VIDEO/ IJP Prahova a inceput actiunea de control „Foc de artificii”

VIDEO/ IJP Prahova a inceput actiunea de control „Foc de artificii”

ACȚIUNEA FOC DE ARTIFICII LA NIVELUL INSPECTORATULUI DE POLIȚIE JUDEȚEAN PRAHOVA

La 103 ani de la semnarea actului istoric, SMV Ploiesti a organizat Sarbatoarea Tratatului de la Trianon”, pe „Aleea Fauritorilor Romaniei Mari”

Inspectoratul de Poliție Județean Prahova a demarat, la data de 21 noiembrie 2022, acţiunea naţională „FOC DE ARTIFICII”, fiind continuate, și în acest an, activitățile pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.

STOP ABUZURILOR DIN JUSTIȚIE! Mesajul fostei sefe DIICOT Giorgiana Hosu, dupa achitarea post-mortem a politistului Dan Hosu: “Vreau sa se invete ceva din acesti 7 ani si oamenii sa invete sa gandeasca ei insisi. Sa nu se grabeasca nimeni sa arunce cu piatra”

Activităţile, desfășurate sub coordonarea Direcţiei Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, au scopul de a creşte siguranţa cetăţeanului prin activităţile de prevenire, identificare şi combatere a evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2022/2023.

In atentia Politiei Prahova, OPC, ANAF! O firma din Brasov escrochează pensionari din Prahova, cu întâlniri la hoteluri, unde vând chinezării la suprapreț

Planul de acțiune se derulează în perioada 21 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, iar obiectivele urmărite în cadrul acțiunii sunt:

Prevenirea producerii unor evenimente negative, cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri);

Prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice;

Optimizarea cooperării interinstituţionale (poliţie, inspectorate teritoriale de muncă, poliţie de frontieră, vamă, autorităţi locale) şi a schimbului de informaţii între agenţiile de aplicare a legii cu atribuţii în domeniu pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii;

Cunoaşterea şi respectarea legislaţiei în domeniu de către cetățeni pentru a achiziționa, deține și utiliza exclusiv articole pirotehnice din categoriile celor permise;

Conștientizarea pe de o parte a cetățenilor, precum și pe de altă parte a reprezentanților societăților comerciale autorizate privind riscurile utilizării necorespunzătoare respectiv a comercializării ilegale de articole pirotehnice și potențialele riscuri la care se expun.

Până în prezent, în cadrul planului au fost efectuate 5 acțiuni și controale, fiind înregistrate 6 dosare penale, în care sunt cercetate 8 persoane.

În urma acestor activități, au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive și constatate 6 infracțiuni.

Totodată, au fost confiscate 40 de kg de articole pirotehnice în valoare de 5.425 de lei.

De asemenea, în perioada 24 octombrie – 10 noiembrie 2022, Inspectoratul Județean de Poliție Prahova a desfășurat activități în cadrul acţiunii naţionale „IMPORTATORII DE ARTIFICII 2022”, care a avut ca scop prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele juridice.

În cadrul acțiunii, polițiștii au efectuat 5 controale la persoanele juridice autorizate să desfăşoare operaţiuni de import/transfer/comercializare articole pirotehnice, precum şi la cele care efectuează jocuri de artificii.

Dintre cele 21 de persoane juridice autorizate pentru efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice aflate în evidenţă, în perioada 18 octombrie 2021-24 octombrie 2022, trei dintre acestea au efectuat operaţiuni de import/transfer cu articole pirotehnice.

În cadrul activităților a fost înregistrat un dosar penal privind nerespectarea regimului articolelor pirotehnice, fiind indisponibilizate, în vederea confiscării, 15 kg de articole pirotehnice din categoriile P1 și F1.

Ca reper, în perioada sărbătorilor de iarnă 2021/2022, au fost efectuate 26 de acțiuni și controale, fiind înregistrate 60 de dosare penale, în care sunt cercetate 66 de persoane.

În urma acestor activități, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 7.000 de lei și constatate 60 de infracțiuni

Totodată, au fost confiscate 8.338 kg articole pirotehnice din categoriile P1, F1, F2, F3 și F4.

În cadrul acțiunilor, polițiștii au cooperat cu specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova.

*Pentru evitarea implicării în evenimente negative, recomandăm:*

Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!

La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!

Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!

Vă readucem în atenția câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:

Articolele pirotehnice de divertisment din categoria F1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani.

Articole pirotehnice de scenă din categoria T1 şi alte articole pirotehnice din categoria P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

*Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:*

a) între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;

d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.

*Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:*

a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;

b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.

Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.

Comisar șef de poliție Oprea Bogdan, ofițer în cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Prahova

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191