puțin cum suntem la interior. Un studiu foarte des citat sugerează că genetica este responsabilă doar pentru aproximativ 20-25% din durata vieții.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191