De ce mâncarea se tot scumpeşte, deşi energia electrică şi combustibilii se ieftinesc? Cum e ţinută populaţia „sub papuc”

De ce mâncarea se tot scumpeşte, deşi energia electrică şi combustibilii se ieftinesc? Cum e ţinută populaţia „sub papuc”

De cel puţin un an de zile încoace, muncim ca să ne cumpărăm mâncarea şi să ne plătim facturile şi ratele. Pentru altceva, nu mai avem bani. Asta în cazul în care ne ajung ca să le achităm şi pe acestea.

STOP ABUZURILOR DIN JUSTIȚIE! Mesajul fostei sefe DIICOT Giorgiana Hosu, dupa achitarea post-mortem a politistului Dan Hosu: “Vreau sa se invete ceva din acesti 7 ani si oamenii sa invete sa gandeasca ei insisi. Sa nu se grabeasca nimeni sa arunce cu piatra”

Frustrant este că, deşi inflaţia scade, preţurile la alimentele de bază, de exemplu, merg numai în sus.

In atentia Politiei Prahova, OPC, ANAF! O firma din Brasov escrochează pensionari din Prahova, cu întâlniri la hoteluri, unde vând chinezării la suprapreț

A scăzut puterea de cumpărare

Guvernul a aprobat cedarea pasajului de la Podul Înalt către Primăria Ploiești. Poate fi demarat proiectul de lărgire la patru benzi

Românii cheltuiesc aproape tot ce câştigă într-o lună, în medie 5.800 de lei pe gospodărie. Asta arată datele în perioada octombrie-decembrie 2022. În 2021, cheltuielile medii erau de 5.300 de lei, avem aşadar o majorare cu aproximativ 500 de lei.

Mâncarea este felia cea mai costisitoare – peste 2.000 de lei, cu 350 de lei mai mult decât în urmă cu un an.

Abia după ce plătesc transportul, dar şi cele necesare pentru întreţinerea locuinţei, românii se gândesc şi la educaţie sau sănătate. Însă alocă sume derizorii. Educaţiei, de exemplu, îi revin doar 35 de lei din totalul cheltuielilor. Iar pentru ieşirile la restaurant, oamenii au dat ceva mai mulţi bani – în jur de 100 de lei.

Inflaţia scade

Inflaţia anualizată din Germania, Fran­ţa, Spania şi Italia a încetinit în martie, cauza comună fiind scumpiri mai mici ale energiei şi chiar reduceri sem­nificative ale preţurilor unor „produse energetice reglementate“, după cum explică în cazul pieţei italiene institutul de statistică de la Roma.

Acestea sunt cele mai mari economii din zona euro şi din Uniunea Europeană şi principalele repere ale Băncii Centrale Euro­pene când ia decizii de politică monetară.

Prăbuşirea în martie a vitezei cu care înaintează inflaţia s-a datorat faptului că preţurile gazelor şi electricităţii au scăzut în comparaţie cu nivelurile din martie 2022, când au crescut brutal.

Totuşi, inflaţia de bază va rămâne puternică în lunile care urmează, spun analiştii. Când pachetele de ajutor sunt retrase sau când efectele lor dispar, este posibil ca inflaţia totală să sară din nou în sus.

De aceea, BCE va continua să înăsprească politica monetară, iar cu fiecare majorare de dobândă creşte riscul ca în economie ceva să se strice.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191