Mircea Cosma critică „analfabetismul funcțional” în discuțiile despre producția de energie electrică: „Trezirea!”

Mircea Cosma critică „analfabetismul funcțional” în discuțiile despre producția de energie electrică: „Trezirea!”

Mircea Cosma, inginer de profesie și fost președinte al Consiliului Județean Prahova, a lansat o critică vehementă la adresa celor care se erijează în specialiști în domeniul producției de energie electrică fără a avea cunoștințele necesare. Într-o declarație făcută pe Facebook, Cosma subliniază nevoia de competență și realism în abordarea problemelor din sectorul energetic național.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

„Nu-mi vine să cred câți analfabeți funcțional se dau specialiști în producerea energiei electrice. Nu vorbim și de ‘fătuce’ pentru care curentul, puterea, tensiunea sau energia sunt același lucru. Aștept un profesor de fizică până la clasa a 8-a să le lămurească,” spune Cosma, referindu-se la confuzia frecventă dintre termeni tehnici esențiali.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Problemele stocării energiei

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Cosma atrage atenția asupra unei provocări majore în domeniul energetic: stocarea energiei la costuri rezonabile. „Stocarea încă nu se poate face la costuri mici și nici nu se pot produce atâtea baterii de stocare,” explică acesta, subliniind că soluțiile actuale sunt departe de a fi eficiente și accesibile pe scară largă.

Realismul resurselor și sistemul energetic național

Mircea Cosma își amintește de perioada în care a participat la construirea sistemului energetic național, menționând că acesta era bazat pe știință și realism al resurselor disponibile.

„Vârfurile de dimineață și seară erau gestionate prin utilizarea hidro doar în acele ore, restul pe resurse clare: cărbune, păcură, gaze. Apoi au apărut nuclearele și ajutătoarele: eoliene și fotovoltaice încă scumpe,” detaliază Cosma.

Importanța Centralelor de bază

Fostul președinte al CJ Prahova evidențiază importanța centralelor de bază în sistemul energetic, afirmând că acestea nu pot fi înlocuite decât cu altele similare:

„Să nu știi că o centrală de bază (cărbune, păcură, gaz, nucleară) se înlocuiește cu alta la fel înseamnă să fii benzinar, ospătar, jurist, filozof, economist… Lăsați doar energeticienii la producerea, transportul și distribuția energiei electrice și termice,” avertizează Cosma.

Reglementarea sistemului energetic

Cosma amintește de perioada de disciplină fermă de dinainte de 1989, subliniind că atunci chiar și Ceaușescu consulta experții în decizii energetice:

„Acum filosofi și păreriști. Porniți tot ce puteți porni din ce a oprit benzinarul. Reglementați sistemul energetic național conform regulamentelor care există,” îndeamnă el.

În încheiere, Cosma reamintește un eveniment crucial: întreruperea totală de energie din mai 1977, care a cauzat mai multe pagube materiale decât cutremurul din același an. „Cu disciplina fermă de atunci, repornirea țării a durat peste 45 de minute. Trezirea!” conchide el, apelând la o conștientizare urgentă a importanței expertizei și disciplinei în gestionarea sistemului energetic național.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191