Guvernul ar putea emite stare de alertă: Ciclonul Ashley și viitura de pe Dunăre lovesc România

Guvernul ar putea emite stare de alertă: Ciclonul Ashley și viitura de pe Dunăre lovesc România

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat miercuri, că s-a actualizat data la care vom avea vârful acestei viituri, respectiv în data de 30 septembrie sau în 1 octombrie, el precizând că vineri vor decide dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate şi că începând de mâine, vor extinde analiza şi prognoza şi pentru regiunea Munteniei, în ceea ce priveşte impactul asupra Dunării. De asemenea, la Guvern se fac pregătiri și pentru ciclonul Ashley, care va lovi România în acest weekend.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Ministrul Mediului a declarat că a avut o discuţie, înainte de şedinţa de Guvern, cu colegii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), precum şi de la Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărirea Apelor (INHGA).

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Ciclonul Ashley lovește România

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

”Am primit ultimele informaţii legate de situaţia hidrometeorologică actuală din ţară, în contextul influenţei ciclonului Ashley, care va afecta România în următoarele zile. În ceea ce priveşte prognoza şi măsurile de prevenire, după cum ştiţi, în ultimele zile s-au emis avertizări privind creşterea precipitaţiilor şi intensificarea fenomenelor hidrologice. Datele furnizate astăzi de la Centrul European pentru Prognoza Vremii pe Termen Mediu (ECMWF) confirmă prognoza anterioară, indicând că, între 30 septembrie şi 3 octombrie, vom resimţi efectele activităţii ciclonice în special în sudul şi centrul teritoriului, Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu posibile efecte şi în zona de sud-est a ţării”, a arătat Fechet.

Ministrul a precizat că îndeosebi în Oltenia şi Muntenia, cantităţile de precipitaţii vor atinge valori cumulate de 80-100 l/mp, ceea ce poate genera creşteri semnificative ale debitelor râurilor din aceste regiuni.

”Debitul maxim pe Dunăre, la intrarea în ţară, estimăm că va avea valori cuprinse între 7700 şi 8000 mc/s, ca urmare a propagării viiturii din bazinul superior al Dunării şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele zile.

”Am actualizat data la care vom avea vârful acestei viituri şi estimă astăzi că acest lucru se va întâmpla cu o zi întârziere faţă de ceea ce anticipasem iniţial, respectiv în data de 30 septembrie sau în 1 octombrie. Pe sectorul românesc al Dunării, însă, ca urmare a precipitaţiilor însemnate cantitativ, putem înregistra viituri importante în bazinele hidrografice Jiu, Olt şi Argeş-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar semnificativ în Dunăre. Astfel, debitele pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge inclusiv valori de 9000-9500 mc/s”, a arătat ministrul Mircea Fechet.

Ministrul a mai spus că ”această creştere nu e una care ar trebui să ne alarmeze în acest moment şi înseamnă o creştere de aproximativ 50 de centimetri faţă de prognoza iniţială, însă lucrul pe care îl monitorizează cu atenţie este legat de riscul crescut de inundaţii pe râurile mici, unde am putea avea avertizări de cod portocaliu şi chiar roşu, în funcţie de intensitatea precipitaţiilor. Fechet a subliniat că Administraţia Naţională „Apele Române” a dispus pregătirea echipelor şi materialelor necesare pentru intervenţie în bazinele ce urmează a fi afectate şi s-au mobilizat resurse pentru a interveni prompt, în special în zonele vulnerabile.

”Am dispus deja închiderea cu panouri a breşei de pe digul râului Olt, pe malul drept, în amonte de localitatea Islaz, o zonă unde m-am deplasat personal acum două zile. De asemenea, continuăm lucrările de consolidare cu saci de 1-2 tone la eroziunile digurilor în localităţile Ciocăneşti şi Borcea, precum şi în zona Stelnica-Borduşani, pentru a preveni eventualele pagube cauzate de viituri”, a anunţat ministrul Mediului. El a mai spus că este important de menţionat că situaţia hidrometeorologică va fi actualizată zilnic, iar noi vom adapta măsurile în funcţie de evoluţia fenomenelor.

”Vineri vom decide, împreună cu autorităţile locale şi naţionale, dacă este necesară emiterea unei alerte generale în zonele afectate”, a precizat ministrul Mediului.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191