Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme

Debitul fluviului la intrarea în țară este în creștere și se estimează că viitura care afectează acum capitala Ungariei va ajunge la noi peste 8 – 9 zile. Ministerul Mediului a cerut ca toate digurile de protecție care au fost slăbite să fie urgent reparate.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Pe Brațul Borcea, în apropierea orașului Fetești, Dunărea a mușcat adânc în mal și a șubrezit digul. Muncitorii trimiși să intervină au termen șapte zile ca să-l consolideze.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Muncitor de la Apele Române: „Am pus geotextil, fășină și o să vină cu piatră acum, ca să nu mai spele malul aici că viitura va fi mare și să fim pregătiți”.

Se estimează că spre sfârșitul lunii, la intrarea în țară, fluviul va atinge un debit de de metri cubi pe secundă, apropiat de cel din 2013, când a produs inundații.

Reporter: „Poate să ajungă până aici până unde sunt parii?”.

Reprezentant Apele Române: „Da, poate sigur că da”.

Reporter: „Dar cât e de jos, de unde vedem noi apa, până aici la pari?”.

Reprezentant Apele Române: „Sunt undeva la 7 metri”.

Digul de protecție aflat pe brațul Borcea este un punct critic și are peste 500 de metri lungime. Are însă și un rol extrem de important. Protejează peste de hectare de teren agricol, inclusiv Autostrada Soarelui.

Stare de veghe la Fetești

La inundațiile din 2013, în această zonă, nivelul Dunării a crescut până la peste 6 metri. În Primăria din Fetești, orașul cel mai apropiat, s-a instituit acum starea de veghe, de teamă să nu se atingă din nou acest prag.

Laurențiu Șonchereche, primarul orașului Fetești: „Monitorizăm în fiecare zi digul, monitorizăm și cotele apelor Dunării astfel încât să fim pregătiți să știm ce ne așteaptă dacă într-adevăr viitura va crește în intensitate așa cum se preconizează”.

Sorin Briciu, inginer șef Sistemul de Gospodărire a Apelor Ialomița: „Am dublat digul, încercăm să ne apărăm și să menținem linia de apărare”.

Pe harta zonelor unde Dunărea poate crea probleme, Cernavodă este un alt punct critic. Și aici digul de protecție împotriva inundațiilor a fost înălțat.

Șerif Cîrjali, viceprimarul localității Cernavodă: „Am ridicat, am făcut via verde și digul, sperăm să nu fie cota mare a Dunării”.

Specialiștii noștri monitorizează situația din Ungaria

La intrarea în țară, Dunărea are acum un debit de de metri cubi pe secundă, peste media multianuală a lunii septembrie.

În următoarea perioadă se va înălta, potrivit specialiștilor – în unele zone – și cu un metru pe zi.

În dispeceratul Administrației Fluviale a Dunării de Jos, specialiștii stau cu ochii permanent pe situația din Ungaria.

Adrian Maizel, Administrația Fluvială a Dunării de Jos: „Nivelul la Budapesta a ajuns undeva la valoarea de 812 azi-dimineață. Se așteaptă în continuare o creștere până undeva la valoarea de 835”.

Mai multe utilaje, dar și pompe de tras apa și un aparat de umplere a sacilor cu nisip au fost duse în apropiere de orașul Bechet. Localitățile Rast și Călărași din județul Dolj sunt pe lista celor care ar putea avea probleme.

Barajul de la Porțile de Fier I este primul în calea inundațiilor spre aceste locuri.

Dragoș Nova, director Hidroelectrica, Barajul Porțile de Fier I: „Funcționăm corelat cu partea sârbă. Amenajarea e pregătită pentru a prelua această undă de viitură și a o tranzita în aval la valori pe care, sigur, le vom vedea spre mijlocul săptămânii viitoare”.

În România, vârful de viitură este așteptat pe Dunăre în zilele de 28 și 29 septembrie.

Articol recomandat de

FOTO “Mi s-au oferit de euro pe lună pentru a deveni escortă”. Ce s-a întâmplat cu una dintre cele mai de succes sportive

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191