NUCLEARĂ. Poșta Română, implicată în traficul internațional de droguri! Dezvăluiri incendiare de la DIICOT!

NUCLEARĂ. Poșta Română, implicată în traficul internațional de droguri! Dezvăluiri incendiare de la DIICOT!

Traficul de droguri pare o problemă fără sfârșit. Și stârnește îngrijorare, mai ales că, în ultimii ani, tot mai mulți tineri din România par să fi căzut în mrejele consumului de substanțe interzise, inclusiv a așa-numitelor „cristale”.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

 

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Mai nou, apar date de la DIICOT, cuprinse într-un raport cu informații bombă!

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

 

Poșta Română este implicată în traficul internațional de droguri, se arată în raportul pe anul 2023 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIIICOT), titrează Libertatea. Instituția care distribuie, în general, scrisori și pensii, dar și diverse alte corespondențe, pare că asigură și expedierea coletelor cu substanțe interzise, înscriindu-se pe „lista” principalilor cărăuși ai narcotraficanților.

 

După cum era de așteptat, Poșta Română se apără în fața acestei acuzații. Cum anume? Invocând obligativitatea asigurării secretului corespondenței garantat de Constituție.

Conform raportului DIICOT, în cursul anului 2023, din cele 26.293 de cauze de soluționat având ca obiect infracțiuni din sfera traficului ilicit de droguri, 14.931 au fost cauze nou înregistrate. Cifrele din raport indică o creștere cu 30,85% a numărului dosarelor de trafic de droguri față de anul 2022.

 

Poșta Română, companie de stat

Iar statul pare a fi părtaș la acest fenomen tot mai îngrijorător – al traficului de substanțe interzise – participând, involuntar, prin Poșta Română, companie de stat, la transportul terestru al narcoticelor din Europa în România.

 

Conform procurorilor antimafia, heroina și cocaina pătrund în țara noastră pe rutele clasice, din statele arabe, pe cale maritimă, prin portul Constanța. Însă o problemă la nivelul României o reprezintă mai degrabă drogurile noi, cunoscute în rândul consumatorilor drept „cristale”. Acestea sunt mult mai ieftine, drept urmare se poate spune că devin mai accesibile, sub acest aspect, adolescenților și tinerilor, ele producând efecte similare narcoticelor „clasice”.

 

„Pe drumul dintre producătorul de droguri sintetice la consumator este poziționată Poșta Română, cărăușul cvasilegal al morții albe”, notează aceeași sursă.

 

DIICOT: Drogurile sintetice provin preponderent din Olanda și pe alocuri din Belgia

„Drogurile sintetice provin preponderent din Olanda și pe alocuri din Belgia. Drogurile sintetice se introduc în țară prin curieri sau sunt comandate cu ajutorul piețelor de tip criptomarket și expediate prin societăți comerciale de transport rapid sau Poșta Română” – se menționează în raportul de activitate al DIICOT pe anul 2023.

 

În tot acest context, Poșta Română se apără și spune că a ajuns să fie implicată în traficul stupefiantelor din cauză că funcționează sub puterea obligativității păstrării secretului corespondenței garantat de Constituția României. Drept urmare, factorii poștali nu pot verifica conținutul coletelor.

 

Ce spun cei de la Poștă

„Coletele prelucrate prin subunitățile Poștei Române, provenite din Olanda și Belgia, sunt tratate ca și trimiteri intracomunitare și nu sunt supuse controlului vamal sau de securitate aeronautică, conform legislației în vigoare. Din datele existente la nivelul Biroului de Schimb Internațional București, rezultă că: din Belgia, coletele sosesc pe cale aeriană, fiind efectuată verificarea controlului de securitate la expediere. Din Olanda, expedițiile sosesc pe cale terestră și conțin atât colete intracomunitare (prezentate în Olanda), cât și extracomunitare (tranzitate prin Olanda). Coletele extracomunitare sunt verificate de salariații Biroului Vamal de Interior din cadrul Direcției Generale a Vămilor și deschise de aceștia în cazul în care există suspiciuni”, se arată într-un răspuns al Poștei Române, pentru publicația citată.

 

Singurul lucru pe care îl poate face Poșta Română pentru a opri traficul de droguri este să ofere date DIICOT cu privire la expeditor și destinatar, la solicitarea anchetatorilor, atunci când există suspiciuni cu privire la conținutul unui colet.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191