Care este forma corectă de plural a cuvântului „succes”. Nu mulți români știu

Care este forma corectă de plural a cuvântului „succes”. Nu mulți români știu

De-a lungul timpului, poate și tu ai observat faptul că limba română nu este deloc una ușoară, așa cum pare. Este posibil ca și tu să fi auzit de multe ori, pe cineva care pronunță cuvintele într-o cu totul altă formă. Iată că una dintre cele mai comune greșeli din vocabularul nostru este legată de folosirea corectă a formei de plural a cuvântului „succes”.

La nici 3 zile de la alegeri, Tudorică de la Păuleşti a dat startul ilegalităților! Mită pentru USR-iştii care îl ajută să formeze majoritatea în Consiliul Local

Fără doar și poate, există o mulțime de cuvinte în limba română care nu au formă de plural. Asta se întâmplă în cazul cuvintelor denumite substantive defective de plural. Pe lângă altele, mulți se confruntă cu o problemă des întâlnită, și anume pluralul cuvântului „succes”.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

Forma corectă de plural a cuvântului „succes”

Poate ți s-a întâmplat și ție ca forma de plural a substantivului ”succes” să îți dea bătăi de cap. Ei bine, acest cuvânt se numără printre cele mai comune greșeli făcute de români.

Marele eşec numit Bogdan Nica: O campanie dezastruoasă care a costat PNL Primăria Ploieşti

Astfel, cele mai des întâlnite forme sunt ”succesuri” sau ”succese”. Însă, mulți se întreabă care dintre ele este cea corectă?

Mai exact, termenul provine din limba franceză și înseamnă rezultat favorabil, pozitiv al unei acțiuni, potrivit DEX. Acest cuvânt este, totodată, sinonim cu izbândă, reușită.

Chiar dacă forma „succesuri”, cea corectă este ”succese”, potrivit DOOM.

Cuvinte banale cu forme bizare de plural

chiciură – chiciuri nu chiciure;

ceață – cețuri nu cețe;

baltă – bălți nu balte;

călimară – călimări nu călimare;

baltag – baltage nu baltaguri;

monedă – monede nu monezi.

căpșună – căpșune, căpșuni;

copertă – coperți, coperte;

cireașă – cireșe, cireși;

coardă – corzi, coarde;

gălușcă – găluște, găluști;

nivel – nivele, niveluri;

tunel – tunele, tuneluri;

vis – vise, visuri;

virus – virusuri, viruși.

Forma corectă de plural a cuvântului „gheață”

Însă, există foarte multe dăți când unele dintre cele mai banale cuvinte reușesc să ne facă probleme, în ciuda faptului că le folosim aproape zilnic. Printre acestea se numără și substantivul „gheață”, care este mult mai dificil decât am avea impresia.

În acest fel, poate că am mai auzit oameni folosind cuvântul „ghețe”, atunci când trebuie să folosească forma de plural a banalului substantiv „gheață”.

Ei bine, atunci când vine vorba despre pluralul corect al cuvântului „gheață”, acesta este „ghețuri”.

CITEȘTE ȘI: Care este forma de plural a cuvântului „ciocolată”. Nu mulți români știu

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191