Cum s-a transformat PNL din partid pro-justiție în partidul marilor candidați cu probleme penale. Dosare de corupție cu zeci de milioane de euro prejudicii

Cum s-a transformat PNL din partid pro-justiție în partidul marilor candidați cu probleme penale. Dosare de corupție cu zeci de milioane de euro prejudicii

Dacă în 2020 PNL a defilat în campanie alături de Klaus Iohannis cu un discurs pro-justiție și anti-corupție, acum liberalii au candidați în mari orașe și județe persoane trimise în judecată pentru fapte de corupție cu prejudicii calculate de procurori la zeci de milioane de euro: Mihai Chirica, Costel Alexe, Nicolae Robu și Silviu Gheorghe. Și PSD și USR au candidați trimiși în judecată, dar în proporție mult mai mică decât PNL.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Mihai Chirica (PNL): Candidat la Primăria Iași

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

 

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Primarul Iașului, Mihai Chirica, a fost trimis a treia oară în judecată chiar în luna aprilie 2024. Procurorii îi impută un prejudiciu de 12 milioane de euro. Procurorii DIICOT au înregistrat la Curtea de Apel dosarul numit generic „Veranda”, în care edilul și mai mulți angajați ai municipalității sunt acuzați că ar fi emis ilegal 8 autorizații de construire, beneficiarul acestora fiind omul de afaceri Cristin Zămosteanu.

„Veranda” este al treilea dosar în care Mihai Chirica are calitatea de inculpat, după dosarele „Skoda” (prejudiciu de 500.000 de lei) și „Flux”.

Costel Alexe (PNL): Candidat la Consiliul Județean Iași

Costel Alexe, fost ministru și președinte al Consiliului Județean (CJ) Iași, a fost trimis în judecată de DNA în 2022 pentru abuz în serviciu în dosarul numirii unui director interimar la școala populară de arte din Iași. Prejudiciul imputat de procurori este de 143.587 lei.

Tot în 2022, Costel Alexe a fost trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Actualul candidat PNL la funcția de președinte al CJ Iași este acuzat de procurori că a cerut șpagă tablă în valoare de aproape 100.000 lei de la combinatul Galați.

Nicolae Robu (PNL): Candidat la Primăria Timișoara

În 2019, Nicolae Robu, pe atunci primarul Timișoarei, a fost trimis în judecată de DNA, alături de alți inculpați, în dosarul privind casele naționalizate, edilul fiind acuzat de procurori de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în formă continuată.

Prejudiciul calculat de DNA este de 42 milioane lei (circa 9.5 milioane euro la acel moment).

Robu are și un al doilea dosar la DNA. Procurorii au anunțat, într-un comunicat de presă din 10 martie 2023, că s-a început urmărirea penală a fostului primar Nicolae Robu și a altor trei funcționari din Primăria Timișoara. Cei patru sunt urmăriți pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Silviu Gheorghe (PNL): Candidat la Primăria Otopeni pentru un nou mandat

Primarul din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, a fost trimis în judecată în noiembrie 2022 de procurorii DNA. Fostul edil este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, cu un prejudiciu estimat de procurori la 35 de milioane de lei.

În această speță au mai fost trimiși și Constantin Vlad, fost director executiv în cadrul Primăriei orașului Otopeni, care acorda viza de control financiar preventiv, fiind acuzat de abuz în serviciu, Ionel Bogdan Ștefan, fost inspector în primărie, la compartimentul de investiții și achiziții, doi oameni de afaceri și un diriginte de șantier.

Pe lângă candidații deja trimiși în judecată de procurori, pe listele PNL mai sunt doi candidați celebri cu dosare penale aflate în lucru la parchete.

Iulian Dumitrescu, candidatul PNL la șefia Consiliului Județean Prahova, e urmărit penal sub control judiciar de DNA pentru că ar fi primit mită 16 milioane de lei din 47 milioane cerute pentru un contract din bani publici.

Vergil Chițac, candidatul PNL la Primăria Constanța, a scăpat de un dosar DNA, clasat de precedenta conducere DNA central, dar cel de-al doilea dosar penal e încă deschis și s-a cerut refacerea cercetărilor. Vezi aici mai multe detalii despre deciziile conducerii DNA

Vasile Rîmbu (PSD): candidat la Primăria Suceava

Vasile Rîmbu a fost trimis în judecată în 2023 de DNA pentru că ar fi încercat să afle date din dosarul contaminării cu Covid de la Spitalul Județean. Vasile Rîmbu, ”la data faptei manager suspendat al Spitalului Județean de Urgență <Sfântul Ioan cel Nou> Suceava, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”, potrivit comunicatului DNA.

Vasile Iliuță (PSD): Candidat la funcția de președinte al Consiliului Județean Călărași

Vasile Iliuță, care este președintele în funcție al CJ Călărași, ales din partea PNL, a trecut la PSD. El a fost trimis în judecată în 2021 de procurorii DNA de abuz în serviciu, fals intelectual în formă continuată și șantaj. Tribunalul București l-a achitat pe Iliuță în primă instanță, dar DNA a contestat decizia, iar cazul se judecă în continuare.

Procurorii au calculat un prejudiciu de 134.203 lei.

Clotilde Armand (USR): Candidată la Primăria Sectorului 1

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au trimis-o în judecată în aprilie 2024 pe Clotilde Armand (USR), primarul Sectorului 1, pentru comiterea infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane. Prejudiciul calculat de procurori e de 18 mii de lei.

Vlad Voiculescu (USR): Candidat la alegerile europarlamentare

DNA a început în septembrie 2023 urmărirea penală a lui Vlad Voiculescu, Florin Cîțu și Ioana Mihăilă, pe care îi acuză că ar fi comandat prea multe vaccinuri anti-Covid. Procurorii DNA au stabilit un prejudiciu de un miliard de euro plus TVA.

În ambele dosare, candidații USR și liderii partidului au denunțat presupuse ”dosare politice”.

Sursa: g4media.ro

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191