Ce înseamnă „sforțare”, cuvântul care a pus în dificultate elevii ce au susținut simularea Bacalaureatului

Ce înseamnă „sforțare”, cuvântul care a pus în dificultate elevii ce au susținut simularea Bacalaureatului

Un cuvânt primit de elevi la simularea de la Bacalaureat 2024, de la Limba și Literatura Română, a avut peste de căutări pe Dexonline. Mai exact, cuvântul ”sforțare” a fost căutat de de ori. 

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Ce înseamnă cuvântul „sforțare”

La primul subiect, s-a cerut sinonim pentru substantivul ”sforțare”. Răspunsul corect era ”eforturi”. Cuvântul i-ar fi pus pe elevi în dificultate. Conform dexonline, căutările au fost făcute înainte de ora 10:00, la o oră după ce examenul începuse. Asta poate însemna că au existat elevi care s-au folosit de telefoane și de internet pentru a-și rezolva problema primită la primul subiect de la proba de limba română. Sau poate fi o pură coincidență.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Potrivit : „a sforța” înseamă „a face, a depune un efort fizic sau intelectual; a se opinti, a se sili, a se strădui”.

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Ce au avut elevii de rezolvat la simularea Bacalaureatului

Subiectele de la Limba română au fost structurate în trei părți. Primele două au fost comune pentru profilele uman și real, iar la subiectul al treilea elevii au avut cerințe diferite. La primul subiect a fost un text la prima vedere din lucrarea Metropole, scrisă de Liviu Rebreanu. Pe baza acestuia, elevii au avut de răspuns la mai multe întrebări.

La subiectul doi a fost un fragment din piesa de teatru Domnișoara Nastasia, scrisă de George Mihail Zamfirescu. Pe baza acestuia, elevii au avut de explicat rolul notaților autorului. La Subiectul 3, elevii au primit poezie. Profilul umanist a avut un eseu după un text poetic scris de Ion Barbu, iar profilul real a primit Lucian Blaga. 

 Situație similară în 2021

O situație similară a fost înregistrată în 2021, moment în care anumite căutări pe Dexonline au avut strânsă legătură cu examenul. „Pe 22 iunie, a avut loc Evaluarea Națională la română. Că de obicei, orice examen național își pune amprenta pe În topul căutărilor: „darnic”, „dăruitor’ și „minge”, cuvintele care au pus probleme la exercițiile de gramatică. De notat că examenul a început la 9:00, iar căutările la 8:15. N-au fost foarte multe căutări înainte de 9:00, dar totuși au fost…Pentru a nu există dubii, am verificat căutările pentru aceste cuvinte în ultimul an: în aceeași perioada orară, „minge” și „darnic” nu au fost căutate (doar 1-2 căutări). Saltul este evident datorat examenului”,

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191