Un palet de 2,6 tone cu baterii, desprins de pe ISS, urmează să cadă pe Pământ, undeva în Europa, astăzi sau mâine

Un palet de 2,6 tone cu baterii, desprins de pe ISS, urmează să cadă pe Pământ, undeva în Europa, astăzi sau mâine

Un pachet de baterii care cântărește 2,6 tone, deconectat de la Stația Spațială Internațională acum 3 ani, se îndreaptă necontrolat spre Pământ și va lovi solul vineri sau sâmbătă. NASA se aștepta ca blocul să orbiteze Pământul și apoi să ardă în atmosferă, relatează EarthSky.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

În 2020, o navă japoneză a dus pe Stația Spațială Internațională un palet cu echipamente, pentru a ajuta astronauții să înlocuiască vechile baterii nichel-hidrogen cu baterii noi litiu-ion. Apoi, în 2021, astronauții au aruncat paletul cu baterii vechi de dimensiunea unui SUV, care și-a început lunga călătorie înapoi spre Pământ.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Paletul a orbit Terra în ultimii 3 ani, dar acum urmează să reintre în atmosfera Pământului în intervalul 8 martie, ora la 12:30 UTC (14:30, ora României) și 9 martie la 8:30 UTC (10:30, ora României).

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Presa germană scrie că paletul ar urma să cadă undeva în Europa. Potrivit Bild, în Germania ar putea fi afectat un coridor de 35 de kilometri lățime, care se întinde din zona Ruhr până la Cottbus.

Die Zeit scrie scrie însă că, după toate probabilitățile, fragmentele paletului nu vor afecta Germania.

Deșeurile spațiale sunt suficient de mari încât să nu ardă complet în atmosfera terestră. Potrivit lui Jonathan McDowell de la Centrul Harvard-Smithsonian pentru Astrofizică, aproximativ o jumătate de tonă de fragmente ar trebui să lovească suprafața Pământului.

Problemele cu „gunoiul spațial” devin din ce în ce mai grave.

În noiembrie anul trecut, astronauții care mergeau în spațiu au pierdut o geantă cu instrumente care plutește în spațiu, dar ar trebui să reintre în atmosfera Pământului între martie și iulie. Cu toate acestea, trusa de scule este mult mai mică și ar trebui să ardă complet în atmosferă.

Potrivit lui Chris Impey de la Universitatea din Arizona, peste de bucăți de resturi mai mari decât o minge orbitează în prezent în jurul Pământului și nimeni nu se ocupă de curățarea lor.

Dar această problemă nu este nouă. Încă din 1978, omul de știință de la NASA Donald Kessler se întreba ce se va întâmpla pe măsură ce tot mai mulți sateliți vor fi instalați pe orbită în jurul Pământului. Cunoscut acum sub numele de sindromul Kessler, scenariul spune că densitatea obiectelor de pe orbita joasă a Pământului va deveni suficient de mare încât să creeze o cascadă de coliziuni, fiecare coliziune generând resturi spațiale care cresc probabilitatea unor coliziuni ulterioare.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191