Cunoscutul specialist în nutriție, Mihaela Bilic, a dezvăluit car sunt alimentele cu efect ant-îngrășare! Este vorba de niște produse extrem de iubite de români și care aduc foarte multe beneficii sănătății.
Specialista a dezvăluit că grăsimea vegetală îngrașă mai mult decât cea animală, spre suprinderea tuturor. Considerăm că o bucată mare de carne de porc cu grăsime poate dăuna sănătății, însă se pare că uleiul de floarea soarelui este mai nociv.
Video interviu/ Cine este Octavian Sandu, candidat pe listele PSD Prahova la Camera Deputatilor
„Grăsimea vegetală îngrașă mai tare decât grăsimea animală. Un gram de grăsime are tot 9 calorii, indiferent dacă provine din ulei de floarea-soarelui, ulei de măsline, grăsime de pește, unt sau untură. Aportul caloric este identic, însă efectele asupra siluetei sunt diferite!
Care este mecanismul prin care ne îngrășăm? Kilogramele în plus sunt rezultatul multiplicării celulelor grase (adipocite) pe fondul unui consum excesiv de calorii care provin din grăsime și/sau carbohidrați”, a spus Mihaela Bilic.
Omega-3, „grăsimile sănătoase” care aduc multe beneficii sănătății
Acizii grași Omega-3 sunt „grăsimi sănătoase” care pot contribui la sănătatea inimii. Un beneficiu cheie este acela de a ajuta la scăderea trigliceridelor. Tipurile specifice de omega-3 includ DHA și EPA (care se găsesc în fructele de mare) și ALA (care se găsește în plante). Acizii grași omega-3 (omega-3) sunt grăsimi polinesaturate care îndeplinesc funcții importante în organism. Organismul nu poate produce cantitatea de omega-3 de care aveți nevoie pentru a supraviețui. Așadar, acizii grași omega-3 sunt nutrienți esențiali, ceea ce înseamnă că trebuie să îi obțineți din alimentele pe care le consumați.
„Cercetările recente arată că acizii grași din alimente au efecte diferite în stimularea adipogenezei, adică a producției de celule care acumulează grăsime de rezervă.
ARA (acidul arahidonic), grăsime din seria Omega 6 prezentă în uleiul de floarea-soarelui, este de trei ori mai adipogenică decât grăsimile din seria Omega 3 (din uleiul de pește). Când vine vorba de stimularea îngrășării, ARA se dovedește mai puternic decât acizii grași saturați (din unt și slănină) sau mononesaturați (din uleiul de măsline).
La polul opus DHA, un acid gras din seria Omega 3, prezent în gălbenușul de ou și în peștele gras, are efect anti-adipogenic (anti-îngrășare). Dacă până acum se considera că o calorie este tot o calorie, indiferent dacă provine din salată verde sau cașcaval, acum o să știți ca unele calorii îngrașă mai tare”, a mai spus Mihaela Bilic.
Alimente ce conțin Omega-3
Macrou
Macroul este un pește mic și gras, extrem de iubit de români. În multe țări, aceștia sunt de obicei afumați și consumați sub formă de fileuri întregi. Macrou este incredibil de bogat în nutrienți, conține B12 și seleniu.
Somon
Somonul este unul dintre cele mai bogate alimente când vorbim de nutrienți. Acesta conține proteine de înaltă calitate și diverși nutrienți, inclusiv cantități mari de vitamina D, seleniu și vitaminele B. Studiile arată că persoanele care consumă în mod regulat pește gras, cum ar fi somonul, prezintă un risc mai scăzut de afecțiuni precum boli de inimă, demență și depresie.
Hering
Heringul este un pește gras de mărime medie. Este adesea afumat la rece, murat sau prefiert sau la conservă. Heringul afumat este un aliment popular la micul dejun în țări precum Anglia, unde se numește kippers și se servește cu ouă.
Sardine
Sardinele sunt pești foarte mici și uleioși, consumați în mod obișnuit ca aperitive, gustări sau delicatese. Sunt foarte hrănitoare, mai ales atunci când sunt consumate întregi. Conțin aproape toate substanțele nutritive de care are nevoie organismul.
Semințele de chia
Semințele de chia sunt incredibil de hrănitoare – bogate în mangan, seleniu, magneziu și alte substanțe nutritive. O porție standard de 28 g de semințe de chia conține 5 g de proteine, inclusiv opt aminoacizi esențiali.