Vouchere de vacanță și pentru angajații din privat. Banii vor veni tot de la bugetul de stat

Vouchere de vacanță și pentru angajații din privat. Banii vor veni tot de la bugetul de stat

Parlamentarii de la PNL și UDMR vor să modifice legea și să acorde vouchere de vacanță și pentru salariații de la privat, pentru ca aceștia să înregistreze o productivitate mai mare a muncii. Banii vor proveni însă tot de la bugetul de stat, astfel încât angajatorii să nu fie nevoiți să-și majoreze cheltuielile. Efortul bugetar ar fi de șase miliarde de lei, iar măsura ar urma să se aplice din anul 2024.

STOP ABUZURILOR DIN JUSTIȚIE! Mesajul fostei sefe DIICOT Giorgiana Hosu, dupa achitarea post-mortem a politistului Dan Hosu: “Vreau sa se invete ceva din acesti 7 ani si oamenii sa invete sa gandeasca ei insisi. Sa nu se grabeasca nimeni sa arunce cu piatra”

Voucherele de vacanță pentru toți salariații vor reduce discrepanțele dintre bugetari și angajații din mediul privat, arată parlamentarii PNL și UDMR, într-un proiect de lege depus la Senat. Banii pentru acestea vor fi suportați din bugetul de stat, ajungându-se la o cheltuială de circa șase miliarde de lei anual pentru 4,2 milioane de salariați din privat. Voucherele de vacanță reprezintă și un mijloc prin care salariații își refac puterea și capacitatea de muncă și, astfel, înregistrează o productivitate crescută a muncii, arată inițiatorii proiectului de act normativ.

In atentia Politiei Prahova, OPC, ANAF! O firma din Brasov escrochează pensionari din Prahova, cu întâlniri la hoteluri, unde vând chinezării la suprapreț

”Angajatorii vor avea doar rol de intermediar între stat și salariați, care nu implică efort financiar propriu. Pe lângă eliminarea discrepanțelor dintre cele două categorii de salariați – bugetari și cei din sectorul privat- valoarea voucherelor de vacanță se întoarce, practic, în economie, iar consecințele sunt pozitive pentru întreaga industrie a turismului și activităților conexe, cum ar fi HoReCa, industria alimentară, industria de transport, servicii, comerț etc. Efectul global este unul pozitiv, deoarece, din cele șase miliarde de lei, estimăm că circa 60%-65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit, iar diferența se va regăsi în efectul economic generat”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

Guvernul a aprobat cedarea pasajului de la Podul Înalt către Primăria Ploiești. Poate fi demarat proiectul de lărgire la patru benzi

Parlamentarii vorbesc și despre un impact pozitiv asupra turismului intern, având în vedere că, în prezent, România, cu un potențial turistic net superior altor state membre ale UE, înregistrează valori mult mai scăzute a ponderii acestei activități în produsul intern brut.

Se încearcă resuscitarea turismului intern

Potrivit datelor publicate de parlamentari, criza pandemică a avut un impact devastator asupra sectorului turismului intern, astfel că, în 2021, numărul turiștilor din unitățile de cazare din țară a fost cu aproape 30% mai mic decât în 2019. Scăderea semnificativă a circulației turistice din 2020 a avut efecte negative și asupra volumului de activitate, industria HoReCa fiind cea mai afectată din punct de vedere financiar, profiturile scăzând cu 80% față de 2019. Totodată, impactul negativ asupra turismului a contribuit decisiv la desființarea a zeci de mii de locuri de muncă, la închiderea a numeroase unități de cazare, iar efectele s-au resimțit și în industriile pe orizontală, mai semnalează parlamentarii. Mai mult, măsura ar urma să reducă, indirect, și fiscalitatea muncii, care este una dintre cele mai ridicate din întreaga Uniune Europeană.

Doar doi ani de vacanțe plătite

În proiectul de lege se specifică faptul că voucherele de vacanță pentru angajații din sectorul privat se vor acorda doar pentru o perioadă de doi ani, din 2024, până în 2026, valoarea unui astfel de tichet fiind de 1.450 de lei. În vederea acordării voucherelor de vacanță, angajatorii privați vor fi obligați să depună anual, până la data de 31 ianuarie, lista salariaților la administrațiile județene ale finanțelor publice în raza cărora își au sediul social. Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se vor aloca anual de la bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat, iar în termen de 5 zile de la primirea sumelor în cont, angajatorii vor vira sumele către unitățile emitente cu care au încheiate contracte, care vor transfera beneficiarilor valoarea nominală a voucherelor de vacanță, se arată în proiectul de lege.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191