Cu 6 case, Iohannis explică de ce românii nu știu să economisească: 30% din populație e sub nivelul minin de alfabetizare financiară

Cu 6 case, Iohannis explică de ce românii nu știu să economisească: 30% din populație e sub nivelul minin de alfabetizare financiară

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului Educaţiei Financiare, organizat de Banca Naţională a României cu ocazia Zilei Educaţiei Financiare, prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial în cadrul Departamentului Politici Economice şi Sociale, în care a arătat că investiţia în educaţia financiară a cetăţenilor noştri este o investiţie strategică în construirea unei societăţi responsabile şi prospere.

La nici 3 zile de la alegeri, Tudorică de la Păuleşti a dat startul ilegalităților! Mită pentru USR-iştii care îl ajută să formeze majoritatea în Consiliul Local

Şeful statului a subliniat că nu este suficient să constatăm nevoia cetăţenilor de îndrumare şi instruire financiară, ci avem datoria de a facilita accesul fiecărui român la instruire în acest domeniu, pentru ca cetăţenii să poată lua decizii corecte şi informate în privinţa finanţelor personale.

Mai suntem sănătoşi la cap? Primărița PNL Ioana Neagu (Valea Călugărească), gest incalificabil! Fericită că a pus mâna pe ciolan, acum îşi bate joc de Biserică şi obiceiurile sfinte

 

Marele eşec numit Bogdan Nica: O campanie dezastruoasă care a costat PNL Primăria Ploieşti

”Transmit felicitări tuturor autorităţilor şi entităţilor publice şi private care se regăsesc, prin obiectivele şi activităţile lor, în „Forumul educaţiei financiare”. Tema ediţiei din acest an, referitoare la siguranţa digitală a utilizatorilor de produse şi servicii financiare, este una de maximă actualitate, prin nevoia de a ne adapta la un mediu financiar complex. Abordarea multisectorială a educaţiei financiare, printr-un parteneriat extins şi dincolo de aria sectorului financiar-bancar, va contribui la rezultate mai consistente şi mai bine ancorate în nevoile societăţii”, afirmă preşedintele Klaus Iohannis în mesaj.

România va avea o zi a Educației Financiare

Şeful statului precizează că în anul 2022, odată cu stabilirea prin lege a „Zilei Educaţiei Financiare”, a acordat Înaltul Patronaj parteneriatului dintre sectorul bancar, sectorul financiar şi mediul academic de profil, pentru promovarea educaţiei financiare prin acţiuni concrete şi programe dedicate.

 

”Salut eforturile Băncii Naţionale a României şi Autorităţii de Supraveghere Financiară, care împreună ghidează, cu consecvenţă şi profesionalism, industria financiar-bancară din România, astfel încât utilizatorii de produse financiare şi cetăţenii, în general, să beneficieze de condiţii favorabile şi de stabilitate financiară. În susţinerea acestor demersuri şi pentru încurajarea proiectelor de educaţie financiară, am acordat Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial” entităţilor cu un rol important în promovarea educaţiei financiare, în semn de apreciere şi recunoaştere a contribuţiilor avute în domeniile lor de activitate”, arată preşedintele în mesaj.

 

 

 

Iohannis a felicitat Academia de Studii Economice, Bursa de Valori Bucureşti, Asociaţia Română a Băncilor, Institutul de Studii Bancare şi Institutul de Studii Financiare pentru implicarea în dezvoltarea educaţiei economice şi financiare în România.

 

”Am încredere că aceste distincţii vor oferi, totodată, un impuls semnificativ pentru noi iniţiative, care să vină în sprijinul românilor ce aspiră la un viitor financiar solid, bazat pe alegeri responsabile”, spune preşedintele. Klaus Iohannis arată că complexitatea serviciilor financiare în contextul noilor tehnologii fac imperative, la nivel naţional, campaniile de conştientizare şi informare pe acest palier, care să contribuie la reducerea riscurilor pentru utilizatorii de produse şi servicii financiare”.

 

Fiecare român trebuie să poate fi instruit să ia decizii corecte

 

”Nu este suficient să constatăm nevoia cetăţenilor de îndrumare şi instruire financiară. Avem datoria de a facilita accesul fiecărui român la instruire în acest domeniu, pentru ca cetăţenii să poată lua decizii corecte şi informate în privinţa finanţelor personale. Provocările structurale care grevează de ani buni economia României, accentuate de crizele suprapuse din ultimii ani şi de persistenţa unui grad redus de intermediere financiară, au adâncit decalajele dintre aşteptări şi rezultate”, a arătat şeful statului.

Şeful statului a menţionat că ”prosperitatea unei societăţi nu se exprimă doar prin indicatori economici, ci şi prin competenţele pe care populaţia le deţine”.

 

”Doar astfel, înzestraţi cu necesarul de cunoştinţe financiare, cetăţenii pot să adopte comportamente economice sănătoase, să gestioneze riscurile financiare şi să evalueze exigent măsurile de politică publică. Pentru cetăţeni, protejarea banilor începe cu înţelegerea economiei de piaţă şi a instrumentelor financiare, cu evaluarea riscurilor antreprenoriale, înţelegerea cauzelor şi efectelor inflaţiei sau a implicaţiilor deficitului bugetar în economie. Însă educaţia financiară îşi atinge scopul atunci când acumularea cunoştinţelor implică şi afirmarea comportamentelor economice”, a arătat el.

 

Preşedintele subliniază că la scară globală, fraudele online, spre exemplu, reprezintă o problemă în creştere, aşa cum populismul economic devine o realitate tot mai răspândită.

 

”În lipsa educaţiei economice, dezvoltarea sustenabilă este subminată prin promisiunile fără acoperire financiară sau prin politicile populiste şi extremiste, tot mai intens vehiculate. Politicile economice responsabile, axate principial pe sustenabilitate fiscală şi financiară, vor avea un impact mult sporit în societăţile unde există o educaţie economică solidă. Numai astfel oamenii pot să înţeleagă importanţa economisirii, să gestioneze responsabil datoriile, să investească în mod calculat, contribuind deci la creşterea stabilităţii financiare şi la prosperitatea economică generală”, a arătat Ioh7annis.

 

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191