Ce conțin, de fapt, plicurile de ceai. Ce au descoperit în ele oamenii de știință. „Sunt 400 de specii”

Ce conțin, de fapt, plicurile de ceai. Ce au descoperit în ele oamenii de știință. „Sunt 400 de specii”

Este vorba despre sute de specii de insecte care au fost găsite în plicurile de ceai de plante.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Folosind o nouă metodă, cercetătorii au găsit ADN-ul a 400 de specii de insecte în pliculețele de ceai.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Dacă în anii ’70 și ’80, parbrizele mașinilor erau pline insecte, în prezent nu mai este cazul. În 2017, o echipă de cercetători a realizat un studiu care arată că există tot mai puține insecte.

Spre exemplu, între 1989 și 2016, numărul de insecte zburătoare din regiunile din Renania de Nord-Westfalia a scăzut cu peste 75%.

Studiul relevă așadar că a crescut mortalitatea insectelor. Dar de ce? Ca să dispară, acestea trebuie, totuși, să fie prinse în niște capcane.

În prezent există metode mai sofisticate de urmărire a biodiversității în natură, cum este, de exemplu, utilizarea așa-numitului ADN ambiental (eADN). Organismele lasă în urmă fragmente de material genetic în mediul în care trăiesc, prin excrețiile corporale sau prin celulele vărsate, care pot fi secvențiate.

Această nouă capacitate de a colecta ADN electronic practic oriunde în mediul înconjurător – în apă, în sol sau de pe plante – a adus în ultimii ani progrese enorme în observarea și monitorizarea animalelor și plantelor. Avantajele sunt evidente – nu mai este nevoie de capcane mortale.

Până în prezent, cercetătorii au extras în principal ADN ambiental de pe suprafața plantelor. Problema în acest caz este că urmele genetice sunt degradate de lumina UV sau spălate de ploaie. O altă limitare este faptul că în acest mod sunt analizate în principal insectele de la suprafața plantei, și nu cele care trăiesc în interiorul plantei.

Prin urmare, o echipă condusă de Henrik Krehenwinkel, de la Universitatea din Trier, a căutat ADN-ul mediului în materialul vegetal zdrobit și uscat. Și l-a găsit. Cercetătorii au demonstrat cât de bine funcționează această metodă folosind pliculețe obișnuite de ceai din plante.

Într-un singur pliculeț de ceai de mici dimensiuni, cercetătorii au găsit urme de ADN a nu mai puțin de 400 de specii diferite de insecte, după cum a raportat revista „Biology Letters”.

Articol recomandat de

Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191