
Un copil de numai doi ani din Africa și-a pierdut vederea după ce a fost sărutat pe unul dintre ochi de o persoană care avea herpes. Virusul s-a dezvoltat în ochiul micuțului, iar infecția a provocat complicații severe.
Prefectul Emil Drăgănescu supervizează montarea separatoarelor de sens pe DN1, la Valea Călugărească
Michelle Saaiman, o mamă din Namibia, a fost șocată când medicii i-au spus că fiul ei, Juwan, în vârstă de doi ani, și-a pierdut vederea din cauza unui herpes care s-a dezvoltat în ochiul său. Infecția, apărută în urmă cu șapte luni, a provocat complicații severe, iar copilul riscă acum să-și piardă complet un ochi, scrie Metro.
Infecția care i-a afectat vederea lui Juwan
Medicii cred că un adult cu un herpes activ la gură l-a sărutat pe Juwan în zona ochiului, ceea ce a dus la apariția infecției. În august anul trecut, pe când avea doar 16 luni, băiețelul a dezvoltat o aparentă infecție oculară, iar picăturile cu antibiotic nu au avut efect.
Virgil Nanu, CJ Prahova: „Lucrările de modernizare la Spitalul „Buna Vestire” avansează rapid!”
Pe măsură ce starea ochiului s-a agravat, un specialist a ajuns la un diagnostic surprinzător: Juwan avea virusul herpes simplex (HSV) în cornee.
„Medicul îmi spunea că un herpes crește pe corneea copilului meu. Mă uitam la el și mă întrebam dacă e 1 aprilie, pentru că mi se părea o farsă. Herpesul apare pe buze sau la gură. Nu am mai auzit în viața mea de un herpes care să crească pe cornee”, a explicat mama copilului, în vârstă de 36 de ani, pentru Metro.
O luptă dificilă împotriva infecției
Medicii au încercat timp de săptămâni întregi să controleze infecția, fiind nevoiți să consulte specialiști din New York pentru a obține tratamentul potrivit. În acest timp, părinții lui Juwan, Michelle și Neels, au trăit cu teama că herpesul s-ar putea răspândi la creier sau la celălalt ochi.
Din păcate, până când tratamentul a început să aibă efect, era deja prea târziu pentru a salva vederea copilului.
„Herpesul a deteriorat atât de mult corneea încât Juwan și-a pierdut complet sensibilitatea la nivelul ochiului și nu mai putea vedea deloc. Creierul nu a mai recunoscut ochiul și a încetat să-i mai trimită semnale. Mai târziu, stratul de protecție al ochiului s-a evaporat, iar acesta s-a uscat complet”, amia afirmat Michelle.
Ochiul lui Juwan a dezvoltat o ”gaură” de patru milimetri. Părinții săi trebuie să lupte constant împotriva infecțiilor care apar din cauza acestei leziuni, iar medicii avertizează că riscă să-și piardă complet ochiul.
Operațiile complexe pentru salvarea ochiului
Pentru a-i salva ochiul, părinții l-au dus pe Juwan la specialiști din Cape Town, Africa de Sud. Acolo, băiețelul a fost supus unei operații de grefă de amnion pentru a ajuta la vindecarea corneei, iar pleoapele i-au fost cusute pentru a proteja ochiul.
În aprilie, familia se va întoarce în Africa de Sud pentru o intervenție chirurgicală majoră, în care medicii vor încerca să transfere nervi din piciorul lui Juwan către ochi. Dacă această operație va avea succes, anul viitor copilul ar putea primi un transplant de cornee care i-ar putea salva complet ochiul.
„Juwan este un adevărat luptător, are mereu un zâmbet pe față. Dar a fost într-o durere cumplită. Nu este corect ca un copil atât de mic să treacă printr-un asemenea chin”, a mai spus Michelle.
Părinții lui Juwan, care nu sunt purtători ai virusului herpes, au fost devastați când au aflat că infecția a fost cauzată de un simplu sărut.
„La început am fost foarte, foarte furioși,” a spus Michelle. „Eu și soțul meu eram supărați pe oricine a fost atât de egoist încât să-i sărute fața copilului nostru având un herpes activ. Dar știm că săruturile vin din dragoste. Așa că sunt sigură că persoana care i-a transmis virusul nu a avut nicio intenție rea.”
Un drum lung spre recuperare
Juwan va trebui să urmeze un tratament antiviral timp de mai mulți ani pentru a preveni reapariția herpesului. Costurile uriașe pentru medicamente și călătoriile către Africa de Sud au pus familia într-o situație dificilă, motiv pentru care speră să strângă fonduri pentru a acoperi restul tratamentului.
Odată ce o persoană este infectată cu virusul herpes simplex (HSV), acesta rămâne în organism pe viață. În majoritatea cazurilor, virusul rămâne latent și nu provoacă simptome, dar poate fi reactivat în anumite condiții, provocând leziuni dureroase.