Vaccinarea antigripală se poate efectua și în farmaciile autorizate. Unde te poți imuniza în Prahova

Vaccinarea antigripală se poate efectua și în farmaciile autorizate. Unde te poți imuniza în Prahova

Vaccinarea antigripală a început și în farmaciile comunitare autorizate de Ministerul Sănătății, în cadrul unui program pilot, a anunțat Colegiul farmaciștilor din România.

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Autoritățile susțin că implementarea acestui program pilot este necesară în condițiile în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere, iar sezonul gripal 2022-2023 este mai sever comparativ cu ultimele două sezoane. Acesta este motivul pentru care a și fost instituită starea de alertă epidemiologică din cauza gripei.

Ioana Neagu, umilita public de liberali acum 4 ani, s-a inscris in PNL inaintea alegerilor

Ce trebuie să știi despre vaccinarea antigripală în farmacii

Primarul PNL „Tudorică”, de la Păuleşti, şi-a pus ginerele candidat la Primăria Blejoi, tot din partea PNL

Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciștii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universitățile de medicină și farmacie din România în perioada noiembrie – decembrie 2022, conform sursei citate.

Iată mai jos pașii pe care trebuie să îi parcurgă persoanele care doresc să se vaccineze împotriva gripei sezoniere în farmaciile comunitare:  

– să consulte lista farmaciilor autorizate pentru vaccinarea antigripală pe site-urile indicate, la rubrica dedicată și să se programeze telefonic în prealabil;

– să solicite recomandarea medicală de vaccinare antigripală fie medicului de familie, fie unui alt medic specialist, dacă în anii anteriori au fost cel puțin o dată vaccinați împotriva gripei sezoniere;

– să se prezinte la data programării, cu recomandarea medicală în farmacia autorizată și să achiziționeze vaccinul gripal în vederea administrării acestuia.

Este important de reținut că vaccinul gripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.

De asemenea, vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal și nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

Vaccinarea antigripală – lista farmaciilor autorizateFarmaciile implicate în programul pilot au fost autorizate de Ministerul Sănătății pentru a desfășura activitatea de vaccinare împotriva gripei sezoniere.

Lista farmaciilor autorizate, în continuă completare, este publicată pe site-ul Ministerului Sănătății şi pe site-ul Colegiului Farmaciştilor din România colegfarm.ro.  La această dată, vaccinarea antigripală se poate realiza în farmaciile autorizate din București și din alte 15 județe.

Farmaciile Professional Farmaline sunt singurele autorizate la momentul actual din Prahova: Sinaia, Breaza (Republicii nr. 35) și Plopeni, unde vaccinarea antigripală a început din 25 ianuarie.

Următoarele farmacii din rețea aflate pe lista de autorizații sunt Breaza (Aleea Parcului nr. 26), Comarnic, Ploiești (in curtea Spitalului Judetean), Măneciu Gheaba și Văleni.  

Lista tuturor farmaciilor autorizate poate fi consultata aici: https://www.ms.ro/pacienti/#tab-id-3

Vaccinarea se face cu programare, se efectuează doar de către farmacist, pacientul își cumpără vaccinul din farmacia în care se vaccinează, la momentul vaccinării. 

Beneficiile vaccinării antigripale

Iată mai jos lista cu toate beneficiile pe care le are vaccinarea antigripală:

– Prevenirea îmbolnăvirii;

– Diminuarea severității și scurtarea duratei bolii: forme ușoare de scurtă durată (1-2 zile);

– Reducerea semnificativă a spitalizărilor și a deceselor cauzate de gripă și pneumonii;

– Previne aparitia epidemiilor;

– Asigură imunitatea de grup;

– Reducerea numărului consultațiilor și a vizitelor la domiciliu;

– Reducerea numărului solicitărilor la serviciile de ambulanță;

– Reducerea numărului de concedii medicale acordate pentru gripă și infecții respiratorii acute;

– Reducerea folosirii antibioticelor în afecțiunile compatibile cu gripa.

”Recomandăm tuturor, în special persoanelor aflate la risc, să aibă grijă de sănătatea lor și să se protejeze în fața gripei, în contextul creșterii explozive a cazurilor de gripă sezonieră. Farmaciștii sunt alături de oameni pentru a-i ajuta să depășească cu bine această perioadă de alertă epidemiologică, când gripa sezonieră s-a suprapus peste alte viroze și poate afecta starea de sănătate a populației.” a declarat domnul Prof. Univ. emerit Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.

“Actualiazarea permanenta a informatiilor ne ajuta sa luam decizii corecte si sa intelegem cum ne putem proteja. Pentru a limita transmiterea virusului gripal este necesara respectarea masurilor igienico sanitare, insa vaccinarea antigripala este cel mai eficient mod de prevenire a bolii si reducere a complicatiilor” a adăugat Farm. Angela Savu, Manager activitate farmaceutica in cadrul farmaciilor Professional Farmaline.

Sursa foto: Unsplash.com

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191