Un cuplu a vândut cu 150 de euro o mască despre care credea că „nu are valoare”. Cumpărătorul a primit însă pe ea 4,2 milioane de euro

Un cuplu a vândut cu 150 de euro o mască despre care credea că „nu are valoare”. Cumpărătorul a primit însă pe ea 4,2 milioane de euro

Un cuplu din Franța a dat în judecată un anticariat local după ce a aflat că o mască africană pe care a vândut-o cu 150 de euro a fost revândută ulterior la licitație pentru aproximativ 4,2 milioane de euro, relatează Business Insider.

PSD Prahova, întâlnire cu seniorii social-democrați. Prefectul Virgiliu Nanu, primarul Volosevici şi parlamentarii PSD au prezentat proiectele de viitor

Femeia de 81 de ani și soțul ei, în vârstă de 88 de ani, făceau curățenie în casa lor de vacanță, în 2021, când au găsit masca africană. Potrivit documentelor depuse în instanță, cei doi au mers la un anticariat local pentru a vinde piesa. Ambele părți au convenit asupra unui preț de 150 de euro.

Coşmar pentru Onea&Portocală! Mihaela Iorga Moraru, „paradită” cu dosare măsluite, numită al doilea om din conducerea DNA Central

Avocatul cuplului a spus că clienții săi au crezut în mod eronat că masca este „fără valoare”, potrivit Le Monde.

1 Decembrie 2023: Ploieştenii sunt aşteptați la artificii, vin cald, mâncare tradițională şi parada militară

Dar masca s-a dovedit a fi o piesă rară de artă africană – o mască Ngil din secolul al XIX-lea, folosită în ritualuri de poporul Fang din Gabon. Doar câteva astfel de piese mai există în lume, în muzeele și colecțiile occidentale.

După ce anticariatul a evaluat masca și a datat-o cu radiocarbon, aceasta a fost scoasă la licitație pentru aproximativ de euro. În martie 2022, însă, a fost vândută cu 4,2 milioane de euro, potrivit documentelor din instanță.

Acum, cuplul a dat în judecată anticariatul, cerând despăgubiri de peste 5 milioane de euro, pentru că i-ar fi înșelat, ascunzând faptul că piesa era valoroasă.

Potrivit plângerii lor, anticariatul nu a afișat articolul în magazinul său, ci a contactat Drouot Estimation și Fauve Paris, două case de licitații franceze. Ambele au spus că valoarea măștii este sub 600 de euro.

Abia după ce anticarul a căutat un al treilea expert și a făcut o datare cu radiocarbon, masca a fost scoasă la licitație pentru o sumă mult mai mare.

„Doar o persoană cu o cunoaștere perfectă a pieței de artă este capabilă să monteze o vânzare printr-o casă de licitație, după ce a solicitat o expertiză cu carbon-14 și a solicitat ajutorul unui expert în măști africane”, se arată în plângere.

Cuplul a susținut că anticarul l-a abordat și pe grădinarul lor, pentru a obține mai multe informații despre familia și descendența lor, încercând să-și dea seama astfel dacă masca poate fi autentică.

Potrivit documentelor judecătorești, anticarul a împărțit banii din vânzare cu grădinarul.

Anticarul a încercat să rezolve cazul plătind cuplului de euro, dar copiii lor s-au opus soluționării amiabile.

O instanță inferioară a fost inițial de partea anticarului, ordonând cuplului să plătească daune și taxe în valoare de de euro. Dar cuplul a făcut apel la această decizie și cazul rămâne deschis.

Între timp, o instanță de apel a confiscat banii din vânzare, aproximativ 3 milioane de euro după plata taxelor.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191