Ce amendă uriașă riscă românii care fac țuică și palincă acasă: „Pe timpuri venea miliția. Nu există”

Ce amendă uriașă riscă românii care fac țuică și palincă acasă: „Pe timpuri venea miliția. Nu există”

Constantin are o livadă de peste 4 hectare în satul Brădăţel din Suceava. Dacă până anul trecut făcea din fructe palincă şi rachiu pentru consum propriu, acum vrea să vândă tăriile în magazine.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

  • Constantin Cozma, producător de băuturi spirtoase: Având livada mea de pruni, meri şi peri am zis că e ok să fructific de la început până la capăt toate produsele. 

A investit de euro într-o instalaţie de distilare. 

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

  • Constantin Cozma, producător de băuturi spirtoase: Cazanul de fierbere, facem focul, serpentina prin care trec vaportii de rachiu. Aici este tancul cu apă. Necesită să fie apa tot timpul rece, pentru că altfel nu curge rachiul.

Producătorul vrea să fie cu actele în regulă, aşa că și-a întocmit dosarul și l-a depus la cea mai apropiată autoritate vamală. Aşa vor trebui să facă toţi românii care produc şi vând ţuică. 

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

  • Constantin Cozma, producător de băuturi spirtoase: Odată ce eşti în regulă, poţi duce şi în magazine, unde vrei, poţi da oricui, fără nicio teamă, fără nicio ezitare.

Ce trebuie să conţină dosarul:

– cantitatea de fructe folosite

– cantitatea de băutură 

– cât va dura procesul

Micii producători trebuie să declare în scris intenţia de a face rachiu, pălincă sau ţuică, precum şi ce cantitate urmează să producă, plus câte kilograme de fructe vor fi folosite şi cât va dura tot procesul. Iar în funcţie de câţi litri vor ieşi la final, autorităţile vor calcula şi valoarea accizelor pe care producătorii trebuie să le plătească. În prezent, pentru producţiile de până în 50 de litri nu se plătesc taxe. Pe viitor, limita ar putea creşte la 200 de litri. Cei care sunt prinşi fără acte riscă o amendă de de lei, dublu decât acum. 

  • Localnic: Face fiecare, fac şi acasă. Mai sunt cazane care sunt acasă la oameni, de 100 de kilograme, 150. Nu cred că ar fi ceva normal şi în beneficiul nostru, al proprietarilor. Cheltuim mult şi noi.
  • Localnic:Pe timpuri venea miliţia. Eram paznic de noapte. Mă duceam şi spuneam la oamnei: Băi, vezi că vine în control. Căutau care au căzănele din astea, să nu facă ţuică.  Să nu ai drepturi cu munca ta şi cu dreptul tău, nu există. 

În anii ’80, statul avea monopolul asupra producției, iar oamenii nu aveau voie să dețină instalaţii de făcut băuturi alcoolice. Cine încălca regulile putea să ajungă după gratii.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191