De unde vine denumirea regiunii „Moldova”. Legendele spun una, realitatea e alta

De unde vine denumirea regiunii „Moldova”. Legendele spun una, realitatea e alta

Denumirea de Moldova, care adăpostește o bogată moștenire culturală și istorică, este subiectul unor povești fascinante și al unor teorii istorice interesante. Înconjurată de mister și interpretări variate, această regiune românească își trage numele dintr-o istorie complexă, care depășește cu mult cadrul simplist al legendei populare.

Bănicioiu, „paradit” doar cu denunțul lui Cocoş. Victor Ponta dezvaluie cum a fabricat DNA dosarul ex-ministrului Nicolae Banicioiu, achitat in prima instanta: „Pro Romania si PMP trebuiau eliminate din Parlament”

Legenda întemeierii Moldovei

Potrivit celei mai răspândite legende, Moldova a fost fondată de voievodul Dragoș din Maramureș. Conform tradiției orale, Dragoș a fost trimis de regele ungar pentru a stăpâni o regiune situată la nord de Marea Neagră și peste Munții Carpați, teritoriu cunoscut pentru conflictele constante cu tătarii. În această poveste, numele Moldova provine de la câinele voievodului, Molda, care s-a înecat într-un râu pe aceste meleaguri, iar apa respectivă a fost botezată Moldova.

Surse/ Licitație măsluită, la CJ Prahova: Vicele Cristian Apostol a dat ordin ca firma unei foste consiliere PNL să câştige transportul de persoane în Prahova

Realitatea istorică și lingvistică

În contrast cu legendele romantice, realitatea istorică este mai complicată și mai puțin poetică. Numele „Moldova” a evoluat în timp și a avut mai multe etimologii propuse de cercetători:

Hidro Prahova continuă să îşi bată joc: Mii de prahoveni, lăsați fără apă potabilă. De vină e… seceta!

Există o teorie conform căreia „Moldova” provine de la cuvintele din limba dacică „molta” (mult) și „dava” (cetate). Această teorie sugerează că numele ar putea fi legat de densitatea populației sau de importanța militară a regiunii.

Potrivit altor istorici și filologi, numele „Moldova” derivă din cuvântul germanic „mulde”, care înseamnă „scobitură” sau „carieră”. Acest termen ar putea fi legat de geografia regiunii sau de activitățile miniere.

O altă teorie sugerează că numele ar putea proveni de la bastarni, un popor germanic care a migrat în această regiune în antichitate. Munții Moldovei erau cunoscuți în antichitate sub numele de Alpes Bastarnici, ceea ce susține teoria unei origini străvechi germanice a denumirii.

Deși legendele populare oferă o poveste captivantă despre întemeierea Moldovei și originea numelui său, realitatea istorică este mai complexă și mai greu de reconstituit pe deplin. Diversele teorii etimologice și sursele istorice oferă perspective diferite asupra originii numelui Moldova, subliniind bogăția culturală și istorică a acestei regiuni din Estul Europei. Prin explorarea acestor aspecte, putem înțelege mai bine moștenirea diversă și fascinantă a Moldovei în cadrul istoriei și geografiei Europei Centrale și de Est.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0726.080.191