Iacuțk, un oraș din estul Siberiei, este cel mai geros oraș mare din lume. Iarna, temperaturile pot depăși -50 de grade Celsius. Portul îngheață adesea, iar navele rămân prinse în gheață până în primăvară. Aproximativ de oameni trăiesc în Iacuțk, cel mai populat oraș din partea de nord-est a Rusiei.
Anul trecut, în Iacuțk s-au înregistrat chiar -62,7 grade Celsius, cea mai scăzută temperatură din ultimii 20 de ani.
Iernile din Iacuțk pot fi extreme, chiar și după standardele rusești. Experții susțin că frigul extrem prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor. Aerul este suficient de rece ca să amorțească piele expusă, iar degerăturile sunt un pericol constant.
Clanul Mitel Ep. 1/ Elena Radu, agresoarea din Ploiesti, este fiica unui camatar arestat
„Nu poți să combați frigul”, spune un locuitor din Iacuțk îmbrăcat gros și având două fulare și mai multe rânduri de mănuși pe mâini.
„Te îmbraci potrivit sau vei avea de suferit”, adaugă el.
Straturile de haine sunt cheia combaterii frigului, spune o localnică ce vinde pește înghețat într-o piață: „Te îmbraci în straturi, ca o varză”.
Orașul este așezat pe un strat constant de permafrost, un strat înghețat din pământ, pietriș și nisip unite de gheață care se regăsește de obicei sub suprafața Pământului. Multe case din zonă sunt construite pe piloni de beton.
Este cunoscut pentru istoria sa de oraș minier și principalele produse exportate din zonă sunt diamantele și cărbunele.
Iacuțk nu are parte de mulți turiști, dar orașul atrage un număr mic de călători care vor să vadă cum este viața în cel mai rece oraș din lume.