Vouchere de 200 de euro pentru tineri. Pe ce se vor putea cheltui

Vouchere de 200 de euro pentru tineri. Pe ce se vor putea cheltui

Vouchere de 200 de euro. Tinerii din Germania care urmează să împlinească vârsta majoratului vor primi un voucher în valoare de 200 de euro pentru activități culturale. Această măsură este adoptată deja în mai multe țări europene, precum Franța, Italia și Spania și urmărește să încurajeze tinerii să renunțe la statul în casă și să meargă la concerte sau la teatru, scrie The Guardian.

Ludovic Orban sare la gâtul lui Iulian Dumitrescu, preşedintele PNL Prahova: “Nesimțire sfidătoare!”

Tinerii germani urmează să se alăture altor europeni care primesc deja un astfel de voucher pentru activități culturale, în cadrul unei scheme lansate de guvernul de la Berlin.

Ioana Neagu, umilita public de liberali acum 4 ani, s-a inscris in PNL inaintea alegerilor

Kulturpass -ul de 200 de euro, care va fi pus la dispoziția tuturor tinerilor de 18 ani, are două obiective: să încurajeze tinerii adulți să experimenteze cultura vie și să renunțe la obiceiurile pandemiei de a sta în casă; și să ofere un impuls financiar scenei artistice, care încă nu și-a revenit din blocajele repetate.

Primarul PNL „Tudorică”, de la Păuleşti, şi-a pus ginerele candidat la Primăria Blejoi, tot din partea PNL

Ministrul culturii din Germania, Claudia Roth, a descris pașaportul cultural drept „echivalentul unui cadou de ziua de naștere” pentru cei 750.000 de oameni care vor împlini 18 ani în 2023. Acesta va aduce cea mai populată țară din UE în linie cu Franța, Italia și Spania, care au a introdus scheme similare.

Vouchere de 200 de euro: pot fi folosite pentru concerte, teatru, cărți sau muzică

Ministrul de finanțe, Christian Lindner, spune că beneficiarii pass-ului îl pot folosi într-o perioadă de doi ani pentru orice, de la bilete de teatru și concerte, la cărți sau muzică.

Acesta va fi gestionat printr-o aplicație și un site web care oferă o conexiune directă la un market virtual. Costul estimat pentru statul german este de aproximativ 100 de milioane de euro, în plus față de bugetul cultural anual al țării de 2,3 miliarde de euro.

Platformele online precum Amazon și Spotify au fost excluse din schemă, care pune accent pe organizații mai mici, adesea locale, cum ar fi cinematografele independente și librăriile. Achizițiile individuale vor fi limitate ca valoare pentru a împiedica folosirea voucherului pentru a cumpăra, de exemplu, un singur bilet la concert pentru 200 EUR.

Lansând Kulturpass, Roth și Lindner au spus că, dacă va avea succes, schema va fi extinsă și probabil va fi extinsă la un grup de vârstă mai larg, posibil de la vârsta de 15 ani în sus.

O schemă similară, anunțată anul trecut de guvernul de coaliție condus de socialiștii din Spania, oferă un voucher cultural de 400 de euro tinerilor care au împlinit 18 ani în 2022 și care s-au înscris pentru schema de voucher.

Franța Pass Culture, sau permisul cultural pentru tineret, o promisiune din campania electorală din 2017 a președintelui Emmanuel Macron, a fost testat în toată țara în anul următor și, după o întârziere îndelungată din cauza pandemiei, a fost lansat oficial în 2021.

Roth a spus că abonamentul german va deschide o serie de oportunități culturale pentru tineri, comparabile cu Interrail Pass, un bilet de tren care a oferit generațiilor de europeni oportunitatea de a călători ieftin pe continent.

El a îndemnat Ministerul Culturii să-și clarifice liniile directoare în curând, „pentru a se asigura că acesta este într-adevăr un cadou de ziua de naștere pentru cei care vor avea în curând 18 ani”.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191