VIDEO. Bulgarii au detonat și distrus drona care a căzut pe litoralul lor, la 35 km de granița cu România

VIDEO. Bulgarii au detonat și distrus drona care a căzut pe litoralul lor, la 35 km de granița cu România

O dronă kamikaze a căzut noaptea trecută în Bulgaria, la marginea unei localități din nord-estul țării, la aproximativ 35 de kilometri de granița cu România.

Surse PhOnline.ro/ PSD şi PNL anunță azi comasarea alegerilor şi liste comune la europarlamentare şi locale

ACTUALIZARE 14:05 Drona explozivă găsită la Tiulenovo, în nordul coastei bulgare a Mării Negre, a fost distrusă la faţa locului de o echipă de militari specializaţi, a anunţat luni într-un comunicat Ministerul bulgar al Apărării, transmite AFP, citată de Agerpres.

Sondaj CURS/ Românii vor comasarea alegerilor. PSD conduce detaşat. PNL coboară la egalitate cu AUR

„Verificările au arătat că este vorba de un obuz de mortier de 82 de milimetri ataşat la resturi de dronă”, a explicat ministerul, adăugând că, „din cauza stării proaste în care se afla, s-a considerat că muniţia nu poate fi transportat㔺i de aceea a fost distrusă la faţa locului, după instalarea unui perimetru securizat.

Luju.ro: ÎN LOC SĂ FIE ÎN PUŞCĂRIE, NEGULESCU AMENINȚĂ– Mesaj trimis de paraditorul „Portocală” fostului premier Victor Ponta

„Putem presupune cu siguranţă că această dronă este legată de conflictul din Ucraina. Acest război aduce inevitabil riscuri în continuă creştere pentru securitatea noastră”, a declarat presei ministrul apărării, Todor Tagarev. 

ACTUALIZARE 11:05 Poliţia bulgară a blocat luni accesul în zona de andocare a bărcilor din Tiulenovo, o localitate turistică în nordul litoralului bulgar al Mării Negre, după descoperirea unei drone care pare să aibă ataşată muniţie, relatează BTA şi Reuters, citate de Agerpres.

Potrivit media bulgare, drona, care transporta explozibili, a ajuns în zonă duminică seara târziu. Martori au relatat pentru că obiectul are între 3 şi 3,5 metri lungime.

O echipă de cinci genişti de la baza navală din Varna a fost mobilizată luni dimineaţa la faţa locului pentru a examina obiectul. Ei au detonat bomba.

Dimitar Stavrev, de la revista de aeronautică „Club Krile”, a menţionat că de drona găsită este ataşată o mină şi că este vorba de „o configuraţie tipică pentru conflictul din Ucraina, amândouă ţările folosind dispozitive similare”, a consemnat Novinite.

Potrivit acestuia, se poate presupune că este una dintre dronele folosite de forţele armate ucrainene pentru a ataca peninsula Crimeea.

„Impactul nu a fost suficient de puternic pentru a detona dispozitivul”, a adăugat acesta.

Știre inițială: Jurnaliștii bulgari scriu că drona are trei metri lungime, iar bomba – aproximativ 50 de centimetri.

Zona a fost izolată, în timp ce geniștii au fost trimiși la fața locului, să dezamorseze încărcătura explozivă.

Radoslav Rusev, bărbatul care a alertat serviciile de urgenţă şi a făcut fotografiile dronei, a explicat la Televiziunea Naţională că, după aproape 12 ore, nu există nicio anchetă în acest caz.

„Am văzut bomba pe drona care este lipită de ea. Este foarte clar vizibilă în imagini. Am alertat serviciile de urgenţă la ora 21:40 aseară. Până acum nu a existat niciun răspuns la semnalul meu, cu excepţia faptului că drumul spre Golful Tyulenovo este închis. Aşteptăm de zece, unsprezece ore ca să se întâmple ceva”, a declarat Radoslav Rusev.

Primarul comunei Şabla, Marijan Zhechev, a explicat că se aşteaptă sosirea unei echipe de la Ministerul Apărării.

„Aseară, în jurul orei 21:30, am primit un telefon care spunea că există un obiect similar adus de valuri. Începând cu ora 22:10 aseară, zona a fost izolată. Acţiunea în acest moment este un ordin de a izola zona pentru a proteja viaţa şi sănătatea oamenilor care locuiesc în zonă până la sosirea autorităţilor Ministerului Apărării”, a declarat Zhechev.

Întrebat dacă se cunoaşte originea dronei, primarul din Shabla a comentat că „din ceea ce se poate vedea de la distanţă, este una dintre cele folosite în războiul din Ucraina”.

Drona se află chiar lângă portul de agrement al satului.

„Din fericire, în acest moment bate vântul şi nicio barcă nu a ieşit încă în larg”, a declarat Georgi Todorov, unul dintre primii localnici care au văzut drona în această dimineaţă.

O echipă specializată din cadrul Forţelor Navale va efectua recunoaşterea şi eliminarea obiectului găsit în Tyulenovo, a anunţat Ministerul Apărării.

O echipă modulară de eliminare a muniţiilor de la Baza navală din Varna a fost activată în această dimineaţă, în urma unui raport privind găsirea unei părţi dintr-o dronă de care era ataşat un obiect asemănător cu muniţia. Obiectul a fost descoperit noaptea trecută în zona docului pentru ambarcaţiuni din Tyulenovo.

Echipa de specialişti formată din cinci militari a plecat la ora 6:10 în această dimineaţă. La faţa locului, echipa specializată va efectua o recunoaştere a obiectului, după care se va lua o decizie cu privire la locul unde va fi eliminat.

Militarii acţionează după ce au primit o solicitare din partea guvernatorului regional al regiunii Varna şi din ordinul şefului apărării.

Ai informatii despre un consumator/dealer de droguri? Trimite-ne detaliile si vom transmite sesizarea organelor abilitate! Asiguram anonimatul tuturor cititorilor nostri! Click aici!

    Ai o informație care poate deveni ştire?
    Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191