Freelancing și alte forme de flexibilitate pe piața muncii – noile trenduri în HR

Freelancing și alte forme de flexibilitate pe piața muncii – noile trenduri în HR

Pe măsură ce vechile generații se retrag de pe piața muncii, acestea sunt înlocuite de tineri ce vin cu o nouă mentalitate în ceea ce privește activitatea profesională. În paralel, societatea în sine s-a transformat semnificativ, reflectând schimbări majore în zona HR. Avansul tehnologiei a adus modificări în cazul multor joburi, însă nevoia de resurse umane cu abilități și expertiză rămâne permanent în vizorul companiilor din orice domeniu, inclusiv în IT&C și alte sectoare marcate de inteligență artificială sau diverse inovații extraordinare.

A vorbit! Ce spune Alexandru Vasile, judecătorul din Ploiești care a suspendat decizia de anulare a alegerilor

Trendurile noi pe piața muncii sunt ușor de observat la nivel general. În principal, oamenii își doresc mai multă flexibilitate, mai mult respect și o recunoaștere superioară a meritelor în cadrul organizației în care activează. Se caută angajatori capabili să ofere nu doar salarii mari, ci pachete de beneficii extra-salariale care pot include asigurări de sănătate și pensii private facultative, facilități de concediu și lifestyle. Foarte mult contează atmosfera de la locul de muncă, de la confort fizic până la partea de comunicare și colaborare cu restul echipei și mai ales cu liderii.

Europarlamentarul AUR Adrian Axinia, prezent la protestul din Ploiesti: „Luptam pentru democratie!”

În plus, se analizează chiar valorile companiei, dincolo de brandul de angajator: acțiunea în comunitate, responsabilitatea socială corporativă, impactul activității asupra mediului înconjurător și asupra lumii în ansamblu. Angajații, chiar mai mult decât clienții, tind să se identifice cu acele companii cu care relaționează, nedorindu-și astfel o asociere cu o firmă care are un „bagaj” negativ consistent. Etica a devenit mai relevantă ca niciodată în business, iar acest lucru se poate observa și în HR.

Echipa de robotică Eastern Foxes, întâmpinată la aeroport de Virgiliu Nanu și Emil Drăgănescu

Tinerii, motorul schimbării pe piața muncii în lumea modernă

Foarte multe dintre aceste modificări de abordare în domeniul resurselor umane sunt aduse de valurile de angajați din noile generații. Se poate spune că tinerii sunt o forță principală în această transformare, capabili să redefinească piața muncii, cu noile tendințe economice și tehnologice. Această forță de muncă nouă are o mentalitate diferită și în același timp este obișnuită deja cu folosirea de gadgeturi, internet și alte mecanisme care simplifică procesele și eficientizează procesele inclusiv în mediul de lucru.

Timpul a devenit o resursă foarte valoroasă, iar nativii digitali, acum deveniți lucrători activi, au pretenția de a separa mai bine munca de timpul liber. Pentru un plus de flexibilitate, tot mai mulți tineri optează pentru joburi remote sau chiar activități de tip freelance, mai ales că tehnologia facilitează acest lucru prin existența de platforme online, streaming online stil video-conferință, internet mobil și alte instrumente utile. Mediul office poate fi așadar cu totul diferit față de forma sa convențională. Conceptul de birou mobil vizează munca din orice spațiu, inclusiv din cafenele, parc, mijloace de transport în comun și desigur din propria casă.

Se remarcă și preferința pentru joburi temporare și pe bază de proiecte, alese de asemenea de tineri în mod special. Astfel de variante expuse anterior oferă mai multă autonomie și chiar sentimentul de independență în relația cu zona profesională. Dispare sentimentul de captivitate, se elimină din stres, doar că la polul opus se va asuma faptul că în unele perioade pot exista pauze ale încasărilor de natură financiară.

Tinerii din noile generații pun mare preț pe echilibrul între viața personală și profesională și pe diversitatea oportunităților, sunt mult mai dispuși să își schimbe locul de muncă, să colaboreze cu mai multe companii, chiar să aleagă domenii diferite, pentru satisfacție prin diversitate și asumare de noi provocări. Stabilitatea și sentimentul de siguranță sunt astfel sacrificate pentru libertate și flexibilitate.

Aplicațiile de management de proiect, platformele de freelancing și instrumentele de comunicare online fac mai ușor accesul la joburi flexibile, rezultând o nișă în plină expansiune pe piața muncii, inclusiv în România.

Companiile moderne pot profita la rândul lor de aceste oportunități, căci au la dispoziție forță de muncă de la distanță, fără a mai depinde de limitări geografice. Un avantaj cert este pentru companiile de IT&C sau pentru cele care au departamente unde nu este necesară prezența fizică a angajaților într-un anumit spațiu.

O bancă comercială sau un magazin online poate angaja de exemplu personal pentru call center care să lucreze de la domiciliu, eliminând inclusiv costurile pentru închirierea și administrarea spațiilor de birouri. Similar, o firmă de software pentru cazino online, care dezvoltă pacanele video (slots) și alte soluții de divertisment iGaming, inclusiv jocuri de tip live casino, poate avea programatori și designeri în regim remote, specialiști de top care altfel nu ar fi dispuși să se dedice unui proiect care să le constrângă prea mult libertatea.

Pentru acești protagoniști, desigur că există provocări substanțiale ale alegerii de forme de muncă flexibile. Instabilitatea veniturilor, lipsa beneficiilor tradiționale, izolarea socială, timpul investit în dezvoltarea personală și în marketingul propriu sunt elemente care nu trebuie ignorate.

Destul de des, tocmai această autonomie caracteristică joburilor remote poate avea și o latură negativă: este mai dificil în unele situații să separi viața profesională de cea personală, atunci când ești acasă alături de familie ori prieteni sau când ai alte atracții de divertisment și relaxare la dispoziție precum social media, TV, console de jocuri video, streaming cu filme și seriale.

Noile trenduri HR reușesc să determine chiar o globalizare a muncii: freelancing-ul și joburile flexibile permit tinerilor să colaboreze și să își câștige existența din diferite colțuri ale lumii, contribuind la o economie globală mai bine conectată. Pentru cei care lucrează în acest fel, există un avantaj major: pot locui într-o țară mai puțin dezvoltată, dar pot primi venituri la nivelul dintr-un stat cu o economie superioară.

Ai o informație care poate deveni ştire?
Scrie-ne pe WhatsApp sau Telegram: 0734.908.468